Audi Q8 e-tron Dakar edition: en hyllning till en legend
Audi Sverige Audi Sport
Audi Q8 e-tron Dakar edition: en hyllning till en legend

Audi Q8 e-tron Dakar edition: en hyllning till en legend

Specialmodellen Audi Q8 e-tron Dakar edition betonar kopplingen mellan Audi och det legendariska Dakarrallyt. En elektrisk SUV som imponerar både i terräng och ute på vägarna.

Lateral front view of the Audi Q8 e-tron edition Dakar.Lateral front view of the Audi Q8 e-tron edition Dakar.

Prestandasiffror Audi Q8 e-tron Dakar edition

Effekt

300

kW

Från quattro-fyhjulsdriften med sina två motorer i boost-läge.

Acceleration

5,9

s

Är så lång tid bilen behöver för att ta sig från 0 till 100 km/h.

Kapacitet

106

kWh (netto)

Ett kraftfullt batteripaket med räckvidd som tar dig ut i terrängen. Och hem igen.

Dakarrallyt är en av motorsportens tuffaste utmaningar – och ett äventyr som Audi aktivt deltar i sedan 2021. Vår vision är att med hjälp av Audi RS Q e-tron* elektrifiera racingvärlden ytterligare. Så det är bara logiskt att den nya specialmodellen som Audi tillägnar Dakarrallyt är helt elektrisk.

Audi Q8 e-tron Dakar edition är designad för att ge ännu bättre köregenskaper på hala underlag – till exempel grus och snö. Därför är den utrustad med ett speciellt framtaget terrängdäck som ger ett förbättrat grepp och optimerar acceleration, inbromsning och riktningskontroll. De ger även Audi Q8 e-tron Dakar edition en 65 millimeter högre markfrigång jämfört med standardmodellen. Rampvinkeln är 19 grader och vadningsdjupet 300 mm. Detta i kombination med en främre frigångsvinkel på 21 grader – ett mått på den maximala lutning som ett fordon kan närma sig från en plan yta utan att karossdelarna tar i marken – och en bakre frigångsvinkel på 28 grader, gör att denna elektriska SUV är 100 % redo för lätt terräng.

Den här specialmodellen kan beställas i lackfärgerna Siambeige Metallic, Mytssvart Metallic och Magnetgrå. Som en hyllning till Audi RS Q e-tron* finns den också tillgänglig med en unik foliering. Modellerna med foliering är begränsade till 99 exemplar, som alla har sitt unika nummer på på D-stolpen.

 
Front view of the Audi Q8 e-tron edition Dakar.Front view of the Audi Q8 e-tron edition Dakar.
Close-up of the front axle and lateral front of the Audi Q8 e-tron Dakar edition.Close-up of the front axle and lateral front of the Audi Q8 e-tron Dakar edition.

Audi Q8 e-tronDakar edition är baserad på Audi Q8 advanced 55 e-tron quattro. Batterikapaciteten är 106 kWh netto (brutto 114 kWh) och quattro-drivlinan har en effekt på 300 kW med sina två motorer i boost-läge, med ett maximalt vridmoment på 664 Nm. Det möjliggör en acceleration från noll till 100 km/h på 5,9 sekunder. Maxhastigheten är begränsad till 200 km/h.

Specialmodellen kommer med Matrix LED-strålkastare och Matrix LED-bakljus som standard, vilka möjliggör en exakt och tydlig belysning av vägen. Tonade sidorutor och bakruta ger skydd mot solen och ingår också som standard. 

S line-interiören är standard: den inkluderar bland annat sportsäten i mikrofibermaterialet Dinamica och konstläder. Sömpaketet Audi Sport finns som tillval med röda kontrasterande sömmar på sportsätena, ratten, knäskyddet och armstöden i dörrarna. Även bältena har en matchande röd kant.

Om så önskas kan tillvalet Miljöbelysningspaketet plus med sex fördefinierade färgprofiler ta interiören till nästa nivå. Med hjälp av expansiva konturljus och upp till 30 färger följs interiörens primära linjer med exakthet. En automatisk 4- zonsklimatanläggning kan också beställas som ett alternativ till den vanliga automatiska klimatanläggningen med två zoner. Tillvalet av en andra högvoltsvärmare ökar värmeeffekten märkbart. Detta resulterar i snabbare uppvärmning av bilens interiör vid mycket låga temperaturer och den extra uppvärmningen av batteriet säkerställer att det är redo att laddas även vid mycket kalla temperaturer.

 
Side view of the Audi Q8 e-tron edition Dakar.

I en begränsad upplaga på 99 bilar med Mytsvart Metallic-kaross som grund, får Audi Q8 e-tron Dakar edition en unik foliering inspirerad av Dakarrally-bilen Audi RS Q e-tron.

Tillvalet Bang & Olufsen Premium Sound System med 3D-ljud ger denna SUV en extra avancerad akustik. Ljudsystemet styr 16 högtalare med en effekt på 705 watt. De virtuella ytterbackspeglarna med kameror, som också finns som tillval, minskar den totala bredden med 15 centimeter och förbättrar aerodynamiken. De virtuella speglarna ger också en tydligare bild än konventionella speglar i dammiga och våta offroadmiljöer.

De praktiska utrustningsdetaljerna i Audi Q8 e-tron Dakar edition för också tankarna till det legendariska ökenrallyt: denna specialmodell levereras med ett takräcke som standard, som kan bära en mängd olika föremål upp till en vikt på 40 kg. En väska för takräcket och remmar för att säkra olika tillbehör ingår också som standard, liksom förvarings- och bagageutrymmespaketet.

 

Dakarrallyt 2024

Audi ställer upp i Dakarrallyt för tredje gången. Mer än 7.000 kilometer ligger framför de tre deltagande Audi-teamen och Audi RS Q e-tron*. Den 5 januari 2024 drar allt igång i Alula som en kort prolog innan den första av 12 etapper startar därifrån den 6 januari. Efter 14 dagars tävlande (inklusive en vilodag) avslutas rallyt den 19 januari i Yanbu vid Röda havet.

 
 
View of the interior of the Audi Q8 e-tron edition Dakar.View of the interior of the Audi Q8 e-tron edition Dakar.
The rear and D-pillar of the Audi Q8 e-tron edition Dakar.The rear and D-pillar of the Audi Q8 e-tron edition Dakar.
 

Text: AUDI AG ― Foto: AUDI AG