Audi exclusive > Nya bilar > Audi Sverige
Audi Individualisierung

Audi exclusive

Personlig anpassning

Att köra Audi handlar om att vilja ha någonting speciellt. Med Audi exclusive kan du förvandla något speciellt till någonting verkligt personligt. Vi kommer att visa dig precis hur väl Audi exclusive kan uppfylla just dina önskemål – från golvmattor till heltäckande personlig anpassning.

Exklusivitet för alla smaker

Exklusivitet för alla smaker

Bli din egen designer och utforma din egen Audi så att den blir lika unik som din karaktär.

  • Fler än 50 anpassade lacker
  • Exklusivt läder och textil
  • Utvalda träslag och dekorinlägg
  • Kontrasterande och matchande sömmar
  • Läderklädda rattar av hög kvalitet
  • Golvmattor och golvklädslar
  • Personliga instegslister
Världen har ett obegränsat antal färger.

Världen har ett obegränsat antal färger.

Det gyllene i en solnedgång, det röda hos ett gott vin, det gröna i en smaragdring – din Audi kan vara lackerad i alla dessa färger och många andra. Eller vill du kanske förvandla din favoritnyans till en lackkulör för din Audi? Med Audi exclusive kan (nästan) alla dina önskningar uppfyllas.

Läs mer
Utseendet. Känslan. Fascinationen.

Utseendet. Känslan. Fascinationen.

Interiörutrustningen i Audi exclusive erbjuder oändliga möjligheter. Välj bland exklusiva lädertyper och utvalda träslag. De framställs till stor del för hand och ger varje interiör enastående charm.

Läs mer

Vanliga frågor (FAQ)

Hur ser processflödet ut vid individualisering?
För att beställa en Audi med Audi exclusive rekommenderar vi att du först konsulterar din Audi- återförsäljare. För att du ska komma till klarhet om vilken bil som är den rätta för dig, kan din återförsäljare också hjälpa till med ingående rådgivning kring möjliga individualiseringsalternativ. Många Audi- återförsäljare har aktuella prover till hands för anpassade lacker och varianter av läder och Alcantara, liksom dekorinlägg och golvklädslar, så att du till exempel kan matcha den utvändiga kulören direkt mot interiörens nyanser och material. Eftersom inte alla personanpassningselement är tillgängliga för alla bilar, samtidigt som inte alla alternativ kan representeras i konfiguratorn, rekommenderar vi en personlig konsultation så att alla önskemål kan diskuteras i detalj. Våra återförsäljare hjälper dig gärna att realisera dina egna, personliga önskemål.

Din Audi personanpassas när du beställer din nya bil. När du gjort din beställning kommer du att få information om leveransdatum och kan se fram mot det med förväntan.
Vilka alternativ finns?
Exteriör:
- Lacker
- Personanpassad lack, matt lackeffekt för vissa RS-modeller
- Ytterbackspegelhus
- Beroende på modell kan ytterbackspeglarnas hus vara av utvalda material eller lackerade i samma kulör som bilen
Interiör:
- Läderklädsel och paneler
- Beroende på modell kan säten, nackstöd, dörrklädsel, dörrarmstöd, dörrhandtag, dörrarnas stödhandtag, högtalarfästen, knästöd, mittkonsol och mittarmstöd, huv, enkelsäte, ratt, manöverpanel, manöverspakar och växelspak, alla manöverelement samt spakdamasker, luftintag, takklädsel och säkerhetsbälten väljas i form av paket eller individuellt i olika slags läder eller Alcantara, samt i olika kulörer
- Dekorinlägg
- Bland annat lämpliga för instrumentpaneler, dörrpaneler och mittkonsol. Dessa kan vara utförda i olika träslag och material eller lackerade i samma kulör som bilen.
- Golvklädsel och mattor
- Kulörer, passpoaler och sömmar kan väljas fritt bland kulörerna i Audi exclusive
- Instegslister
- Kan göras personliga och är belysta, beroende på modell och konfiguration


Beroende på modell kan ytterligare personanpassning vara möjlig, som till exempel brodyr av initialer. Sådana individualiseringsönskemål kan efterfrågas när som helst och kontrolleras i nästa steg individuellt av din Audi-återförsäljare.
Vilka Audi exclusive-material är tillgängliga för dig?
Lack:
Ett brett utbud av lackkulörer med över 50 nyanser finns tillgängliga för personlig anpassning av din bil. För att uppfylla de mycket höga krav som ställs av Audi AG och Audi Sport GmbH, och för att kunna garantera extremt hög lackkvalitet på lång sikt, har ultramoderna lackeringssystem installerats. Den önskade nyansen blandas av organiska och oorganiska pigment. Organiska pigment gör färgerna klara, medan oorganiska pigment är mycket beständiga mot åldring. Tillsammans gör de att lackens färgintensitet består under lång tid.

De höga kraven på de personanpassade lackerna i Audi exclusive märks på att utseendet är detsamma på alla underlag – och under kommande år. Därför provas varje kulör omsorgsfullt innan den godkänns.
      Metallic-lacker
Små metallflagor tillsätts i lacken, vilket ger metallic-lackerna deras fascinerande effekt. Flagorna är vanligen av aluminium eller mässing. Metallic-lacker måste appliceras ytterst försiktigt, så att de små metallflagorna inte går sönder. Detta säkerställs av våra höga krav.
      Lacker med Pärleffekt
Lacker med pärleffekt kännetecknas av det faktum att de ser ut att ha olika kulör beroende på vilken vinkel man tittar från. Detta uppnås med hjälp av pigment med pärleffekt. Pigment med pärleffekt tillsätts lacken, vilket gör att kulören uppfattas mycket olika beroende på vinkel. Pigmenten ger dessa lacker ett särskilt djup och ett fascinerande, levande färgspel.
      Matta lacker
I Audi exclusives utbud finns även matta lacker för vissa RS-modeller & Audi R8.
Vi kan för närvarande erbjuda följande kulörer i matta lacker: Nardogrå, Daytonagrå, Suzukagrå, Ibisvit, Florettsilver, Glaciärvit, Sepangblå, Kamouflagegrön, Arablå, Argusbrun samt Vegasgul.
Läder:
Läder är en unik naturprodukt. Det finns inte två bitar som är exakt lika, vilket passar perfekt med Audi exclusive-filosofin. Under processen läggs stor vikt vid att säkerställa att de delar som bearbetas för interiören erhåller perfekt färgmatchning. Val av skinn med hög kvalitet och varsam behandling bevarar den naturliga känslan, samtidigt som det ger ett material som är slitstarkt och tåligt. Alla lädertyper som används är garvade utan krom, kan andas och är genomfärgade, vilket gör att eventuella mindre repor blir praktiskt taget osynliga.

Beroende på var lädret ska användas appliceras tunna lackskikt. Lädret blir mindre ömtåligt ju tjockare lackskikt som läggs på. Omvänt ger tunnare lack bättre sittkomfort.
      Valconaläder
Valconaläder har tunt lackskikt, god andningsförmåga och är fritt från artificiell prägling.
      Finnappaläder
Finnappaläder har medeltjockt lackskikt, viss andningsförmåga och liten artificiell prägling.
Träslag och dekor:
Audi exclusive använder endast utvalt, äkta trä som understryker karaktären hos den aktuella bilen. Utbudet sträcker sig från klassisk ek till fascinerande varianter som finfibrig myrten, öppenporig ask eller eukalyptus och fina dekorinlägg som pianofinish eller kolfiber. Dekorinlägg av öppenporiga träslag känns som naturligt trä att röra vid. Detta gör kupén unikt tyst, med behaglig karaktär. Audi använder inte tropiska träslag, inte ens sådana som odlats på plantager
Vilka standarder för kvalitet och bearbetning gäller för Audi exclusive-material?
Lack
För att uppfylla de mycket höga krav som ställs av Audi AG och Audi Sport GmbH, och för att kunna garantera extremt hög lackkvalitet på lång sikt, har ultramoderna lackeringssystem installerats. Den önskade nyansen blandas av organiska och oorganiska pigment. Organiska pigment gör färgerna klara, medan oorganiska pigment är mycket beständiga mot åldring. Tillsammans gör de att lackens färgintensitet består under lång tid. Pigmenten för baskulörerna fördelas individuellt i bindemedlet så att en pasta bildas. En blandning av dessa pigmentpastor med olika kulörer ger den slutliga nyansen. Den höga kvaliteten på de personanpassade lackerna i Audi exclusive märks på att utseendet är detsamma på alla underlag – och under kommande år. Därför provas varje kulör omsorgsfullt innan den godkänns. Först appliceras lacken på prover av alla de material som används (aluminium, plast, stål etc.). I det andra steget simuleras de väderförhållanden de lackade delarna kommer att utsättas för i en klimatkammare. Om provet visar sig ha den önskade kvaliteten, blir det godkänt.
Läder
För Audis lädersäten används främst hudar från nötkreatur av hankön från södra Europa. Deras speciella förhållanden mellan ytarea och tjocklek gör dem särskilt lämpliga. Läder från djurens bakdelar har den högsta kvaliteten, eftersom det har jämn fiberstruktur och sällan uppvisar sprickor eller skador. Lädret måste uppfylla kriterierna nedan för att hanteras som läder för Audi exclusive.
Kromfri garvningsprocess:
För mer än två årtionden sedan slutade Audi – som pionjär inom den tidens bilindustri – att använda kromsalter, i syfte att undvika avfall förorenat med tungmetaller. Audi använder enbart läder som garvats utan krom och fortsätter därmed att ta sitt etiska ansvar i fråga om läderframställning.
Ytbehandling:
Olika ytbehandlingar har utvecklats, beroende på läderkvalitet. Dessa olika ytbehandlingar säkerställer god andningsförmåga och ger därmed bättre sittkomfort.
Provningscykel:
Läderapplikationer i bilar utsätts för extrem belastning. Stora temperaturskillnader, stark värmepåverkan när bilen står i solen, personer som stiger in och ut, transport av tunga och hårda föremål, liksom påverkan av svett. Innan läder behandlas för Audis räkning måste det klara fler än 30 olika provningar. Laboratorieprovningar avser bland annat nötningsbeständighet, ljusäkthet, krympning, böjhållfasthet, draghållfasthet, emissioner till kupén samt beteende vid antändning. Endast läder som klarat dessa provningar används för säten och interiördetaljer. Provningarna pågår i mer än 12 månader.

Efter tillverkningen görs en omsorgsfull kvalitetskontroll. UV-ljus används för att kontrollera om det finns sprickor eller inneslutningar samt huruvida tätskiktet är korrekt. Det yttersta lackskiktet är reptåligt vid rengöring och blockerar UV-ljus för att säkerställa att färgerna är långsiktigt beständiga.
Trä/dekor
Audi använder inte tropiska träslag, inte ens sådana som odlats på plantager. De tunna fanerarken för dekorinlägg tas från stammar och så kallade rotvrilar. Varje uppsättning detaljer hämtas vanligen från samma rot eller stam, så att delarna blir lika varandra inom samma bil. Audi använder endast äkta trä. Tillverkningen är en symbios av manuellt arbete och mekaniserad produktion.
Hur ser prisbilden ut för individualiseringen av min bil?
Du hittar priser i konfiguratorn för den önskade modellen på audi.se.
Hur rättvisande är kulörerna på de material som visas på webbplatsen, på bilder och i katalogen?
Vi rekommenderar vanligen personlig konsultation med en Audi-återförsäljare för individuella val av kulörer och material. Utöver bilarna i utställningshallen har många återförsäljare aktuella prover till hands av personanpassade lacker samt varianter av läder och Alcantara, liksom inlägg och golvklädslar. Digitala och tryckta bilder av en verklig produkt kan bara ge en uppfattning om utseendet. I realiteten påverkas innehållet av faktorer som bland annat omgivningsljuset och bildskärmens inställningar för ljusstyrka och färg.