Vanliga frågor > Elbil > Audi Sverige

Vanliga frågor elbil

Att köpa och äga en elbil

Här kan du läsa svaren på vanliga frågor om elbil och laddning. Hittar du inte svaret på din fråga kan du kontakta vår support här nedan.

Laddning - Generellt

Ungefär hur mycket kostar det att ladda en elbil?
Ett lätt sätt att göra en uppskattning av kostnaden är att multiplicera batterikapaciteten med kostnaden för el. Om du exempelvis har en Q4 e-tron 40/45/50 med en netto batterikapacitet på 76 kWh (82 kWh brutto) så blir kostnaden för en laddning hemma cirka 133 kr. Elkostnaden räknas ut genom att ta batterikapacitet netto 76 kWh × 1,75 kr/kWh. Den genomsnittliga elkostnaden för villa är ca. 1,75 kr/kWh (2021)*.

Det ger en elkostnad per mil på ca 3,50 kr för Q4 e-tron.

Om du stannar på någon laddningsstation längs vägen beror det på vilken station du väljer och vilket pris de tar per kWh.
Hur lång tid tar det att ladda en elbil?
Med normal (AC) 11 kW laddning är laddtiden för en Q8 e-tron 55 ca 11,5 timmar. Du får alltså ett fullt batteri över natten. Snabbladdning med 170 kW ger 80 procents laddning på ungefär en halvtimme – vilket motsvarar ca 42 mils körning enligt WLTP.
Hur långt kommer jag med ett fullt batteri?
För att simluera räckvidden i olika förhållanden hänvisar vi dig till räckviddskalkylatorn. För att se den deklarerade räckvidden för en specifik bil hänvisar vi dig till konfiguratorn. Där du kan se den exakta tekniska datan.
Hur påverkar temperaturen räckvidd och batteriet?
Aktuell förbrukning och räckvidd kommer variera på en rad faktorer exempelvis körmönster, kalla eller varma temperaturer och ålder på batteriet. Elbilar från Audi har avancerade batterier med effektiv temperaturreglering för att optimera prestandan i olika förhållanden.
Vilka laddeffekter erbjuds för AC-laddning?
11 kW som standard och 22 kW som tillval för Q8 e-tron och e-tron GT. Q4 e-tron har 11 kW som standard.
Släpper kabeln automatiskt när min bil är färdigladdad?
I bilens menysystem, MMI, kan välja om kabeln ska släppa automatiskt eller ej när den är färdigladdad (gäller DC-laddning). Vissa skillnader finns beroende på modell.
Hur får jag loss laddkabeln?
Antingen så är laddkabeln automatisk lös om du har ställt in det i bilen alternativt så låser du upp bilen och trycker på knappen bredvid uttaget. Skillnaderna beror på vilken modell du kör.
Vad behöver jag för olika kablar/kontakter?
För att ladda din Audi elbil behövs en kabel är för hemmabruk och en kabel är för publika laddstationer. Hemma-kabeln kan du antingen ladda via ett vanligt hushållsuttag eller ett 3-fas industriuttag. I den medföljande laddenheten går det att ställa ned effekten med 50 procent för att minska belastningen om bilen laddas via ett hushållsuttag. Det är dock alltid viktigt att säkerställa att är dimensionerat för den höga belastningen. Den publika kabeln (mode 3) kan du använda på stationer som saknar en monterad fast kabel, så kallad AC-laddning. DC-laddning sker alltid med den fast monterade kabeln på laddstationen.
Ja, du kan använda olika funktioner i bilen medan du laddar din elbil.
Hur ser jag faktisk laddeffekt, återstående tid när jag laddar elbilen?
Du kan följa din laddning och se data för laddningen i bilens MMI samt i myAudi-appen.
Vad händer när batteriet är fulladdat? Behöver jag göra något?
När batteriet är fullt laddat enligt det laddningsmål som är inställt är det bara att koppla ur kabeln och köra iväg.
Vad är skillnaden på AC / DC / HPC?
AC laddning hänvisar till laddning med växelström. Växelström är det vi har hemma i bostaden och här uppnås inte samma effekt som vid DC-laddning.

DC laddning hänvisar till laddning med likström. DC laddning hittar du oftast på publika platser där effekten allt som vanligt är större än vid AC laddning.

HPC (high power charging) är en form av DC-laddning som har speciellt höga laddningseffekter, ofta kallade supersnabbladdare.
Vad betyder det att bilen kan "snabbladdas med 150 kW"?
Det betyder att bilen kan laddas med hög effekt om 170 kWs effekt med DC-laddning. AC-laddning är oftast begränsad till 11 kW medan DC-laddning klarar av högre effekter. Effekter om 170 kWs finner du vid så kallade supersnabbladdare (HPC). Den maximala laddeffekten för Audi elbil är exempelvis Q4 e-tron 40 - 135 kW, Q8 e-tron 55 – 170 kW och e-tron GT – 270 kW.
Kan jag ladda som vanligt om det regnar?
Du kan ladda din elbil utan problem oavsett väderlek.

Laddning hemma

Spelar det någon roll vilket elbolag jag har?
För att ladda din elbil kan du fritt välja det elbolag som du önskar. En rekommendation är att välja ett elbolag som erbjuder förnybar energi så att du kan ladda din Audi elbil på ett klimatsmart sätt. Det finns även elbolag som erbjuder avtal där du kan ladda din elbil när priset är som lägst på dygnet.
Kan jag ladda min elbil i ett vanligt vägg- eller motorvärmaruttag?
Det är möjligt att ladda din elbil via ett vanligt hushållsuttag, dock bör detta undvikas då ett vanligt hushållsuttag inte är anpassat för kraftfull laddning över längre tidsperioder. Se gärna de rekommendationer som tagits fram av Elsäkerhetsverket. Vi rekommenderar att du installerar en laddbox i hemmet. Med en laddbox installerad kan du dessutom ladda din elbil snabbare.
Vad är fördelarna med en laddbox?
Det är säkrare, du kan ladda snabbare samt styra flera nivåer av laddningen om du har en smart laddbox.
Vad skiljer en laddbox från en laddstolpe?
Laddbox installeras vid dit hem eller arbetsplats.
Laddstolpe benämns en laddplats vid en publik laddstation.
Hur skaffar jag laddbox hemma?
Vi på Audi samarbetar med Mer som tillhandahåller laddbox för installation i hemmet. Mer erbjuder paket med laddbox och installation för att du enkelt ska komma igång att ladda din elbil. Prata med din Audi-återförsäljare för att få mer information.
Kan jag ladda hemma om jag bor i lägenhet?
Det beror på om det finns laddningsmöjligheter i föreningen. Prata gärna med styrelsen i din bostadsrättförening eller din hyresvärd hur planerna ser ut för gällande laddningsmöjligheter för elbil.
Kan jag få bidrag för installation av en laddbox?
Vid köp och installation av laddbox finns möjlighet till 50 % i skatteavdrag för grön teknik.

Laddning på väg

Kan jag ladda på alla stationer?
Din elbil kan laddas på samtliga stationer är kompatibla med bilen. I Europa finns en standard för Typ 2 som är kompatibel med din Audielbil. Du kan läsa mer om specifikationer för din bil i bilens instruktionsbok.
Hur betalar jag? Måste jag ha e-tron charging service-kort?
Med Audi Charging-kortet får du tillgång till flera olika laddnätverk, ett lägre pris, och slipper hantera flera olika kort vid betalning. Du kan också välja att autentisera/betala direkt via myAudi-appen.

Vid betalning utan Audi Charging beror det på laddnätverkets egna betalningslösningar. Vissa kräver att du registrerar ett konto hos laddnätverket medan det hos andra går att betala med ditt betalkort.
Kostar det mer att ladda snabbt?
Generellt kostar det mer att ladda med snabbladdare, men det beror främst på vilket nätverk du laddar på. Med Audi Charging-abonnemanget Pro får du lägre pris på snabbladdning än standardprislistan hos Ionity.
Kan någon dra ut min kabel och avbryta min laddning?
Generellt sett så går det inte att ta loss kabeln och avbryta din laddning. Vid DC-laddning finns dock möjlighet, om du har tillåtit det i bilens inställningar via MMI:n, när laddningen är klar att kabeln lossas automatiskt. Detta så att nästa person i kön för att ladda ska kunna ta kabeln. Vissa skillnader finns beroende på modell.
Varför går laddningen långsammare efter 80%?
I takt med att batteriet laddas byggs det upp ett motstånd. Vid nivåer över 80% är motståndet så högt att den möjliga laddeffekten minskar kraftigt. Vi rekommenderar även att ladda endast till 80% under daglig körning och endast ladda till 100% när du behöver den extra räckvidden. På detta sätt kan livslängden för batteriet bli längre.
Stannar bilen helt vid 0% eller hur vet jag om jag hinner till en laddstation?
Innan du når 0 km i räckvidd så kommer bilen varna för att batteriet är på väg att ta slut. Om bilen är utrustad med navigation så kommer bilen att erbjuda dig en rutt till närmaste laddare. Om du inte når fram till en laddare så kommer bilen att minska sin hastighet och till slut stanna när du inte har någon räckvidd kvar. För att få bilen transporterad till närmaste laddare kan du då ringa Audi mobilitetsgaranti.

Leva med elbil / köpa elbil

Är räckvidden för elbil samma på sommar/vinter?
Räckvidden beror på många faktorer – bland annat på utomhustemperaturen, där låga temperaturer leder till att räckvidden blir kortare. Därför är det bra att förklimatisera bilen, det vill säga förvärma kupé och batteri, innan avfärd för att få en så lång räckvidd som möjligt.
Hur optimerar jag korta resor när det är kallt ute för att inte få onödigt hög förbrukning?
Om du inte haft möjlighet att förkonditionera din bil och endast planerar att göra en kortare resa finns en smart knep för att hålla nere förbrukningen. Istället för att låta AC:n värma hela kupén, något som drar mycket energi, kan du stänga av den helt och istället endast använda ratt- och sätesvärme under den korta resan.
Är batterierna utbytbara?
Batteriet är byggt för bilens klara hela bilens livslängd. Vid behov kan dock samtliga delar av batteriet bytas ut eller repareras.
Kommer jag behöva byta batteriet?
Batteriet är uppbyggt av olika celler, vilka man vid behov kan byta ut. Kostnaden beror på vilken verkstad som anlitas och vad som behöver åtgärdas. Garanti för batteriet gäller i 8 år eller 160 000 km, beroende på vad som inträffar först.
Batteriernas livslängd?
Batteriet är byggt för bilens livslängd. Som för alla batterier minskar batterieffekten vid användning.
Hur lång är garantitiden på batteriet?
Batterigarantin gäller för 8 år eller 160 000 km.
Vad händer med batteriet vid en kollisionsolycka?
Batteriet är byggt i en skyddande krocksäkerhetsstruktur – så kallad bikakestruktur. Kylsystemet är placerat under batteristrukturen och hjälper därmed att separera kylvätskan från batterierna vid en eventuell olycka.
Hur mycket laddas bilen när jag kör/bromsar?
Elbilar använder så kallad regenerering för att ta vara på överskottsenergi. Detta innebär i praktiken att bilens rörelseenergi omvandlas till el med hjälp av elmotorernas möjlighet att fungera som generatorer. Beroende på modell och körläge kan regenereringsnivån ställas in, detta görs i bilen inställningsmenyer eller när du väljer körläge. Audi Q4 e-tron kan regenerera med upp till 0,15 G vid motorbromsning. Samtliga elbilar från Audi kan regenerera upp till 0,3 G vid bromsning med pedal.
Säger bilen till när den behöver laddas?
I bilens instrumentpanel kan du se aktuell batterinivå och elektrisk räckvidd. Bilen kommer att varna när du har 50 km elektrisk räckvidd kvar och föreslå ruttplanering till närmaste laddplats. När du anger en destination i navigationen kommer bilen föreslå lämpliga laddstopp längs med rutten, där du ser hur länge du behöver ladda och aktuell räckvidd vid respektive destination.
Varför är det bra att köra med navigeringen på trots att jag hittar till min destination?
När du kör utan att ha navigationen inställd på någon destination gör bilen en räckviddsbedömning baserat på de 100 senast körda kilometrarna. Har du däremot en destination inställd i navigationen har e-tron route planner tillgång till information om vägen du ska köra på och kan göra en betydligt mer träffsäker räckviddsestimering. Om bilen behöver laddas kommer navigationen att föreslå ett lämpligt ställe för det. Dessutom kommer laddningstiden att inkluderas i den beräknade ankomsttiden.
Jag sitter fast i kö och batteriet är på väg att ta slut. Vad gör jag?
Om du följer bilens föreslagna rutt med lämpliga laddstopp kommer det inte vara ett problem. När energinivån i batteriet börjar ta slut så erbjuder bilar med navigation att visa vägen till närmaste laddplats. Om du inte har en aktiv rutt inprogrammerad kan du enkelt i navigationen söka efter närmaste laddstation. Vissa skillnader finns beroende på modell.
Vad gör jag om det blir helt slut på ström i batteriet?
När energin i batteriet tar slut har du möjlighet att starta om bilen två gånger. Förflytta bilen efter omstart så att du inte befinner dig i en trafikfarlig situation. Kontakta Audi Mobilitetsgaranti för att få hjälp att transportera elbilen till närmaste laddstation.
Hur mycket ström drar AC:n och radion?
Radion drar en försumbar mängd el medan förbrukningen för klimatanläggningen är högre. Hur hög förbrukningen är beror på de yttre omständigheterna, ju kallare yttertemperatur desto mer behöver klimatanläggningen jobba. I bilens menysystem kan du se hur mycket energi klimatanläggningen förbrukar vid varje given tidpunkt och hur du kan optimera inställningarna för längre räckvidd.
Måste jag ha myAudi-appen för att kunna köra bilen?
Du behöver inte använda myAudi-appen för att köra din elbil. Med myAudi-appen får du tillgång till flera användbara funktioner, exempelvis som att starta parkeringsvärmaren innan avfärd, se aktuell räckvidd eller planera en rutt i navigationen.
Blir räckvidden kortare när batteriet blir äldre?
Som för alla batterier minskar batterieffekten vid användning, men livslängden för batteriet är utformat efter bilens livslängd. Garanti ges upp till 8 år eller 160 000 km, beroende på vad som inträffar först.
Hur ställer jag in "enpedalskörning"?
Beroende på modell och körläge kan nivån på regenerering ställas in, detta görs i bilen inställningsmenyer eller när du väljer körläge. I Audi Q4 e-tron kan du ställa in körläge B, för övriga modeller kan regenerering justeras med paddlarna bakom ratten.
Vad betyder regenerering?
Elbilar använder så kallad regenerering för att ta vara på överskottsenergi. Det betyder att bilen återvinner energi när bilen bromsar och laddar då batteriet under körning.
Hur mycket service behöver en elbil?
Inspektionsservice för modellerna Audi Q4 e-tron, Audi Q4 Sportback e-tron samt Audi e-tron GT sker enligt ett fast serviceintervall på 24 månader oavsett körsträcka. För e-tron och e-tron Sportback samt gäller inspektionsservice med fast serviceintervall på 24 månader alternativt vid 30 000 km beroende på vilket som inträffar först.
Är elbil lika säker som bil med förbränningsmotor? Hur påverkar batteriet säkerheten? Bränder?
Säkerheten är inte annan för elbil jämfört med en konventionell drivlina. Elbilar från Audi testas på samma sätt och har därför samma krav som konventionella modeller från Audi. Forskning har visat på att bilar som drivs med bensin eller diesel löper högre risk att drabbas av bränder.
Varför är elbilar dyrare än vanliga bilar?
Utvecklingen av elbilar går snabbt och Audi har lanserat flera helelektriska modeller. Kostnaden för at utveckla dessa modeller är i nuläget högre än konventionella motorer, mycket på grund av priset på batterier, därav det högre försäljningspriset. I takt med att utvecklingen går framåt kommer även försäljningspriset att sjunka.
Är elbil verkligen bättre för miljön?
Det finns flertalet rapporter som visar att köpa en ny elbil är ett klimatsmartare val än att köpa en bil med förbränningsmotor. I Sverige har vi även möjlighet att ladda elbilen med förnybar energi vilket adderar till ett mer klimatsmart val.
Inom Audi har vi en långsiktig vision för hur vi kan bidra till en mer hållbar värld och driva utvecklingen framåt. Den övergripande ambitionen är att skapa en livscykel för alla nya modeller där vi tar hänsyn till klimatet hela vägen; från utveckling, tillverkning och drift – till service och återvinning. Exempelvis är 4 av våra elbilsfabriker (Bryssel, Neckarsulm, Zwickau, Györ) 100% klimatneutrala fabriker.
Var tillverkar ni era batterier? Vad är det för batterier?
Batterierna sätts samman i vår första CO2-neutrala fabrik i Bryssel, Belgien. Battericellerna som används levereras från LG Chem samt Samsung.

Audi support för laddfrågor

0200-89 86 77

Öppet dygnet runt, svensktalande support alla dagar 8-20. Övrig tid erbjuds support på engelska.