”Om jag skulle jobba som jag gjorde när vi öppnade Gastrologik skulle det inte fungera för oss. I stället jobbar vi med långsiktighet och i att bygga ett stort kompetent team. Även om vi inte kommer att jaga stjärnor så är ambitionen att laga mat på internationell enstjärnenivå”, säger han.
Och hur skulle det kunna bli annorlunda? Jacobs prishylla svämmar över: Kockarnas kock, Gastronomiska akademiens guldmedalj, fyra stycken Gulddrakar från DN och nu senast vinnare i Kockarnas kamp i TV4.
Till konceptet hör en varm och härlig atmosfär, utöver mat på toppnivå. Gästerna slipper ändlösa avsmakningsceremonier och möts i stället av en à la carte-meny som dignar av lokalodlat och det bästa från västkusten. Med andra ord, massor av skaldjur, ostron från Orust och – hör och häpna – hängmörad fisk.
”Som så mycket annat bra är det något som utvecklats i Japan. Vi bestämde oss tidigt för att ha ett hängskåp för fisk och det ska stå precis innanför dörren så att gästerna ser det.”
Apropå lokalt med japanska influenser har de en andelsodling av alger utanför Fjällbacka. Dessutom ett brett kontaktnät med fiskare, bönder och andra råvaruproducenter som de ständigt arbetar med att utveckla.
”Annars brukar restauranger alltid köpa genom grossister, men då går man miste om mycket kunskap. För oss är det jätteviktigt att själva ha kontakten och få reda på varför just gårdagens räkor var så fantastiska – kanske fiskade man på ett nytt djup eller att det var pålandsvind.”
En annan detalj är fyren. Inte den på ön några hundra meter ut i vattnet, utan den i köket. Med så mycket yta till förfogande och chansen att bygga köket från grunden har de kunnat installera en öppen eld. Redan med Gastrologik jobbade Jacob med den typen av tillagningsmetoder, men inte med samma förutsättningar.
”Nu bygger vi ett riktigt drömkök, det blir så fint. Med öppen eld och i mitten en stor, fin handbyggd Marrone-spis – man kan säga att det är spisarnas vrålåk. Som kökslucka har vi en nio meter lång stenbänk och utsikt över Kattegatt när vi står och jobbar. Det känns lyxigt att kunna tända upp den varje dag för att grilla, röka och baka.”
En kocks dröm. Han halvskämtar om att han inte kommer att vilja åka därifrån, att barnen får komma hit i stället. Men restaurangen är faktiskt redan en del av familjelivet. När barnen lagt sig sitter Emelie och Jacob och pratar koncept.
”Kreativa, företagsamma och drivna är vi båda två. Vi är inte sådana som längtar till fredag och helg, utan vi gillar att jobba”, säger Emelie.
Nå, vem skulle inte göra det med fönster som vetter mot gräsbeklädda dyner och rullande vågor. Nog skimrar framtiden för svensk gastronomi lika ljust som vårsolen över Tylösands strand.