Laddning > Elbil > Audi Sverige
Q4 Sportback e-tron vid laddstolpe

Laddning elbil

Effektiva lösningar för laddning hemma och på väg.

Ladda elbil hemma

I de flesta fall laddas elbilen eller laddhybriden under natten så att du kan starta nästa dag med ett fulladdat batteri. Audi kan erbjuda olika lösningar för laddning hemma. Utöver laddutrustningen som följer med bilen kan du beställa väggmonterade laddboxar som underlättar laddning hemma.

garo-glb-med-kabel.png

Installera laddbox hemma?

Vi rekommenderar att du som har en elbil eller laddhybrid från Audi i första hand använder en fast installerad laddbox. Det är både säkrare, då en vanlig hushållskontakt kan överhettas, och går snabbare samt gör det enklare att ladda bilen. Då Audi har valt Mer (tidigare Bee) som samarbetspartner så innebär det att du kan beställa en smart laddbox med standardinstallation från Mer direkt hos din återförsäljare. Med laddboxen laddar du bilen snabbt och säkert hemma och kan börja dagen med fulladdade batterier. När laddboxen är installerad och redo att användas, får du dessutom tillgång till laddhjälp från Mer´s kundservice, dygnet runt, alla dagar i veckan.

När du köper en smart laddbox med installation har du möjlighet att göra skatteavdrag för grön teknik med upp till 50% på material- och arbetskostnader (maximalt 50 000 kr). Skattereduktionen fungerar på liknande sätt som ROT och RUT och avdraget görs direkt på din faktura.

Några hållpunkter för laddningstider (till 100% laddning):
Q4 e-tron 40/45/50: Hushållsuttag (2,3 kW) ca. 33h, Industriuttag (11 kW) ca. 7h
Q8 e-tron 55: Hushållsuttag (2,3 kW) ca. 46h, Industriuttag (11 kW) ca. 11h
A6 TFSI e: Hushållsuttag (2,3 kW) ca. 6h, Maxeffekt (7,4 kW) ca. 2 h

Laddutrustning som följer med din Audi

Med en elbil eller en laddhybrid från Audi ingår laddsystem ”Compact” som standardutrustning. Det är en laddkabel med både en industrikontakt och en vanlig hushållskontakt. Du får även med dig laddkabel för anslutning till laddboxar som saknar fast laddkabel. Möjlighet finns också att uppgradera till laddsystem ”Connect” som i kombination med ett elstyrningssystem i hemmet ger tillgång till smarta laddfunktioner.

Exempelvis kostnadsoptimerad laddning som tar hänsyn till nuvarande och framtida priser för din elleverantör. För att på så vis kunna ladda vid tider när elkostnaden är lägst. Om du har ett solcellssystem kan du ytterligare optimera laddningsprocessen för din Audi. Med hjälp av solskenprognoser och önskad avgångstid beräknar laddningssystem Connect en motsvarande laddningsplan, vilket leder till att maximera användningen av din egen solenergi.

Med laddsystem ”Connect” stöds även en laddningseffekt på upp till 22 kW (via trefas). Det förutsätter att du utrustat bilen med tillvalet utökad ombordladdare som möjliggör AC-laddning upp till 22 kW.

730x730-A_E-TRON_D_191015.jpg

Ladda din Audi vid rätt tillfälle

Du kan ställa in vilken tid bilen ska ladda och ha uppnått ditt önskade laddningsmål. På så sätt kan du anpassa så att bilen t.ex. laddas en tid på dygnet då ditt elpris är lägre.

Med en timer inställd för din tänkta tid för avfärd kan bilen även automatiskt värma upp eller kyla ned kupén till önskad temperatur så att den är behaglig vid avfärd. Det är inte bara bekvämt utan bidrar även till ökad räckvidd genom att kupén är klimatiserad med energi från laddanslutningen istället för batteriet.

I din myAudi-app kan du enkelt se laddstatus för din e-tron när den står på laddning. I appen kan du även ställa in och aktivera komfortklimatiseringen av kupén.

Med funktionen utökad komfortklimatisering kan även sätesvärme, rattvärme och uppvärmning av rutor aktiveras inför avfärd om sådan utrustning finns.
A_E-TRON_181039_1920x1920.jpg

Ingen möjlighet till hemmaladdning? Du kan vara lugn.

För dig som inte har möjlighet att ladda hemma har du tillgång till ett snabbt växande nätverk med offentliga laddstationer genom Audi charging. Använd en ledig laddstation för att ladda upp din bil t.ex. när du äter lunch eller handlar mat. Tack vare möjligheten att ladda din Audi med kontinuerlig och hög effekt kan du ladda din bil på kort tid.

Ladda elbil på väg

Det går inte att lansera en av marknadens ledande elbilar eller laddhybrider utan att ta ansvar för laddningsmöjligheterna, även när du är ute på resa. Audi vill ge dig friheten att kunna köra långa sträckor och ladda när du tar en paus.

Upptäck fördelarna med elbil från Audi i ett av Europas största laddnätverk*. Med Audi charging har du tillgång till cirka 400 000 publika laddpunkter i Europa varav över 12 000 i Sverige samt IONITYs snabbladdningsnätverk.

Audi charging

Karta över europas tillgängliga Audi charging

Din laddningstjänst

Från och med 2023-01-01 erbjuder Audi charging* åtkomst till ett av de största publika laddnätverken i Europa.

 • Cirka 400 000 publika laddpunkter i 27 europeiska länder
 • Flexibilitet baserat på din personliga laddprofil genom att välja mellan tre abonnemang (bas, plus, pro)
 • Smidig betalning när du laddar med RFID-kort via myAudi-appen eller Plug & Charge*
 • Överblick via myAudi-appen
 • Ger tillgång till laddpunkter från Vattenfall, Mer, Virta, Recharge, Park & Charge, Qwello, IONITY, Lidl, Allego, UFC, Shell & Porsche

*Funktionen är modellspecifik

Ladekarte Audi charging wird an Ladesäule gehalten

Våra abonnemang

 • Kostnadsfritt första året, för alla våra elbilsmodeller ingår pro-abonnemanget utan avgift
 • Smidig laddning och rabatterat pris på IONITY-laddstationer (gäller med pro-abonnemang)
Prislista: basic* *
Månatlig grundavgift
0 kr
Avtalsperiod
12 månader
AC-laddning (normalladdning)
6,50 kr / kWh
DC/HPC laddning (snabbladdning)
8,30 kr / kWh
IONITY HPC
8,70 kr/ kWh
Blockeringsavgifter
En blockeringsavgift vid AC-laddning på 0,52kr/minut debiteras efter 180 minuter om bilen fortfarande står inkopplad i laddaren. Blockeringsavgiften vid AC-laddning gäller inte mellan klockan 21.00 och 09.00. För DC/HPC-laddning är blockeringsavgiften1,56kr/minut efter 90 minuter och gäller dygnet runt.
Prislista: plus* *
Månatlig grundavgift
75 kr
Avtalsperiod
12 månader
AC-laddning (normalladdning)
4,50 kr / kWh
DC/HPC laddning (snabbladdning)
5,15 kr / kWh
IONITY HPC
8,70 kr/ kWh
Blockeringsavgifter
En blockeringsavgift vid AC-laddning på 0,52kr/minut debiteras efter 180 minuter om bilen fortfarande står inkopplad i laddaren. Blockeringsavgiften vid AC-laddning gäller inte mellan klockan 21.00 och 09.00. För DC/HPC-laddning är blockeringsavgiften1,56kr/minut efter 90 minuter och gäller dygnet runt.
Prislista: pro* *
Månatlig grundavgift
165 kr (Kostnadsfritt första året för alla våra elbilsmodeller)*
Avtalsperiod
12 månader
AC-laddning (normalladdning)
4,30 kr / kWh
DC/HPC laddning (snabbladdning)
4,95 kr / kWh
IONITY HPC
3,30 kr/ kWh
Blockeringsavgifter
En blockeringsavgift vid AC-laddning på 0,52kr/minut debiteras efter 180 minuter om bilen fortfarande står inkopplad i laddaren. Blockeringsavgiften vid AC-laddning gäller inte mellan klockan 21.00 och 09.00. För DC/HPC-laddning är blockeringsavgiften1,56kr/minut efter 90 minuter och gäller dygnet runt.
Så här tecknar du ett Audi charging-avtal
1.

Installera myAudi-appen och registrera din Audi och en huvudanvändare*

2.

Välj ditt Audi charging-abonnemang och teckna avtalet

3.

Börja ladda direkt via myAudi-appen eller via ett aktiverat laddningskort

Överblick över allt

Överblick i appen

Med myAudi-appen kan du hålla koll på din laddning

 • Starta och stoppa laddningar
 • Sök efter laddstationer och planera din rutt (Audi-laddstationer är märkta med Audi-ringar)
 • Hantera avtal
 • Översikt över fakturor

IONITY-nätverket

Audi e-tron GT wird an IONITY Ladesäule geladen

Ladda snabbt med IONITY

IONITY är ett växande snabbladdningsnätverk längs stora motorvägar och trafikleder i 24 europeiska länder. Laddeffekten på samtliga IONITY-stationer är 350 kW – högre än vad dagens elbilar klarar av. För en Audi e-tron GT quattro* tar det bara 22,5 minuter att ladda högvoltsbatteriet från 5 till 80 % eftersom Audi e-tron GT quattro har en laddeffekt på upp till 270 kW.

*CO2utsläpp, blandad körning: 0–0 g/km Elförbrukning, blandad körning: 21,6–19,7 kWh/100 km

Ladda enkelt med Plug & Charge

Kör till en IONITY-station och starta laddningen genom att sätta i sladden – och avsluta genom att dra ur den. Autentisering och betalning sker automatiskt, helt utan kort eller app*.

Audi charging hub

Charging station in Nürnberg: Audi charging hub

Audi Premium – laddning och komfort

Sedan slutet av 2021 kan du ladda din elbil på Audi charging hub-stationerna i Nürnberg och Zürich. Laddningen i Nürnberg är en riktig upplevelse tack vare Audi Lounge med sin avslappnande atmosfär.

Läs mer

e-tron Charging Service*

För kunder som har ett aktivt avtal med e-tron Charging Service* är laddnätverket tillgängligt fram till 2023-12-31. Avtal var möjligt att teckna fram till 2022-12-31.

Vanliga frågor

Vad är Audi charging?

Audi charging är en laddtjänst för Audi-kunder för att betala för den el som används för att ladda på publika laddstationer. Tjänsten är tillgänglig från och med 2023-01-01. Du kan ladda din Audi var som helst i Audis laddningsnätverk med ett Audi-chargingkort eller myAudi-appen.

Hur använder jag Audi charging?

Ladda först ner myAudi-appen från App Store eller Google Play på din mobiltelefon. När du har angett dina personuppgifter registrerar du din Audi i myAudi med hjälp av chassinumret och därefter huvudanvändaren. Nu kan du välja ett lämpligt abonnemang under ”Audi charging” och beställa ditt Audi-chargingkort. När du har parat ihop myAudi-appen med numret på ditt Audi-chargingkort kan du använda laddningstjänsten.

Vad betyder AC och DC?

Förkortningen AC står för ”alternating current” (växelström) och DC för ”direct current” (likström). Både växelström och likström kan användas för att ladda elbilar. Eftersom endast likström kan lagras i högvoltsbatteriet måste växelströmmen först omvandlas till likström. Elbilar behöver därför också en så kallad AC/DC-omvandlare (laddare) som omvandlar växelströmmen (t.ex. via ett Schuko-uttag) till likström.

Vad står HPC för?

Laddningseffekter på minst 50 kW kallas snabbladdning. Alla elbilar har inte stöd för denna höga laddström. För att göra elektromobilitet mer attraktiv finns laddstationer för upp till 350 kW tillgängliga redan idag. HPC-laddning* finns vanligtvis på motorvägar för att möjliggöra korta laddningstider och därmed kortare stopp. Detta förkortar din restid avsevärt.

HPC-laddning används vanligtvis mellan en laddningsnivå** på 20 % och 80 %, eftersom laddning från 80–100 % tar längre tid.


*HPC-laddning (”High Power Charging” – högeffektsladdning) = laddningseffekt på minst 100 kW


**Även kallat SOC (”state of charge”) = högvoltsbatteriets laddningsnivå uttryckt i procent

Hur aktuell är informationen om laddstationerna?

Informationen om laddstationer i myAudi-appen och i bilens navigationssystem uppdateras varje dag. Information om tillgängliga laddstationer uppdateras också ständigt, men det kan finnas en liten fördröjning på några minuter.
Om din bil till exempel befinner sig på en underjordisk parkering kan informationen endast uppdateras när bilen har upprättat en onlineanslutning (strax efter att du lämnat den underjordiska parkeringen).

Sportlovsladda i Sveg

Snabbladdning av elbilen till fjällen

Succén för den mobila laddstationen. Under sportlovet från vecka 7 till 10 erbjöd Audi tillsammans med Jämtkraft och SkiStar snabbladdning av elbilen i Sveg. Totalt laddade 750 bilar med ca 16 000 kWh under perioden.

Sveg snabbladdning 150kW

Audi mobility charging Sveg

För att snabbladda elbilen fanns den mobila laddstationen centralt i Sveg längs E45. Möjlighet fanns att ladda dygnet runt under sportlovet mellan vecka 7 till 10. Totalt fanns 2 laddkuber med sammanlagt 8 laddplatser.

Laddningen var naturligtvis öppen för alla elbilar med CCS-uttag.

Här fanns laddstationen (Google maps)
Smidig betallösning med Mer

Smidig betallösning med Mer

Via Mer Sverige erbjöds flera betalningsalternativ. Audi-kunder som har Audi Charging eller e-tron Charging-kort kunde använda detta precis som vanligt. Elbilsförare som har ett abonnemang från Mer kunde använda sin RFID-bricka eller Mer´s app, Mer Connect Sverige, för att ladda. Kostnaden berodde på vilken typ av abonnemang kunden har. Mer Sverige har dessutom roaming-samarbete med EON och Easypark, vilket gör att laddarna var tillgängliga även för dessa kunder. De kunder som saknar abonnemang kunde även använda sig av en s.k. drop-in lösning via Mer´s app.

Laddstation av återvunna batterier

Laddstation av återvunna batterier

Audi mobility charging består av återvunna litiumjonbatterier från 5,5 tidigare Audi e-tron testbilar. Laddstationen baseras på ett flexibelt koncept med två laddkuber fyllda med återvunna batterier som via anslutning till elnätet fungerar som en stor powerbank, vilken laddas upp under natten.

Beräkna räckvidd och laddtid

Hur lång räckvidden blir och hur länge du behöver ladda beror på flera faktorer. Här kan du se hur några av dem påverkar.

Kortare tid att ladda

Hög in-effekt i bilen tillsammans med ett smart batteri/kylsystem gör att den höga effekten är tillgänglig under större delen av laddtiden, vilket ger en snabb laddning inte bara på pappret utan även i verkligheten. Att kunna ladda med hög effekt ger dig ett extra smidigt elbilsägande och har stor betydelse för användbarheten. Detta leder till att du spenderar mindre tid vid laddstolpen och mer tid ute på vägen.

Vid supersnabbladdare kan batteriet laddas upp till 80 procent på mindre än 30 minuter – vilket sparar avsevärt med tid på långresor. Anledningen till att Audi Q8 e-tron har en så hög laddkapacitet är det avancerade värmereglersystemet, som dessutom ger lång livslängd för batteriet och kraftfulla prestanda även under hög belastning.

Audis sportiga elbil e-tron GT är utrustad med ett 800-volts system som gör att den kan laddas från 10 till 80 % på bara 23 min när den laddas vid supersnabbladdare. Det gör att även ett kort laddstopp utökar räckvidden väsentligt och gör långresor ännu smidigare.

Noterbart är att batteriets laddningstid kan variera beroende på exempelvis utomhustemperatur och användning av förklimatiseringsfunktionen.

Optimerad laddkurva ger kortare laddtid

Vid laddning av en elbil går det olika fort att ladda vid olika batterinivåer (SoC = state of charge). Generellt sett är det möjligt att ladda snabbt med maximal effekt när batterinivån är lägre för att sedan minska i hastighet ju mer batterinivån ökar. När batterinivån närmar sig 100% minskar hastigheten markant, därför rekommenderas vid snabbladdning att ladda till 80% för att maximera antal nya mil i räckvidd i förhållande till tid vid laddstolpen.

I illustrationen visas laddkurvan för Audi Q8 e-tron 55 och hur bilen under en lång period kan ta emot laddning nära den maximala kapaciteten om 170 kW. Styrkan är att det under optimala förutsättningar är möjligt att ladda med maximal effekt när batterinivån är mellan 5-70%. För att nå 80% batterinivå behöver Audi Q8 e-tron 55 ungefär 30 minuter vid laddstolpen. Det innebär på daglig basis att du kan spara tid när du snabbladdar på resan.

Detta är möjligt tack vare avancerad temperaturreglering i batterierna från Audi, där vätskekylning säkerställer att batteriets temperatur förblir inom det optimala intervallet 25 till 35 grader även vid låga temperaturer. Hela 22 liter kylvätska cirkulerar i totalt 40 meter kylledningar. Vilket gör att du kan ladda med högre effekt under längre perioder, än för andra konkurrerande elbilar.

Enkla tips för lång batterilivslängd

Våra högvoltsbatterier, som är hjärtat i elbilarna, är genomgående konstruerade för högsta kvalitet, säkerhet och lång livslängd. Normala åldringsprocesser gör dock att batterikapaciteten – mängden energi som kan lagras – minskar med tiden. Den goda nyheten är att laddning och användning kan påverka batteriets livslängd. Genom att följa några enkla användningsregler kan du bibehålla batterikapaciteten länge. Den ursprungliga räckvidden bibehålls under lång tid och du motverkar värdeminskningen för din elbil.

Tre enkla tips

Tre grundläggande regler – för lång batterilivslängd.

 1. Kör du mest korta sträckor? Audi rekommenderar att du laddar upp till 80 % för daglig användning.
 2. Ska du köra en längre sträcka? För att nå maximal räckvidd, ladda din Audi till 100 %. Om du regelbundet laddar din Audi till 100 % åldras batteriet snabbare och den användbara batterikapaciteten minskas.
 3. När ska bilen laddas för optimal livslängd? När du parkerar bilen, se till att laddningsnivån är mellan 30 och 80 %.

Bilen stödjer dig för ökad batterilivslängd

 
Korta sträckor
(exempelvis daglig arbetspendling, shopping)

Långa resor
(exempelvis semesterresor, affärsresor)

 

Inställning av målladdningsnivå
I appen myAudi och i bilen kan du enkelt ställa in och ändra en gräns för batteriladdning.
Sätt laddning till 80%.
Inför längre resor rekommenderar Audi att man sätter målladdningsnivån till 100% för att uppnå längsta möjliga räckvidd.
Laddningstimer
Med laddningstimern ställer du in när laddningen ska vara klar. Det görs direkt i bilen eller med myAudi-appen. Det innebär att laddningsprocessen styrs automtatiskt så att den försinställda batterinivån uppnås så nära avgåpngstiden som möjligt. Dessutom förkonditionerar klimatanläggningen kupén till önskad temperatur före avfärd.
Förkonditionering för bättre komfort.
Ställ in avgångstid för att säkerställa att du alltid har ett fulladdat batteri innan avresa.
Ruttplanering
Planera din rutt med e-tron ruttplanerare innan du ger dig av. Rutten tar hänsyn till den individuella räckvidden och innefattar lämpliga laddstationer
Användningen av e-tron ruttplanerare hjälper dig planera resan och uppdaterar rutten ifall exempelvis en olycka skett.
Användning av e-tron ruttplanerare rekommenderas för enkel navigering till resmålet.
Körläge
Körläget "efficiency" ger lägre energiförbrukning tack vare en effektiv körstil. Därmed minskar den elektriska belastningen på batteriet, vilket bevarar batterikapaciteten. 
Charging tips

Laddningstips

 • Snabbladdning (laddning med hög effekt > 100 kW) rekommenderas huvudsakligen vid långdistanskörning, inte för daglig användning.
 • Vid snabbladdning minskar laddningshastigheten när högvoltsbatteriets laddningsnivå ökar. Därför rekommenderas snabbladdning upp till 80% för att maximera antal nya mil jämfört med minuter vid laddstolpen. Dessutom hjälper e-tron ruttplanerare dig med optimal laddningsplanering för din resa.
Battery maintenance

 • För att hålla laddningstiderna korta på långdistansresor utnyttjar e-tron ruttplanerare vid behov hela batterikapaciteten och rekommenderar laddning till mer än 80 %. När långdistansresan är slut, ställ in målladdningsnivån till 80 % igen för dagliga resor.
 • När du använder e-tron ruttplanerare med Audi e-tron GT är högvoltsbatteriets temperatur förkonditionerad för snabbladdning med maximal laddningshastighet.
Battery maintenance

Garanti och livslängd för batteri

Alla högvoltsbatterier för Audi laddhybrider och elbilar är konstruerade för bilens livslängd och Audi garanterar dem i åtta år eller 160 000 kilometer efter ursprunglig leverans (det som inträffar först).

Läs mer om Audi garanti
Battery capacity

Batteriskydd

Inkluderade buffertar ger extra skydd för ditt högspänningsbatteri mot oavsiktlig, skadlig överladdning och djupurladdning.

 1. total kapacitet (brutto)
 2. användbar kapacitet (netto)
 3. skydd mot överladdning
 4. skydd mot djupurladdning

Grafiken är endast för illustration.

Battery capacity

Batteri

Kapaciteten hos högvoltsbatteriet i en elbil anges i brutto- respektive nettokapacitet. Bruttokapaciteten är hela den fysiska kapaciteten hos högvoltsbatteriet. För att skydda mot urladdning, för att öka livslängden och för att säkerställa nödstartreserv är dock det tillgängliga energiinnehållet begränsat. Detta faktiskt användbara energiinnehåll i batteriet kallas nettokapacitet.

Grafiken är endast för illustration. Batterikapaciteten visar exempel för Q4 e-tron 40.

Audi support för laddfrågor

0200-89 86 77

Öppet dygnet runt, svensktalande support alla dagar 8-20. Övrig tid erbjuds support på engelska.