Totalt krockades cirka 1 100 fordon under 2023 i fordonssäkerhetscentret – och dessutom genomfördes cirka 20 000 virtuella olyckssimuleringar. Men ingenting går på rutin. De sekunder som föregår och följer en krock studeras minutiöst.
”På ett ögonblick ser vi om 85 års forskning och utveckling av krocksäkerhet lönar sig. Redan 1938 genomförde ingenjörerna på DKW, ett av de fyra varumärken som grundade dagens Audi, rull- och sidokollisionstester med DKW-modeller. Dessa anses vara de första krocktesterna i bilhistorien. Historiska filmsekvenser från den tiden visar hur en ingenjör enkelt kan öppna dörren på ett tomt fordon som just har vält flera gånger. Förmågan att öppna en dörr efter en vältningsolycka är fortfarande en kritiskt viktig faktor för passagerare och räddningspersonal i dag”.
Så är också kraven från internationella konsumentskyddsgrupper som IIHS (USA), China NCAP (Kina) och Euro NCAP (Europa) utformade för att hantera förändrade olyckshändelser. De fungerar som ständiga drivkrafter bakom en ökad fordonssäkerhet. Men för medarbetarna på Audi Vehicle Safety Center är det också en utmaning, då krocktestscenarierna ofta skiljer sig mellan länderna.
”Men vårt mål stannar naturligtvis inte vid att klara testet, utan att nå högsta möjliga betyg. Som biltillverkare måste vi göra mycket för att nå detta mål. Det är därför vi talar med konsumentskyddsgrupper om möjliga scenarier och krav långt innan de definierar dem.”
Den positiva aspekten av dessa diskussioner är att både Audi och organisationerna delar samma mål: att rädda liv.