Flexibla funktioner
Audi Sverige Teknik
Flexibla funktioner

Flexibla funktioner

Audis nya tjänst Functions on demand låter dig uppgradera bilen på distans och efter behov. Bättre strålkastare under vinterhalvåret eller navigationssystem för semestern? Inga problem!

Text: Jens Trulsson ― Källa: Audi Magazine nr 01 2021 Lästid: 3 min

Med Functions on demand går det att abonnera på olika tekniska funktioner som gör billivet enklare. Tobias Lind, utbildningsansvarig på Audi, reder ut vad som gäller runt den nya tjänsten.


När lanserades Functions on demand?

– Den 12 november i fjol var vi i gång i Sverige, men vissa framsynta och tekniskt intresserade Audiägare hade då redan köpt tjänster via den norska marknaden som var först ut i Europa.
Vilken är den vanligaste uppgraderingen?

– Det är Audi Smartphone Interface. Inte alla hade det från början och intresset för att aktivera den har varit stort.


Vilka funktioner finns det och till vilka modeller?

– Funktionerna är LED Matrix-paket (e-tron), belysningspaket (e-tron), digitalradio (e-tron modellår 2020), parkeringsassistent (e-tron, A6, A7, Q7 & Q8), Smartphone Interface (e-tron, A4, A6, A7, Q7 & Q8), MMI navigation + (A5, Q5). I vissa modeller från och med årsmodell 2020 och andra från 2021.


Hur ser löptiderna ut för abonnemanget? 

– Det finns en "prova-på-period" som är en månad för 10 kronor. Gillar man sedan den tjänsten kan man förlänga den i en månad, sex månader, ett år, två år, tre år eller bilens livslängd.


Var hittar man vilka erbjudanden som finns att köpa?

– I butiken i myAudi som är ens personliga sida. Här hanterar man sina Audi connect-tjänster, hittar information om sin bil och administrerar sina personliga uppgifter.

Hur gör man?

– När man loggar in i myAudi ser systemet vilken bil man har. Därefter kollar man i butiken efter lämpliga Functions on demand-tjänster. Sedan är det bara att kryssa för det man saknar under så lång tid man vill använda tjänsten. Och om man behöver uppdatera Audi connect gör man det i samma butik. När du startar bilen nästa gång är funktionen aktiverad.


Vad är AudiPay?

– I samband med Functions on demand lanseras även AudiPay. Via koncernens betalningstjänst kan kunderna köpa och betala för digitala tjänster med kreditkortet. Planen är att på sikt även erbjuda andra betaltjänster som PayPal och Klarna.


Finns det någon begränsning på hårdvaran som sitter i bilen?

– Ja, det går till exempel inte att uppgradera strålkastarna till Digital Matrix eller laser eftersom det kräver en annan typ av hårdvara.

Man köper en flexibilitet. Kanske vill man ha bättre strålkastare under vinterhalvåret?

Tobias Lind

Hur ser framtiden ut?

– Snart kan även Audi A3 läggas till listan av modeller som det går att köpa funktioner till. Annars är det rätt modellspecifikt vilka tjänster som erbjuds, men på sikt kommer vi att kunna bygga in fler funktioner i takt med att infotainmentplattformar, strålkastare, bakljus och liknande uppdateras.


Vad är fördelen?

– Man köper en flexibilitet. Kanske vill man ha bättre strålkastare under vinterhalvåret och då köper man bara tjänsten under sex månader när det är som mörkast. Om man köper en begagnad bil som saknar viss utrustning så kan den uppgraderas i efterhand.


Kan man ta med funktionerna om man byter bil?

– De bokade funktionerna gäller alltid för den specifika bilen. Om bilen säljs är funktionerna aktiva för den kvarvarande perioden och kan användas av nästa ägare. 

Functions on Demand

Alltid den perfekta bilen – för alla tillfällen. Functions on Demand ger dig flexibiliteten att anpassa din Audi efter dina behov, det genom att lägga till ytterligare funktioner. Med Functions on Demand kan du på ett enkelt sätt köpa utvalda funktioner via myAudi-app, detta efter du har köpt din Audi. Om du vill bekanta dig med utrustningen i förväg har du möjlighet att välja en månads testperiod.