Jag har hela livet sagt att jag inte ska köra Dakarrallyt, för då måste man sova i tält, säger Mattias Ekström med ett skratt.
Den 45-årige racingföraren har varit Audi trogen nästan hela sin karriär. Han har tävlat i såväl DTM som rallycross och vunnit Race of Champions fyra gånger. När möjligheten kom att köra Dakarrallyt var valet enkelt, trots tältandet.
”Det gick inte att säga nej när jag fick frågan. Jag älskar utmaningar, och i rallyvärlden finns det ingen större att ta sig an. Framför allt inte med tanke på att vi hade så lite tid att förbereda oss.”
Under hela Audis tre år långa satsning på Dakarrallyt har han haft den 29-årige kartläsaren Emil Bergkvist, tidigare juniorvärldsmästare i rally, vid sin sida. Mattias valde honom specifikt för att Emil trots sin unga ålder redan har tio års erfarenhet inom rallysporten.
”Han är ung, motiverad och taggad på att lyckas, precis en sådan person som man vill ha med sig i bilen när det hettar till”, säger Mattias.
Bakgrunden till Audis inträde i Dakarrallyt går djupt i företagets DNA – motorsporten har alltid varit en innovationsbrygga in i kommande bilar för Audi. Det man lär sig från tävlandet förs över till utvecklingen av framtida modeller. Ett praktexempel är hur Audi quattro startade en revolution inom rallysporten 1981. Eller som när man var först med att vinna 24-timmarsloppet på Le Mans med en elhybrid och inom Formel E kammade hem teamtiteln säsongen 2017/2018.
Därför var också Dakarrallyt den perfekta scenen för nästa tekniksprång – att göra något som många avfärdar som omöjligt, och dessutom när hela världen tittar på.
På blott tolv månader utvecklades en elektrifierad Audi RS Q e-tron bokstavligen utifrån ett blankt papper, att jämföra med att det i vanliga fall tar 6–7 år för att konstruera en personbil som ska ut på vägarna.
Med det tillägget att här fanns knappt någon historik eller referenser att falla tillbaka på. Allt var nytt från dag ett. Från innovationer till tester fick man pröva sig fram, och detta i en skyndsam process.