100% el, 100% Audi.
e-tron som laddas via laddbox hemma

Audi elbil

Välj mellan åtta ebilar, från kompakt SUV till sportbil. Smarta lösningar för laddning hemma och ett omfattande utbud av laddningsalternativ för resan.

e-tron, som i elbil

När du läser e-tron i modellnamnet är det en elbil från Audi, och väljer du en eldriven Audi blir klivet över till elbil enkelt. Oavsett hur ditt bilbehov ser ut har vi ett premiumalternativ för dig. Vi har dessutom tagit ett helhetsgrepp på laddningen av elbilar för att underlätta för dig som är nybliven elbilsägare. Hemmaladdningen fixar du smidigt genom en laddbox från vår partner Mer. Är du på resande fot hjälper din eldrivna Audi dig att hitta lediga snabbladdningsstationer från flera olika leverantörer. Väl där betalar du enkelt med e-tron charging service. Sammantaget gör detta att du som Audiägare kan utnyttja fördelarna med en elbil – utan att göra avkall på något.

Laddstationer

4019

Laddstationer i Sverige

20 minuters laddning, upp till

300 km

räckvidd

med 350 kw snabbladdare

Elkostnad laddning hemma

ca 115kr

Snittkostnad full laddning hemma hos dig

Såhär förbereder du dig för elbil från Audi

 • siffra-1-830x75.jpg
  Bestäm vilken elbil som möter dina behov

  Bestäm vilken modell och utförande som passar dig bäst. Är du i behov av en kompakt eller fullstor SUV? Klassisk taklinje eller mer coupélik som hos våra Sportback, eller kanske en elektrisk sportbil? Läs mer om alla våra elbilar för att se vilken bil som passar dig samt prata med din Audi-återförsäljare.

 • siffra-2-830x75.jpg
  Undersök möjligheter att ladda hemma

  Se över möjligheterna att installera en laddbox hemma. Vi rekommenderar alltid att man använder en laddbox vid laddning av sin elbil. Din säljare kan hjälpa dig att beställa laddbox inkl. installation från vår samarbetspartner Mer. När du köper en smart laddbox med installation har du möjlighet att göra skatteavdrag för grön teknik med upp till 50% av dina kostnader (maximalt 50 000 kr). Skattereduktionen fungerar på liknande sätt som ROT och RUT och avdraget görs direkt på din faktura.

 • siffra-3-830x75.jpg
  Se hur du kan ladda din Audi på resa

  Se över laddningsmöjligheterna längs din färdväg. "Läs mer om audis helheltslösning för offentlig laddning" För att du inte ska behöva använda dig av flera betalningsalternativ för olika laddstationer har vi e-tron charging service som erbjuder dig möjligheten att enkelt ladda med ett kort vid laddstationer från flera olika leverantörer. Läs mer via länken nedan.

 • siffra-4-830x75.jpg
  Lär dig mer om hur du kan förbättra räckvidden

  Lär dig hur du får räckvidden att bli så lång som möjligt. Räckvidden påverkas av flera olika faktorer, både sådant som du inte kan påverka – såsom väder, och delar vi kan påverka - exempelvis körstil.

Bota din räckviddsångest

Är du rädd för får räckviddsångest om du skulle skaffa elbil? Var inte det. Föreställ dig i stället att varje morgon vakna upp med en fulltankad bil. Kör till jobbet, gör dina ärenden, kom hem och sätt bilen på laddning – och vakna igen dagen med en ny full tank. I en elbil från Audi är det dessutom enkelt att köra långt. Räckvidden är så pass lång att det ofta är naturligt att ta en paus, och batteriet laddas från 0-80% på bara en halvtimme medan du tar igen dig. Dessutom hjälper myAudi-appen dig att planera din körning och beräknar var och när du behöver ladda.

Smart reseplannering i din audi-app

Använd e-tron route planner för att automatiskt planera din resa inklusive laddningsplatser. Optimala stopp för laddning är automatiskt medräknade i restiden - du vet alltså exakt när du når din destination. Appen visar också batterinivån hos din Audi e-tron.

 

e-tron Charging Service

Med Audi e-tron Charging Service får du tillgång till ett omfattande och väl utbyggt nätverk av offentliga laddstationer i Sverige och över hela Europa vilket möjliggör ett bekymmersfritt långresande med din elbil eller för offentlig laddning där du bor. Använd myAudi-appen eller e-tron laddkort för åtkomst och samla betalningen smidigt på ett enda kort.

card-E-Tron_2020_0861-1920x1920.png

e-tron laddkort

Ett kort för access till laddnät som sträcker sig över hela europa. Anslut din Audi och ladda på en av 3 850 laddpunkter i sverige - totalt 264 722 i Europa.

Du kan använda våra partners laddningstjänster till standardiserade priser och hålla koll på dina utgifter hela tiden. Du betalar endast ett pris per marknad, beroende på hastigheten på laddningen. Med Transit-taxan får du också ett förmånligt pris hos våra utvalda partners som Ionity, vilket är idealiskt i det långa loppet.
e-tron Charging Service

Ordlista

Nedan hittar du förklaringar på vanliga ord och begrepp som är bra att känna till när du köper en elbil.
Klicka här för att få svar på vanliga frågor
kW
Effekt, det vill säga energi per tidsenhet. 1 kW är cirka 1,36 hästkrafter.
kWh
För att mäta energi använder man enheten wattimme (Wh). Dock så mäter man oftast större mängder energi i enheten kilowattimmar (kWh). 1 kWh består då av 1000 wattimmar, på samma sätt som att 1 kg är 1000 g. Audi e-tron 55 har en total batteristorlek på 95 kWh.
Batterikapacitet
Det finns två värden; netto och brutto. Brutto är den totala batteristorleken och netto är den tillgängliga batterikapaciteten som man faktiskt kan använda. I ett batteri som har 95 kWh så är nettokapaciteten 86,4 kWh. Genom att inte batteriet laddas upp till sin fulla kapacitet, eller laddas ur helt skyddar man batteriet och säkerställer en lång livslängd.
Växelström
Växelström (AC) kommer från vanliga schuko-vägguttag för hushållsbruk. De levererar en konstant ström på 10 ampere och 16 ampere under kortare perioder. Med en spänning på 230 volt är effekten begränsad till 2,3 respektive 3,6 kW. Med växelström ändrar elektronerna kontinuerligt riktning med en frekvens på 50 Hz, dvs. 50 gånger per sekund. Denna rörelse fram och tillbaka kallas fas. 230 V växelspänning är enfas.
Trefasspänning
Trefasspänning är trefas växelspänning med faser som är förskjutna med 120 grader. Detta möjliggör ett kontinuerligt kraftflöde och utveckling av kraftiga roterande magnetfält. Elektriska apparater i hela världen drivs med trefasspänning eftersom den är enkel att omvandla. I hemmet kopplas enheter som förbrukar mycket ström, till exempel köksspisar, till röda trefaskontakter med fem stift och en spänning på 400 volt. Strömmen är vanligtvis 16 eller 32 ampere och tillhörande effekt 11 resp. 22 kW.
Likström
Likström, DC, har som namnet antyder en elektriskt ström som rör sig i samma riktning till skillnad mot växelström. När det gäller DC-laddning jämfört med AC-laddning för din bil har DC-laddning ofta högre spänning och ström vilket resulterar till en kortare laddningstid.
AC-laddning
Både hemma och på laddstationen är effekten begränsad till 22 kW eller i vissa fall 43 kW vid laddning av en elbil med växelström via typ 2-uttag som är vanliga i Europa. AC-laddaren i bilen är därmed en begränsande faktor. Växelriktaren som konverterar trefasström till likström till batteriet, kan bara hantera en viss effekt mätt i kW. Ju högre den är, ju mer spillvärme produceras, vilket minskar effektiviteten. För att sådana förluster ska bli så låga som möjligt har trefasladdaren i Audi e-tron integrerats i lågtemperaturkretsen.
DC-laddning
AC-laddaren i bilen är inte relevant under laddning med likström. Elektriciteten strömmar från DC-laddaren som är integrerad i stolpen via CCS (Combined Charging System) och direkt till batteriet. Detta möjliggör stor kraft, även om det även här produceras värme på grund av internt motstånd i batteriet. Audi kyler högenergibatteriet under laddning för att uppnå laddeffekter på upp till 270 kW (e-tron GT) på DC-snabbladdstationer, till exempel de i Ionity-nätverket. Hos alla litiumjonbatterier sjunker laddhastigheten avsevärt när laddnivån överstiger 80 procent. Snabbladdning kallas också högeffektsladdning (HPC – högeffektsladdning).
Förklimatisering
Innebär att bilen och batteriet värms eller kyls till optimal temperatur för att förbättra räckvidden. Exempelvis för att slippa använda energi från batteriet under färd för att värma upp kupén en kall vinterdag.
Effektelektronik
Högenergibatteriet levererar likström. Elmotorerna använder trefasström. Därför är alla elmotorer anslutna till en effektmodul som omvandlar elektriciteten. Med en volym på 5,5 liter och en vikt på 8 kg är effektmodulerna till Audi e-tron väldigt kompakta. Båda har ett sätt att övervaka elmotorn och är integrerade i temperaturhanteringssystemet för de elektriska enheterna. De är mycket dynamiska, läser av sensordata 10 000 gånger per sekund och skickar ut aktuella värden för elmotorerna.
Asynkronmotor
En trefas asynkronmotor består av främst två delar: den yttre, fasta statorn och rotorn inne i denna. Statorn har en laminerad kärna lindad med koppartråd, vanligtvis i tre slingor som trefasen till trefasströmmen kopplas till. När man tillför spänning uppstår ett (roterande) magnetfält. Detta fält rör sig i en cirkel och framkallar ett annat magnetfält i rotorns trådar. Rotorn rör sig med fältet, men med något varierande hastighet, dvs. asynkront. Om rotorn går långsammare än det roterande magnetfältet fungerar elmotorn i bilen som en drivmotor. Om fallet är det motsatta blir den en generator och omvandlar kinetisk energi till elektrisk energi.
Värmepump
En värmepump kan värma upp och kyla ned mycket effektivt genom att absorbera värme från omgivningen. I Audi e-tron använder den spillvärme från elektriska komponenter för att transportera hela 3 kW termisk energi. Värmepumpen är inte en separat fysisk komponent, utan snarare en behovsdriven anslutning mellan kylvätskekretsen och lågtemperaturkretsen.