Nu åker vi!
Audi Sverige Livsstil
Nu åker vi!

Nu åker vi!

Har du funderat på hur alpina skidlandslaget tar sig till världscuptävlingarna runt om i Europa? I en Audi, förstås. I år firar samarbetet mellan Audi och landslaget 25 år.

1997 blev Pernilla Wiberg totalvinnare i alpina världscupen. Det var samma år som det framgångsrika samarbetet mellan Audi och landslaget inleddes. Den här säsongen har bilmärket försett åkarna och teamet med 20 stycken Audi A6 Allroad för att ta sig mellan tävlingarna.

“Vi kör väldigt mycket bil, varje bil går runt 3 500 mil mellan november och mars. Och då vill vi förstås åka både säkert och bekvämt och med goda terrängegenskaper. Fyrhjulsdrift är en självklarhet för oss på alla isiga och snöiga vägar. Dessutom har vi ofta mycket packning med oss, och då är både utrymme och luftfjädring viktigt”, säger Gunnar Neuriesser, marknadsansvarig på Ski Team Sweden.

Låter namnet bekant så beror det på att Gunnar Neuriesser själv tillhörde det alpina landslaget mellan 1978 och 1987, och bland annat deltog i OS i Sarajevo 1984.

“Jag tillhör samma generation åkare som Ingemar Stenmark och Stig Strand. Det var otroligt att komma ner i Europa med Stenmark, det var verkligen hysteri.”

Gunnar Neurisser är ofta med landslaget under säsongen.

“Den roligaste vägen är Stelviopasset med sina 48 hårnålskurvor. Jag har också på nära håll fått se att många alpina åkare är väldigt duktiga bilförare. Det finns ju likheter, som linjeval och att man tar en kurva på samma sätt som man tar en port.”

I samarbetet mellan Audi och landslaget ingår också förarutbildningar för åkarna, både vinterkörning och eco-driving, och nyligen var exempelvis André Myhrer och Frida Hansdotter och testade att köra racing på Audis egna bana i tyska Neuberg.

Vi kör väldigt mycket bil, runt 3 500 mil mellan november och mars. Och då vill vi förstås åka både bekvämt och säkert.

Sara Hector, OS-guldmedaljör i slalom tidigare i år, ser fram emot en ny säsong i backen – och bakom ratten på sin Audi. Sara Hector, OS-guldmedaljör i slalom tidigare i år, ser fram emot en ny säsong i backen – och bakom ratten på sin Audi.

Samarbetet med det svenska landslaget firar i år alltså 25 år, men internationellt går Audis engagemang i alpin skidsport ännu längre tillbaka i tiden. Redan 1984 inledde man ett samarbete med det tyska landslaget, och sedan många år är man också partner till det internationella skidförbundet, FIS. Ett avtal som nyligen förlängdes till säsongen 2025/2026.

En av säsongens största höjdpunkter är världscuptävlingarna i Åre, som brukar hållas i mars. Där märks Audis närvaro främst genom två uppskattade evenemang. Det ena är ett slags parkourbana för bilar som kunder och besökare kan prova på. Ett annat event är Live Like A Pro, där tio lyckliga vinnare får prova på livet som skidproffs, och träna, äta och utrustas som en riktig utförsåkare. 

“Sedan får vi inte heller glömma Audis engagemang i ungdomstävlingar som Lilla Världscupen, där nästa Anja Pärson eller Sara Hector kan komma fram.”

Text: Oskar Hammarkrantz ― Källa: Audi Magazine nr 02 2022