Produktionsinformation > Audi Sverige
Gruppfoto framför ringarna

Vårt fokus, din nya Audi

Bilindustrin påverkas för närvarande av den begränsade tillgången på halvledare, vilket leder till förseningar i den globala leveranskedjan. Därför arbetar vi på Audi dag och natt för att leverera din nya Audi så snabbt som möjligt. Vill vill ge dig en inblick i det arbetet genom att följa med några av Audis anställda i deras ansvarsområden och deras passion inför de utmaningar de hanterar. För du kan vara säker: Vi står fast vid vårt engagemang för perfektion och vårt fokus på utmärkt service.

title

Vanliga frågor

Varför är det långa leveranstider just nu, och varför kan ni inte uppge definitivt leveransdatum för min nya Audi?
Det kan beror på den globala bristen på halvledare eller mikrochips. Andra orsaker kan även vara förseningar i leveranskedjorna, som leder till produktionsflaskhalsar inom leverantörsindustrin och biltillverkningen. Kontakta gärna din Audi-återförsäljare för mer information.
Varför är det plötsligt brist på halvledare och mikrochips?
Efterfrågan på halvledare ökar för närvarande i snabbare takt än vad chipstillverkare kan öka sin kapacitet. På grund av den ökande digitaliseringen behövs fler och fler av dessa komponenter inom bilindustrin – och nästan alla industrier. Lokala händelser och tillfälliga fabriksstängningar har förvärrat situationen, eftersom det har orsakat produktionsstopp hos chipstillverkarna.
Vad är en halvledare?
Halvledare är huvudkomponenten i mikrochips och de används bland annat inom bilindustrin, för att skapa funktioner i bilens styrenheter. De möjliggör inte bara system för förarassistans och säkerhet, utan de ingår också i enkla komfortfunktioner som fönsterhissar eller elektriska solluckor. Dessutom är de en förutsättning för att bilen ska kunna kommunicera med sin omgivning, till exempel genom att ta emot väder- och trafikdata.

I en Audi RS e-tron GT finns omkring 10 000 halvledare. Om det uppstår brist på vissa halvledare kan enskilda funktioner eller hela styrenheten i en bil påverkas så att de inte kan produceras. Detta ökar leveranstiden avsevärt.
Kan inte Audi helt enkelt byta chipstillverkare?
De tekniskt krävande komponenterna till din Audi kräver specifikt testade och kontrollerade halvledare. De är vanligtvis mycket komplexa och kräver i vissa fall omkring 600 separata tillverkningssteg. I världen finns det bara en handfull tillverkningsföretag som uppfyller Audis höga kvalitetsstandarder och säkerhetskrav.
Vad gör Audi åt leveransförseningarna?
Om vissa funktioner är (tillfälligt) otillgängliga på grund av brist på halvledare, justeras utbudet av funktioner och tillvalspaket. Det innebär att tillvalspaketets omfattning ändras eller helt tas bort. Din Audi-återförsäljare kommer att informeras omgående och kan sedan göra justeringar av din befintliga beställning, för att möjliggöra snabbare montering och kortare leveranstider.
Hur säkerställer jag tillgång till mobiltet?
Kontakta din Audi återförsäljare om du har frågor om mobilitetsalternativ i samband med hantering av framflyttat leveransdatum. Återförsäljaren kontrollerar om lånebil, hyrbil eller förlängning av befintligt leasingavtal kan erbjudas.