Digitalt universum
Audi Sverige Teknik
Digitalt universum

Digitalt universum

Tobias Lind är training manager på Audi. Vi tog hjälp av honom för att bättre förstå hur man bäst använder sig av myAudi, som är kundens koppling till Audis digitala ekosystem – en digital portal som finns både i webbläsaren och som app. Här listar Tobias nio smarta fördelar med myAudi.

Tobias lind står framför en laddstationTobias lind står framför en laddstation

1. Smart service

Bekvämlighet är ett av myAudis starkaste kort. Att kunna hålla koll på servicemeddelande, laddstatus och annat som rör bilen direkt i mobilen är otroligt smidigt. Den mest populära funktionen i myAudi är utan tvekan att kunna fjärrstarta parkeringsvärmaren i bilen.

För mig som kör en Audi e-tron så är detta jättesmidigt för jag värmer upp bilen på elektrisk väg utan utsläpp och när jag kommer ut till bilen är kupén varm och sätena och ratten har också en behaglig temperatur. Väldigt trevligt när det är minusgrader ute.2. Smidig laddning


En funktion som sticker ut på elekt­rifierade bilar är att det går att starta laddningen av bilen via myAudi-appen i stället för att använda sitt RFID-kort. Speciellt smidigt om man råkat glömma sitt kort eller om någon lånar bilen och behöver ladda.3. Koll på förbrukningen


Det går att se batteristatus på elbilar och tanknivå på fossilbilar. Elbils­förare kan också gå tillbaka i tiden och se vilken förbrukning bilen hade under ett visst datum.4. Fjärröppna dörrarna

Det går att få fram fordonsstatus på bilen, vilket betyder att det går att se huruvida bilen är låst eller om en dörr eller ett fönster är öppet. Skulle bilen vara olåst går det att låsa bilen. Och om ägaren skulle behöva fjärröppna bilen för att någon behöver hämta något i bilen, alternativt lägga in någonting, går det också utmärkt.

 
 myAudi-app myAudi-app

I myAudi finns det en butik för Functions on Demand. Appen kollar av med bilens chassinummer vilka funktioner som går att få till bilen.

5. När behovet uppstår – köp nya funktioner

I myAudi finns det en butik för Functions on Demand. Appen kollar av med bilens chassinummer vilka funktioner som går att få till bilen. Då finns även en testperiod där det går att köpa en funktion under en månads prövotid för 10 kronor för att kunna utvärdera funktionen.

I min app kan jag se att det finns Audi Smartphone Interface som gör att jag kan köra Apple CarPlay i bilen från 10 kronor. Ordinarie pris är 80 kronor för en månad. Så kan jag välja att köpa tillvalet på sex månader, ett år, två år, tre år eller bilens livstid. Det är ett bra sätt att kunna testa funktioner och det ger mer flexibilitet. Jämför man prislappen med att köpa någonting för bilens livslängd via Functions on Demand kostar det lite mer än om det hade beställts från fabrik, men i gengäld går det att uppgradera en bil som köps begagnad.

I vissa bilar erbjuder Audi funktioner som Matrix light och då kanske ägaren kan tänka sig att köpa den funktionen under det mörka vinterhalv­året. En flexibilitet som är bra att ha.6. Lättillgänglig information

I webbportalen till myAudi finns en digital version av bilens instruktionsbok och det går att fritextsöka i den versionen, vilket är enklare än att registersöka i en fysisk bok.

Nya kunder som väntar på sin beställda bil och har fått ett chassinummer kan lägga till sin bil i appen och börja med att läsa instruktionsboken så att de kan sin bil när den kommer.

 
planera resan i appen eller via mmiplanera resan i appen eller via mmi

Klicka på en station och se vem som är operatör, vilka anslutningar och betalnings­möjlig­heter som finns.

7. Lätt att planera resan

Det går att planera sin resa via kartfunktionen i appen och starta resan den vägen. Låt säga att du ska resa till en stad där du aldrig förut har varit och bo på ett för dig helt okänt hotell. När du planerar resan och startar den i telefonen tar bilen över resan när du väl sätter dig i den. Väl framme kanske du inte kan parkera i anslutning till hotellet utan hänvisas till en parkering två kvarter bort. När du då kliver ur bilen tar telefonen över igen så att du hittar hela vägen fram. En överlämning som fungerar jättebra.8. Hitta laddstationen


De som kör elbil kan söka efter laddstationer direkt i appen. Via positionsangivelsen i telefonen vet den var du befinner dig och kan visa laddstationer som finns i närheten. Klickar du på en station kan du se vem som är operatör, vilka anslutningar som det finns, vilken effekt du kan ladda med och vilka betalningsmöjligheter som finns.

Text: Jens Trulsson ― Källa: Audi Magazine nr 01 2022