En annan teknik som tagit stora kliv är röststyrningen, Audi Assistant. Den är numera självlärande tack vare AI och kan aktiveras på flera sätt. En avatar dyker upp på MMI-pekskärmen eller i head up display, beroende på situation, och Audi Assistant förstår fler än 800 olika röstkommandon. Audi Assistant kan också själv komma med proaktiva förslag, föreslå smarta rutiner och skapa intelligenta listor. Det är praktiskt taget som att ha en ovanligt snabbtänkt och skärpt assistent som hela tiden ligger steget före och alltid är beredd.
Infotainmentsystemet i Q6 e-tron är baserat på Android Automotive OS och bland tillvalen som förgyller resan finns en ljudanläggning från Bang & Olufsen. Den består av 20 högtalare och ger totalt 830 watt. Fyra av högtalarna finns placerade i de främre nackskydden.
Möjliggöraren av den nya tekniken i Q6 e-tron är bland annat E3 1.2 – End-to-End Architecture. Ett digitalt ramverk där fem högprestandadatorer samverkar med ständig uppkoppling och uppdateringar via nätet. Alla fordonsfunktioner utgår från E3, och detta hade alltså inte varit möjligt i en bil som inte redan från början konstruerats just för detta.
I en konventionell bil går det att komma långt genom att tillföra och utveckla tekniken, men att få full utväxling på möjligheterna som digitaliseringen medför kräver fullt fokus från första skissen. Därför är det en stor vinst att Q6 e-tron är baserad på en plattform som är enkom gjord för eldrift.
Vinsterna kommer i alla led: hur bilen kan laddas, hur den kan prestera och hur den är att leva med både i vardagen och på den långa, härliga semesterresan. Och eftersom PPE-plattformen aldrig någonsin kommer att behöva en mekanisk förbindelse mellan fram- och bakaxel (som i traditionella, fyrhjulsdrivna bilar) behövs heller ingen kardantunnel som stjäl utrymme i kupén. Bekvämt fotutrymme på alla sittplatser i baksätet med andra ord. Se där en liten men synnerligen konkret fördel av att aldrig rita in en förbränningsmotor i konstruktionen.