Mattias, vilket är ditt första minne av rally och Audi?
Det är från när Stig Blomqvist körde en rallybil från Audi på 80-talet. Jag var se, sju år och Stig var en stor stjärna i Sverige på den tiden. Sättet han körde på hade en stor inverkan på mig. Och att se hur passionerad publiken var under racen är den största anledningen till att jag själv blev racerförare. Jag har stor respekt för rallyförarna.
Audi har ett starkt cv när det kommer till att innovationer som förändrat motorsporten. När du tänker på hur Audi influerade rallysporten, vad tänker du på då?
Innan Audi utvecklade quattro på 80-talet var det ingen som tog fyrhjulsdrift på allvar inom motorsporten. Men kombinerat med den femcylindriga motorn och den ikoniska designen var den en revolution. Jag är rätt säker på att om Audi inte hade varit involverad i rallysporten på den tiden så hade inte quattro nåt samma framgång. Audis största tillgång är drivet för att ligga steget före, tänja gränserna och våga chansa. Det är inte minst Dakarrallyt ett exempel på.
Vad skiljer rally från annan motorsport?
För mig är rally den mest extrema motorsporten samtidigt som det är den svåraste. Vägarna till exempel, om det ens finns några så är de ofta väldigt smala och lämnar absolut inget utrymme för misstag. Racen är dessutom ofta långa, vilket gör att underlaget och de yttre förutsättningarna kan förändras mycket snabbt. Materialet måste leverera, likaså teamet. Motorsport är alltid en lagidrott, och det gäller i allra högsta grad rally där du behöver förlita sig på en kartläsare. Ni två behöver vara i symbios.
På tal om kartläsare. Din heter Emil Bergkvist. Varför valde du honom?
Emil har själv kört rally i tio år och har till och med vunnit Junior World Rally Championships. Han vet vad som krävs. Han ingår också i mitt motorsportstall EKS och har presterat otroligt bra. Det var skäl nog för att fråga om han ville bil min kartläsare. Han är ung, motiverad och hungrig. Goda egenskaper om du siktar på ett bra resultat i Dakarrallyt.