Plus för miljön
Audi Sverige Hållbarhet
Plus för miljön

Plus för miljön

Det Norska möbelföretaget Vestre är årets vinnare i arkitekturklassen i Scandinavian Design Award, där Audi är huvudsponsor. Kombinationen klimatpositiv och design i världsklass fann juryns gillande – samt den gigantiska rutschkanan, förstås!

Text: Maria Soxbo ― Foto: Einar Aslaksen Lästid: 4 min

Byggnad i skog som ser ut som ett plus ovanifrån.Byggnad i skog som ser ut som ett plus ovanifrån.

Kanske ingen längre vill veta var du köpt din tröja, men oddsen är ganska goda för att alla snart vill veta hur din stol blivit till. Om hållbarhet gått från att vara en trend till att bli en självklar hygienfaktor, så har transparens samtidigt klättrat snabbt bland våra prioriteringar. Amerikanska undersökningar visar till och med att en majoritet av missnöjda konsumenter är villiga att ge företag fler chanser – så länge de kan uppvisa en hög grad av transparens. 

Få företag drar det dock lika långt som det norska möbelföretaget Vestre, årets vinnare i arkitekturklassen i Scandinavian Design Award, där Audi är huvudsponsor. När den nya fabriken i Magnor nära den svenska gränsen skulle byggas var målet självklart – detta skulle bli världens främsta fabrik ur hållbarhetssynpunkt. Tillsammans med arkitektbyrån BIG och Bjarke Ingels skred man till verket, och efter 18 månader stod The Plus klar.

Glöm allt du lärt dig om hur en fabrik ser ut. Här finns inga grindar, inga höga staket med taggtråd och inga vakter...

Glöm nu allt du lärt dig om hur en fabrik ser ut och hur den drivs. Här finns inga grindar, inga höga staket med taggtråd, inga vakter och inga grå fabriksklossar i betong på rad i ett sterilt industriområde. The Plus ligger i stället mitt i ett 300 000 kvadratmeter stort friluftsområde med skog och vandringsstigar. Detta gör att vem som helst kan vandra rakt fram till fabriken, vidare upp på taket med sina 900 solpaneler – och åka ruschkana ner på marken igen. När som helst, dygnet runt, året om. 

The Plus är en klimatpositiv byggnad av lokalt timmer med 1 400 ton koldioxid bundet i väggarna och – sett från luften – bokstavligen en symbol för framtiden.

”Skönheten med The Plus ligger i planlösningen. Byggnaden är som en korsning av en väg och en produktionslinje, och formar ett stort plustecken som knyter ihop alla delar av tillverkningsprocessen”, berättar Bjarke Ingels, BIGs grundare och creative director. 

Under lång tid har samhället sett till att hålla isär människors vardag och hur sakerna vi omger oss med blir till. Produktionen har flyttats till fjärran länder, vi konsumerar från en global marknad där varor skeppas runt hela världen och vi får sällan insyn i hur en tröja eller en stol blir till. Detta vill Vestre ändra på med The Plus. Här utgår därför plustecknets fyra "armar" från fabrikens hjärta, ett upplevelse- och besökscentrum.  

Bjarke Ingels säger:

”I stället för att oroa sig för industrispionage visar Vestre upp allt och delar med sig av sin kunskap, i hopp om att kunna bidra till att världen snabbare ställer om till hållbar produktion.”

Vestre och Bjarke Ingels har redan kammat hem otaliga priser för The Plus, bland annat Scandinavian Design Award för Architecture of the Year. Fabriken kommer dessutom att bli den första byggnaden i sitt slag som uppnår BREEAMs allra högsta hållbarhetscertifiering, Outstanding. The Plus är skapat för att rita om hela kartan för hur vi ser inte bara på fabriker, utan också för hur vi förhåller oss till relationerna mellan människa, natur, teknologi och produktion.

Vestres beslut att förlägga sin supermoderna produktion hemma i högkostnadslandet Norge, skapa en vacker arbetsplats av trä mitt i skogen och bjuda in hela världen att titta på kommer att skapa ringar på vattnet. 

Bjarke Ingels har själv myntat begreppet ”hedonistisk hållbarhet” och The Plus är ett perfekt exempel på det, säger han själv: 

”The Plus visar oss alla att vår hållbara framtid inte bara kommer att vara bättre för miljön, utan också vackrare att arbeta i och roligare att besöka.”

The Plus

• Byggnaden har 60 procent lägre energiförbrukning och släpper ut 55 procent mindre växthusgaser än konventionella fabriksbyggnader. 

• Varje avdelning på fabriken har utrymmen för återvinning av spill och svinn, bland annat renas vattnet som används så att  90 procent kan gå tillbaka in i produktionen. 

• Spillvärmen från maskinerna tas till vara för att värma byggnaden.  

• AI och modern teknologi används för att effektivisera produktionen och sänka dess klimatpåverkan. 

• På taket till fabriken grönskar växtlighet som odlats från fröer som samlats in i omgivningarna.


*
Skribenten Maria Soxbo är frilansjournalist och föreläsare inom hållbarhet, och listad som en av Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste 2021 av Aktuell Hållbarhet.