Kraftsamling
Audi Sverige Teknik
Kraftsamling

Kraftsamling

För att säkerställa att produktionen av batterier görs på ett hållbart och cirkulärt sätt så har Global Battery Alliance skapat ett Batteripass, som garanterar full insyn och tillgång till alla data. Självklart är Audi med och driver utvecklingen framåt.

Text: Redaktionen  ―  Källa: Audi Magazine nr 01 2023 Lästid: 4 min

Vad är batteripasset? 

Snabbversionen: batteripasset ska snabba på och underlätta att elektrifieringen görs på ett hållbart, cirkulärt och ansvarsfullt sätt.  


Vem och vilka ingår i satsningen? 

Batteripasset har utvecklats under tre år av Global Battery Alliances medlemmar, som omfattar allt från gruv- och återvinningsföretag till Unicef och det tyska ministeriet för ekonomi och klimatåtgärder, samt självklart även bilindustrin. Audi har varit med från start. 


Full insyn 

Batterier är nyckeln till att låsa upp energiomställningen. Samtidigt är batterier material- och resurskrävande med oundvikliga sociala och miljömässiga effekter genom hela värdekedjan. Detta inkluderar utsläpp av växthusgaser under materialanskaffning, bearbetning och tillverkning. Att skapa insyn i batteriernas värdekedjor genom införandet av batteripasset är ett avgörande steg mot att etablera hållbara batterivärdekedjor i en snabbt växande industri.
 

Data att lita på

Batteripasset kommer att tillföra nya nivåer av transparens till den globala batterivärdekedjan genom att samla in, utbyta, sammanställa och rapportera tillförlitliga data om materialets härkomst, batteriets kemiska sammansättning och tillverkningshistoria och dess hållbarhetsprestanda.


Varför är passet unikt?

Därför att det är ett nyckelinstrument för att implementera en global vision om hållbara, ansvarsfulla och cirkulära batterivärdekedjor, baserade på data som är standardiserade, jämförbara och granskningsbara. Dess slutmål är att förse slutanvändare med en kvalitetsstämpel baserat på batteriets hållbarhetsprestanda, enligt rapporteringsregler som överenskommits av representanter från industri, icke-statliga organisationer och myndigheter.

Genom att ha full transparens och en tydlig redovisning kommer batteripasset göra det lättare för bilkunder att fatta mer informerade köpbeslut.

Hur långt har man kommit?

Vid World Economic Forums möte tidigare i år i Davos kunde man visa upp de första resultaten. Nu finns exempeldata allmänt tillgängliga på Global Battery Alliances webbplats från bland annat Audi och alla samarbetspartner. Allt från batteriets tekniska specifikationer till material och härkomst och viktiga hållbarhetsindikatorer kan man läsa sig till. Genom att ha full transparens och en tydlig redovisning kommer passet att göra det lättare för kunder att fatta mer informerade köpbeslut, men också ha möjlighet att driva på hållbarhetsarbetet och kunna påverka bearbetnings- och tillverkningsmetoder. 

Men borde det inte vara lag på detta?

Jodå, det är på gång. Batteripasset har redan godkänts av G7-länderna och av de kanadensiska och amerikanska myndigheterna. Från och med 2026 kommer innehållet i batteripasset vara ett obligatoriskt krav i EU, vilket innebär att andra regioner sannolikt kommer att följa efter.


Framtiden?

Efter den framgångsrika lanseringen i Davos kommer Global Battery Alliance fortsätta att utveckla innehållet i batteripasset. När det är klart kommer det bli möjligt att jämföra batterier och identifiera dem som är bäst och sämst i klassen. Global Battery Alliance kommer även utfärda ett certifikat för batterier. 

 

3 röster om Global Battery Alliance

Markus Duesmann, vd, Audi AG

”Mer hållbara batterier är avgörande för våra ansträngningar att på ett ansvarsfullt och framgångsrikt sätt forma övergången till e-mobilitet. Vi har engagerat oss i utvecklingen av batteripasset från första början 2017. Nu visar våra gemensamma ansträngningar att även komplexa värdekedjor kan bli transparenta – ett viktigt steg i att göra batteriproduktionen mer miljömässig och stärka den cirkulära ekonomin. Framöver hoppas vi att många andra organisationer, tillsynsmyndigheter och branschaktörer kommer att ansluta sig för att göra batteripasset till en delad global standard.”

Benedikt Sobotka, medgrundare av Global Battery Alliance

”Lanseringen av batteripasset är en viktig milstolpe på vägen mot att skapa en verifierbar digital tvilling av ett batteri. Batteripasset är det första och enda passet som utvecklats av intressenter som spänner över hela batteriets värdekedja, vilket gör det till standardbärare för batteritransparens. Vår uppmärksamhet kommer nu att riktas mot benchmarking av batteripassdata och utfärdande av kvalitetsstämplar baserade på hållbarhetsprestanda för att tillhandahålla en pålitlig datakälla till slutkonsumenter, vägleda köpbeslut och utlösa förbättringsåtgärder i hela värdekedjan.”

Julia Poliscanova, Transport & environment, senior director för e-mobilitet

”Batterier är den nya oljan, men för att undvika misstaget vi gjorde med olja måste vi säkerställa att batterier produceras hållbart, materialet hämtas på ett ansvarsfullt sätt och att hela leveranskedjan är cirkulär. Lanseringen av batteripasset markerar en viktig milstolpe på den resan.”