Tidernas showstopper!
Audi Sverige Design
Tidernas showstopper!

Tidernas showstopper!

När Audi TT kom för 25 år sedan revolutionerade den bilden av hur en kompakt sportcoupé kunde se ut. Vi säger tack och farväl till en jubilar som bara blivit snyggare med åren.

Text: Eric Lund ― Källa: Audi Magazine nr 02 2023 Lästid: 3 min

Audi TT var en bil som både de mest trendkänsliga och de genuina sportbilsentusiasterna ville bli sedda i.

Men sällan har steget från konceptbil till serietillverkning varit så kort som i fallet Audi TT. När produktionsbilen presenterades 1998 såg den nästan exakt ut som designstudien tre år tidigare. En liten, bakre sidoruta hade tillkommit – för övrigt var den närmast intakt.

För bilens grunddesign – som alltså gick nästan ograverad i produktion – stod amerikanen Freeman Thomas, som tidigare bland annat hade arbetat hos Porsche. Designchef hos Audi var vid den här tiden J Mays, även han amerikan och med definitiv koll på bilhistoriens mästerverk.

Det var så uppenbart att Audis designteam hämtat inspiration till TT från 1930-talets racerbilar av märket Auto Union (föregångare till Audi). Men dessa var stora, extrema farkoster gjorda för att vinna tävlingar. Här var i stället en nätt skapelse med fokus på körglädje och att kunna användas varje dag, året runt.

TT blev föga oväntat en stor succé. Det var en bil som både de mest trendkänsliga och de genuina sportbilsentusiasterna ville bli sedda i. Detta faktum minskade inte när TT Roadster debuterade ett år senare. Faktum är att Free­man Thomas först formgav TT som just en liten cabriolet, coupéversionen tillkom efteråt men fick ändå bli premiärnummer. Det är aldrig fel att ha ett ess till i rockärmen i form av en fällbar sufflett.

Klassiskt landsvägslopp inspirerade

Den första generationen TT levde i nästan 8 år och fanns både med framhjulsdrift och quattro fyrhjulsdrift. Motor­alternativen bestod främst av turboladdade fyror med olika effektnivåer, men en ny standard sattes 2003 när TT 3.2 släpptes ut på vägarna. Den hade en sexcylindrig motor på hela 250 hästkrafter och ett motorljud som slog an strängarna än mer hos alla bilentusiaster.

När den andra generationen presenterades 2006 hade Audi förfinat det mesta, inte minst genom att använda en större andel aluminium i konstruktionen. Låg vikt var en tydlig prioritet och även här var turbofyror grunden med en VR6 som toppmodell.

På nästan alla sätt blev TT generation två en mer mogen produkt, med fokus på sportiga köregenskaper. Det blev ­uppenbart inte minst när den nya toppversionen TT RS ­lanserades 2009. Den hade en femcylindrig turbomotor – precis som klassiska Audi urquattro – på hela 340 hästkrafter. Ljudet, motorkaraktären och fartresurserna gav ytterligare en ny dimension till TT.

Namnet TT står för Tourist Trophy, som är benämningen på klassiska landsvägslopp där det mest kända numera är mc-tävlingen som körs på ön Isle of Man. Men innan beslutet fattades var många andra förslag på tapeten. Freeman Thomas vurmade för "Alpensieger" (alpvinnaren), medan J Mays föreslog "Zuma", efter Zuma Beach på den amerikanska västkusten.

I dag är TT ett distinkt begrepp, och det blev än tydligare med den tredje generationen som presenterades 2014. Med ännu skarpare fokus på sportiga köregenskaper och en försiktig uppdatering av formspråket. I toppversionen TT RS höjdes effekten till hela 400 hästkrafter.

Med Audi TT RS generation 3 gjordes en försiktig uppdatering av formspråket med tydliga sportbils-influenser.Med Audi TT RS generation 3 gjordes en försiktig uppdatering av formspråket med tydliga sportbils-influenser.

Generation två och tre av TT var inte revolutionerande som den första – det hade varit mycket begärt. Snarare handlade det om finslipning och anpassning till nya tiders förväntningar. Men på ett sätt tog "trean" ett nytt grepp: förarmiljön är kompakt, renodlad och sportbilsfokuserad som få andra. Inte minst hur klimatanläggningens reglage är inbyggda i ventilationsutblåsen på instrumentpanelen förtjänar uppmärksamhet. Design- och ingenjörsarbete på högsta nivå.

Att TT bröt ny mark är ställt utom tvivel. 25 år senare förtjänar den en framskjuten position i designvärldens hall of fame. Och jag lovar att en original-TT fortfarande väcker uppmärksamhet på stan. Du kan lämna trafikkonen hemma.