Allt om att ladda elbil hemma

Ladda hemma

Ladda över natten hemma och starta dagen med ett fulladdat batteri.

Ladda hemma

I de flesta fall laddas elbilen eller laddhybriden under natten så att du kan starta nästa dag med ett fulladdat batteri. Audi kan erbjuda olika lösningar för laddning hemma. Utöver laddutrustningen som följer med bilen kan du beställa väggmonterade laddboxar som underlättar laddning hemma.

1920x1080-fb-e-tron-charge.jpg

Vad är kostnaden att ladda en elbil?

Kostnaden för att ladda en elbil eller en laddhybrid varierar beroende på elavtal och vilken bil du har. Ett lätt sätt att göra en uppskattning av kostnaden är att multiplicera batterikapaciteten med kostnaden för el. Om du exempelvis har en Q4 e-tron 40/45/50 med en netto batterikapacitet på 76 kWh (82 kWh brutto) så blir kostnaden cirka 114 kr.

Elkostnaden räknas ut genom att ta batterikapacitet netto 76 kWh × 1,5 kr/kWh. Den genomsnittliga elkostnaden för villa är ca. 1,5 kr/kWh *.
garo-glb-med-kabel.png

Installera laddbox hemma?

Vi rekommenderar att du som har en elbil eller laddhybrid från Audi i första hand använder en fast installerad laddbox. Det är både säkrare, då en vanlig hushållskontakt kan överhettas, och går snabbare samt gör det enklare att ladda bilen. Då Audi har valt Mer (tidigare Bee) som samarbetspartner så innebär det att du kan beställa en smart laddbox med standardinstallation från Mer direkt hos din återförsäljare. Med laddboxen laddar du bilen snabbt och säkert hemma och kan börja dagen med fulladdade batterier. När laddboxen är installerad och redo att användas, får du dessutom tillgång till laddhjälp från Mer´s kundservice, dygnet runt, alla dagar i veckan.

När du köper en smart laddbox med installation har du möjlighet att göra skatteavdrag för grön teknik med upp till 50% av dina kostnader (maximalt 50 000 kr). Skattereduktionen fungerar på liknande sätt som ROT och RUT och avdraget görs direkt på din faktura.

Några hållpunkter för laddningstider (till 100% laddning):
Q4 e-tron 40/45/50: Hushållsuttag (2,3 kW) ca. 33h, Industriuttag (11 kW) ca. 7h
e-tron 55: Hushållsuttag (2,3 kW) ca. 37h, Industriuttag (11 kW) ca. 8h
A6 TFSI e: Hushållsuttag (2,3 kW) ca. 6h, Maxeffekt (7,4 kW) ca. 2 h
Här kan du se hur lång tid det tar att ladda din elbil

Laddutrustning som följer med din Audi

Med en elbil eller en laddhybrid från Audi ingår laddsystem ”Compact” som standardutrustning. Det är en laddkabel med både en industrikontakt och en vanlig hushållskontakt. Du får även med dig laddkabel för anslutning till laddboxar som saknar fast laddkabel. Möjlighet finns också att uppgradera till laddsystem ”Connect” som i kombination med ett elstyrningssystem i hemmet ger tillgång till smarta laddfunktioner. Exempelvis kostnadsoptimerad laddning som tar hänsyn till nuvarande och framtida priser för din elleverantör. För att på så vis kunna ladda vid tider när elkostnaden är lägst. Om du har ett solcellssystem kan du ytterligare optimera laddningsprocessen för din Audi e-tron. Med hjälp av solskenprognoser och önskad avgångstid beräknar e-tron laddningssystem Connect en motsvarande laddningsplan, vilket leder till att maximera användningen av din egen solenergi. Med laddsystem ”Connect” stöds även en laddningseffekt på upp till 22 kW (via trefas). Det förutsätter att du utrustat bilen med tillvalet utökad ombordladdare som möjliggör AC-laddning upp till 22 kW.

Lär dig mer om laddning i hemmet i filmen nedan. Där hittar du även tips och trix.

730x730-A_E-TRON_D_191015.jpg

Ladda din Audi vid rätt tillfälle

Du kan ställa in vilken tid bilen ska ladda och ha uppnått ditt önskade laddningsmål. På så sätt kan du anpassa så att bilen t.ex. laddas en tid på dygnet då ditt elpris är lägre.

Med en timer inställd för din tänkta tid för avfärd kan bilen även automatiskt värma upp eller kyla ned kupén till önskad temperatur så att den är behaglig vid avfärd. Det är inte bara bekvämt utan bidrar även till ökad räckvidd genom att kupén är klimatiserad med energi från laddanslutningen istället för batteriet.

I din myAudi-app kan du enkelt se laddstatus för din e-tron när den står på laddning. I appen kan du även ställa in och aktivera komfortklimatiseringen av kupén.

Med funktionen utökad komfortklimatisering kan även sätesvärme, rattvärme och uppvärmning av rutor aktiveras inför avfärd om sådan utrustning finns.
A_E-TRON_181039_1920x1920.jpg

Saknar du möjlighet till hemmaladdning?

För dig som inte har möjlighet att ladda hemma har du tillgång till ett snabbt växande nätverk med offentliga laddstationer genom e-tron charging services. Använd en ledig laddstation för att ladda upp din bil t.ex. när du äter lunch eller handlar mat. Tack vare möjligheten att ladda din Audi med kontinuerlig och hög effekt kan du ladda din bil på kort tid.
Läs mer om e-tron Charging Service