För att hitta grundljudet i e-tron GT testades en mängd olika instrument, bland annat en didgeridoo (uråldrigt australiskt blåsinstrument), men inget fungerade riktigt så som Rudolf Halbmeir och hans team önskade.
Lösningen blev ett rör, som Rudolf Halbmeir hittade i sitt hem. Han placerade en fläkt i ena änden av röret och lyssnade på ljudet som uppstod.
– Det var ett väldigt speciellt ljud. Jag förstod direkt att jag hittat ett ljud jag kunde utgå ifrån, har han sagt.
Det för tanken till Kraftwerks låt Metal on Metal, på albumet Trans-Europe Express från 1976, där ljudet av hur ett tåg färdas över en metallbro skulle återges. Kraftwerk testade alla möjliga ljudkällor: de slog metallrör mot varandra, de slog på badkar eller ett tvättfat. Men inget passade. Lösningen blev att slå med en hammare på en skottkärra för de låga frekvenserna och en zinkhylla för de högre – och sedan mixa samman dem.
För Rudolf Halbmeir blev upptäckten med fläkten och röret utgångspunkten för ett långt, avancerat arbete, som bland annat innebar att ljuddesignerteamet skapade ett eget program med 32 olika ljudelement. Det ljud som bilens högtalare nu ger ifrån sig baseras på data om elmotorernas varvtal, belastning, bilens hastighet och andra parametrar som hämtas från drivsystemets styrenheter.
När bilen körs långsamt är ljudet lågt för att sedan bli mer fylligt och dynamiskt då farten ökas. Tanken är att ge ett rättvisande och välnyanserat intryck av hur drivsystemet jobbar för tillfället. Systemet bjuder också olika ljudstrukturer för att representera förarens stämning. Resultatet? Ett kraftfullt mullrade ljud av digital karaktär. Rudolf Halbmeir beskriver det själv som – ett akustiskt uttryck för sportighet, förfining och progressiv karaktär.