Tidigare ville jag bli älskad av alla
Audi Sverige Livsstil
Tidigare ville jag bli älskad av alla

"Tidigare ville jag bli älskad av alla, men helt ärligt, vem är perfekt?"

Redan som ung fick Roy Fares lära sig att stå på egna ben. efter några tuffa bakslag och med stor målmedvetenhet och en omåttlig passion för sötsaker är han i dag stjärnbagaren med sitt alldeles egna kaféimperium.

Text: Elin Liljero Eriksson ― Foto: Karl Nordlund ― Källa: Audi Magazine nr 01 2022 Lästid: 3 min

Roy FaresRoy Fares

Året är 2012 och Roy Fares är på sin dittills högsta punkt i karriären. Han har vunnit det prestigefyllda priset Årets konditor, boken Sweet toppar listorna och efter att ha gjort entré i tv-programmet Go’kväll är han Roy Fares med hela svenska folket. Nu ska han ta nästa kliv och flytta till Los Angeles. Mest för kärlekens skull, men också karriärens. Han har förberett allt: skrivit kontrakt på en kokbok han ska göra där, sagt upp lägenheten, sålt alla möbler och lämnat tv-uppdraget. Han har dessutom gjort en tolv sidor lång intervju i ett lyxigt magasin där han stolt berättar allt om USA-flytten och det nya steget i karriären. Men efter knappt två veckor i änglarnas stad kraschar allt. Förhållandet med den amerikanske pojkvännen spricker, och Roy Fares sitter på planet hem igen. 

”Jag kände mig så misslyckad. Jag hade inget att komma hem till, mer än det där skrytiga reportaget som släpptes lagom tills jag åter landade på svensk mark. Livet kunde inte vara värre.”

Men det var då, i en av livets dalar, som viljestyrkan och revanschlusten började gro. Och en ny insikt föddes. ”Jag insåg att det är bara jag som kan styra mitt eget liv, jag kan inte förlita mig på någon annan. Den negativa känslan byttes mot en vilja att skapa min egen trygghet och bygga upp något på egen hand. Så jag åkte tillbaka till Los Angeles. Själv.”

Ett år senare släpptes United States of Cake som än i dag är Roy Fares bäst säljande bok, har översatts till flera språk och vunnit kokboks-VM i kategorin American cuisine.

Roy FaresRoy Fares

Det är en onsdagsförmiddag i februari och vi har mötts i Roy Fares rymliga kafé Mr Cake på Östermalm i Stockholm.

”Egentligen fick jag det i mig tidigt”, fortsätter han och dricker en klunk av kaffet han precis färgat beige av havremjölk. ”Styrkan att ta sig upp och stå på egna ben. Det var ju det jag hade gjort hela uppväxten.”

Roy Fares var bara sex år när han kom från krigets Libanon till Sverige tillsammans med sina föräldrar och två äldre bröder. Men minnesbilderna finns kvar. ”Ljudet av sirener och hur vi var tvungna att sitta i skyddsrum i perioder är inte något man glömmer, men jag minns också att det fanns mycket glädje. Egentligen ville mina föräldrar aldrig flytta hit, till ett helt främmande land.”

Precis som sina kusiner, Josef och Fares, hamnade Roy Fares i Örebro. ”Mina föräldrar kunde inte språket och hade inga jobb, de behövde fokusera på att komma in i samhället och försörja oss. Därför fick jag klara mig ganska mycket själv. Det är något man växer mycket av.”

Under uppväxtåren ville Roy Fares inget hellre än att bli svensk. ”Jag hatade allt som hade med vår kultur att göra. Jag tyckte mina föräldrar var pinsamma som skulle bjuda alla mina kompisar på mat jämt och jag kände mig så himla udda hela tiden. Jag sökte efter en identitet – för jag var ju inte libanes längre, men inte heller svensk.”

Jag gör det här för min egen skull och känner aldrig att det är jobbigt att gå till jobbet en måndag.

Roy Fares

I dag, många år senare, är han tacksam för sina två kulturer. ”När vi är hos min sambos familj, som bor vid havet på västkusten, äter vi hummer med silverbestick som har ärvts i generationer. Hemma hos mina föräldrar får man i stället räkna med massor av mat, att alla pratar i munnen på varandra och att inga sitter ner vid bordet samtidigt. Dessa kontraster är berikande.”

Den starka matkulturen från Libanon har alltid varit en central del hos familjen Fares, men det var på hemkunskapen i skolan som Roy upptäckte bakningen. ”Jag blev väldigt fascinerad över att det gick att skapa något av typ choklad, ägg och socker. Men jag visste inte att konditor var något man kunde utbilda sig till.”

Hans föräldrar tyckte att han skulle studera till ”något vettigt”, nu när de bodde i möjligheternas land. Men så snart Roy Fares upptäckte att det fanns något som hette konditorutbildning var det ingen tvekan om vilken väg han skulle gå. Och snart var han både utbildad och hade jobb på anrika Tössebageriet i Stockholm.

Även om Roy Fares hade gjort flera egna böcker, skapat otaliga maffiga bakverk i tv och vunnit priser tog det närmare åtta år innan han förverkligade drömmen om att öppna ett eget bageri. Men när Mr Cake slog upp dörrarna en septemberdag 2017 började en ny era. För framgången blev snabbt ett faktum. ”Det var en underbar tid och det har gått i ett sedan dess. Folk fikar och umgås och det är ett härligt kaos. Precis så som jag vill ha det”, ler han och blickar ut över sorlet.

I dag finns Mr Cake även i Göteborg och som e-handel. Det sistnämnda var något Roy Fares sjösatte under coronapandemins första år. ”Vi tappade nästan 70 procent av vår omsättning under pandemin, och det var inte bara en dag eller två. Många restauranger började med hemkörning, men jag tänkte att det inte kommer vara hållbart i längden. I stället kom jag på att vi skulle skapa en plattform där man kan klicka hem bakverk. Konceptet blev verkligen en succé som i dag finns som eget bolag.”

Roy FaresRoy Fares

Hur mycket entreprenör är du?

”Om jag säger så här: jag är inte tillräckligt mycket kreatör att jag sitter fast i degen, företagsdelen är minst lika intressant för mig. Som chef tror jag däremot att det är viktigt att inte sätta sig på för höga hästar – utan mina medarbetare hade jag aldrig varit där jag är i dag.”

Roy FaresRoy Fares

Hur ser dina dagar ut?

”De är väldigt varierande. För två veckor sedan var alla konditorer sjuka, då fick jag hoppa in i kondis själv i en vecka. Men oftast sitter jag med framtidsvisionerna, har planeringsmöten och tar fram nya produkter.” 

Dessutom blir det en hel del resor till kafét i Göteborg, dit Roy Fares föredrar att ta sig med sin Audi Q3 Sportback. ”Jag gillar friheten med bil och framför allt att åka i den här modellen. Den är stilren och som en citysuv. Storleken är perfekt, och det går fint att packa tårtor i den.” 

Men till vardags promenerar Roy Fares oftast hit till Mr Cake i Stockholm, eftersom han bor bara några kvarter ifrån. Det kan också ha att göra med att han vill röra på sig, inte minst för att han älskar sötsaker. ”Jag mår bra av att träna och gör det fyra fem dagar i veckan. Jag kör crossfit med en pt, styrketränar och löptränar. Jag tror att det är viktigt att ta hand om sig själv för att ha energi och vara en bra ledare.” 

För mycket i livet kretsar kring företaget. ”Mitt jobb är min livsstil. Jag gör det här för min egen skull och känner aldrig att det är jobbigt att gå till jobbet en måndag. Sedan är jag duktig på att ta paus – när jag är ledig så är jag ledig. Vi har en lägenhet i Barcelona som vi åker till ibland och då stänger jag av ganska mycket.” 

Men att koppla ifrån helt gör han sällan, och då är det en fördel att leva med någon som också är entreprenör. ”Min sambo är ännu mera entreprenör än vad jag är. Jag trivs med att leva med någon som har ett driv och egna ambitioner. Dessutom kan vi lära av varandra. Jag tror att det är viktigt att förstå varandras drömmar." Något han har lärt sig med åren är att sluta försöka vara alla till lags. ”Tidigare ville jag bli älskad av alla, men helt ärligt, vem är perfekt? Det viktigaste för mig är att försöka vara mitt bästa jag i allt jag gör, men det är inte alltid det sker.”

Det lider mot lunch och inne i kaféet har frukostmenyn bytts ut till en matigare, och i högtalarna ökar volymen. Allt enligt plan. ”På morgonen ska det vara lugnt, medan vi skalar upp tempot under dagen. På eftermiddagen får det gärna vara lite småkaos med människor som umgås mellan borden. Energin ska kännas i luften.” 

Själv ska han lämna Mr Cake för en stund och hoppa in i sin Audi Q3 Sportback för att botanisera bland växter. ”Jag ska fixa ordning lite på vårt nya kontor och då behövs det färska blommor, så det ska bli en härlig eftermiddag!”

Roy Fares


Ålder:
37 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Sambo. 

Yrke: Konditor, entreprenör och ägare av kaféet Mr Cake.

Kör: Audi Q3 Sportback.