Vårt hållbarhetsarbete
e-tron Sportback

Vårt hållbarhetsarbete

Audi miljöbilar

Nollutsläpp durch Technik

Inom Audi har vi en långsiktig vision för hur vi kan bidra till en mer hållbar värld och driva utvecklingen framåt. Den övergripande ambitionen är att skapa en livscykel för alla nya modeller där vi tar hänsyn till klimatet hela vägen; från utveckling, tillverkning och drift – till service och återvinning. Ett första exempel på detta arbete är vår banbrytande elbil Audi e-tron, som tillverkas i en 100% klimatneutral fabrik i Bryssel.

Här kan du läsa mer om vårt miljöarbete och vår nya generation bilar.

Vår väg mot en klimatneutral framtid
2050

senast 2050 ska Audi som företag blir koldioxidneutralt.

20

eldrivna modeller ska erbjudas till år 2025.

100%

koldioxidneutral tillverkning till år 2025.

Audi Brussels, battery assembly: Final acceptance of cell module controller and cabling

Flera helt CO2-neutrala fabriker

Idag är produktionen koldioxidneutral för anläggningarna i Bryssel (Belgien), Györ (Ungern), Böllinger Höfe (Tyskland) och Zwickau (Tyskland). Anläggningen i Bryssel var världens första certifierade anläggning med klimatneutral volymproduktion i premiumsegmentet. Med förnybar energi (95%) och klimatkompensation via miljöprojekt (5%) har vi säkerställt att tillverkningsprocessen och verksamheten i anläggningen inte tillför någon koldioxid alls. Redan 2012 gick fabriken i Bryssel över till grön el och på taket finns den största solcellsanläggningen i regionen med en yta på hela 37 000 kvadratmeter som sparar ca 17 000 ton koldioxid per år. I anläggningen tillverkas våra elbilar – Audi e-tron och e-tron Sportback.

Batterier i kretslopp

Vi samarbetar bl.a. med svenska Northvolt för att försäkra oss om en bra och pålitlig batterileverans – men vi vill även ta ansvar för batterierna när de börjar bli uttjänta i bilen. Därför pågår flera utvecklingsprojekt där batterierna används i ett s.k. 2nd Life, där de fortfarande kan göra stor nytta. Ett av användningsområdena är batterilager som ger extra kapacitet vid tillfälliga effekttoppar. Både under World Economic Forum i Davos och Alpina VM i Åre kunde elbilarna laddas tack vare återanvända bilbatterier. Ett kretslopp för framtiden. Vi har träffat Peter Carlsson, entreprenören bakom Europas största batterifabrik, som ska ta världen in i en ny elektrisk era.

Biodlingen i Tyskland

På fabriksområdet i Münchsmünster har vi under flera år odlat och studerat bin och deras pollinering. Bin är nämligen en viktig del av jordens kretslopp och bidrar till att hålla naturen frisk och fungerande. På området lever idag ungefär 90 olika arter av vilda bin. Biodlingen är ett av flera projekt som Audi driver för att främja biodynamisk mångfald.

Miljöprojekt för havet

I Rotterdam och Bryssel hjälper vi Recycled Island Foundation att samla in plastavfall i kanalen innan det når ut i havet. Avfallet återvinns sedan och används för att bygga öar och grönområden. Läs mer om alla projekt Audi Environmental Foundation driver

Återvunna PET-flaskor blir klädsel

Interiört används återvunnet material i isolering och dämpningsmaterial, och golv- och bagagerumsbeklädnad. I S line interiör är sportstolarna klädda med mikrofibermaterialet Dinamica i kombination med konstläder. Dinamicaklädseln består till 45 procent av polyesterfiber från återvunna PET-flaskor, gamla textilier och fiberrester. Golvklädseln och mattorna i Audi e-tron GT är tillverkade av Econyl – ett material som består av 100 procent återvunna nylonfibrer som kommer från produktionsavfall, matt- och och tygrester, eller gamla fiskenät. I Audi A3 finns upp till 45 stycken 1,5-liters PET-flaskor i sätena.

Återvunna batterier

Användningen av så kallade 2nd life moduler från demonterade elbilar blir ett viktigt inslag i framtiden. Audi testar redan idag processen genom att ta batterier från utvecklingsbilar och ger battericellerna ett nytt hållbart syfte. Dessutom har de också en fördel eftersom de är bra lämpade för att lagra likström. Det gör det överflödigt med en komplex infrastruktur med högspänningsledning och dyra transformatorer.

Audi charging hub

Med Audi charging hub har Audi utvecklat en mobil laddningslösning. Konceptet består av snabbladdare (HPC-high-power charging) som kan monteras upp på önskad plats. En lounge i direkt anslutning ger en attraktiv plats att tillbringa väntetiden i. “Att ladda en eldriven Audi tar bara lite längre tid än en kafferast,” förklarar Ralph Hollmig som är projektledare för Audi charging hub.


Vilken bil passar dig?

 • e-tron_sb.png
  Elbilar

  Våra elbilar har rejält med räckvidd, otrolig komfort och renodlad eldrift. Framtidens bilar redan idag.

  Läs mer
 • A6-Avant-TFSIe-2021.png
  Laddhybrider

  En trygg kombination av elmotor och förbränningsmotor som gör att den dagliga körningen oftast kan skötas helt utan lokalt utsläpp.

  Läs mer
 • A6-aq_2020.png
  Mildhybrider

  Motorer med mildhybridteknik kan frirulla med avstängd motor vilket sänker förbrukningen och höjer komforten.

  Läs mer
 • a4_g-tron_2020.png
  Biogasbilar

  Biogas är ett klimatsmart och närproducerat drivmedel som ger över 80% lägre CO2-utsläpp och ger dig ett miljösmart alternativ till eldrift.

  Läs mer

Audi elektrifierar öken.

Efter förra årets framgångsrika debut i Dakarrallyt med Audi RS Q e-tron var det givet för Audi Sport-teamet att återvända till tävlingen i år igen. Bilen har utvecklats ytterligare och förutsättningarna är mycket goda för att elektrifiera den Saudiarabiska öknen. I kupén också detta år sitter det helsvenska teamet Mattias Ekström och Emil Bergkvist.

Audi elektrifierar öken.