Begreppet ”legendar” missbrukas ofta. Det räcker att man gjort en eller två hyfsat minnesvärda saker för att någon ska utnämnas till legendar. Men i fallet Hans Ehrich är det i allra högsta grad berättigat.
”Fast i Wikipediaartikeln om mig står det att jag är en grand seigneur inom svensk produktdesign. Det tycker jag om”, säger han.
Gott så: Hans Ehrich är svensk produktdesigns grand seigneur. Det är ingen som helst överdrift. Många av hans produkter har både format och skapat svenskt vardagsliv sedan han och kollegan Tom Ahlström grundade A&E Design i slutet av sextiotalet. Har du någon gång diskat? Eller stått i kö på apoteket? Då har du använt produkter han designat. Den klassiska diskborsten i plast eller den röda kölappsautomaten är båda signerade Hans Ehrich och Tom Ahlström, och så har också hans design införlivats i Nationalmuseums samlingar.
Men det var inte diskborstar som fångade den unge Hans uppmärksamhet när han var åtta år och satt på piazzan i Ascona i Schweiz, där han delvis växte upp.
”Jag tog med mig block och akvarellfärger och ritade av bilarna. Jag fastnade för deras former, hur de såg ut. Inte nödvändigtvis hur de fungerade”, säger han och visar stolt upp en teckning på en bil han formgav som åttaåring.
Så varför har inte ett formgivarunderbarn med en passion för bilar blivit bildesigner? Hans Ehrich nickar och berättar. Grundligt. Hur han som ung man var helt inställd på att bli just bildesigner, kom in på Konstfack i Stockholm på den utbildning som låg närmast den drömmen. Hur han under ett sabbatsår praktiserade på Fiats fabrik i Turin och insåg, ”med gråten i halsen”, att bildesign var en återvändsgränd.
”Där såg jag att det inte gick att skapa någonting nytt när det gäller bildesign. Allt som går att göra gjordes redan på femtiotalet – det hävdar jag med emfas. Bilen som formgivningsobjekt är så oerhört begränsad.”
Så blev det. Designkarriären gick åt ett annat håll. Men intresset för bilar och bilars design bestod. Från början med en fascination för Citroën – ”den enda intelligenta bilen” – men när fransmännen gradvis övergav sitt karakteristiska formspråk blev Hans Ehrich lika gradvis besviken. Tomrummet kom att fyllas av Audi. Framför allt, och som för så många andra Audifantaster, grundlades intresset när Audi quattro tog världen med storm. Så småningom började han fundera på att köpa en Audi TT.