36 hål i huvudet
Audi Sverige Livsstil
36 hål i huvudet

36 hål i huvudet

56 tävlande. 36 hål och två dagars nervdaller när Sverigefinalen i Audi quattro Cup avgjordes på Barsebäcks fantastiska golfbanor i Skåne. I potten: En plats i världsfinalen i Oman.

Under en blå himmel och i brittsommarvärme avgjordes Sverigefinalen av Audi quattro Cup på Barsebäcks två banor – Pine Course och Ocean Course. Under en blå himmel och i brittsommarvärme avgjordes Sverigefinalen av Audi quattro Cup på Barsebäcks två banor – Pine Course och Ocean Course.

När Johanna Carlsson var liten tjej hände det att hennes golfbitna föräldrar tog med henne till banan, vilket sällan blev särskilt lyckat. Hon tyckte spelet var för långsamt och tråkigt, en känsla som höll i sig även långt upp i vuxen ålder. Golf var helt enkelt inte för henne.

Men så gick det som det ibland gör när det kommer kärlek in i bilden. Hon träffade Adam Adolfsson, headpro på Haninge GK, och de blev ett par.

”Jag hade egentligen inga tankar på att börja då heller. Men så för två år sedan fick Adam en idé om att vi skulle starta en inomhushall i Haninge med golfsimulatorer, en plats där man skulle kunna träna och slå bollar, hänga med kompisar och umgås.”

Johanna blev projektledare för Golfverket, som hallen döptes till, och långsamt smög sig spelet på henne.

”Jag plockade upp en klubba och började slå, och sedan var det som om jag inte kunde sluta. Ska jag vara helt ärlig blev jag nog en smula manisk. Hela vintern bara fortsatte jag att slå. Det gick faktiskt så långt att min kille blev rätt trött på att höra mig prata om min golf”, skrattar Johanna som i racerfart gick från nybörjarstatus till 14 i handicap på bara några månader.

En som la märke till hennes framfart var klubbkompisen i Haninge Kalle Montelius.

”Jag såg henne spela i våras och blev superimponerad, inte minst för att hon slog så långt. Så när det dök upp en inbjudan till Audi quattro Cup på Haninge golfklubb och jag inte hade någon partner att spela med så frågade jag ­Johanna. Som tur var tackade hon ja.” 

Johanna och Kalle blev en perfect match. I kvaltävlingen på Haninge noterade de smått osannolika 48 poäng efter att ha gått två under par. För dem som inte spelar golf kan det vara på plats med en förklaring, det är ett resultat som två skickliga elitspelare hade varit mer än nöjda med.

Naturligtvis vann de tävlingen och kvalificerade sig till den stora Sverigefinalen i Audi quattro Cup som avgjordes på Barsebäck första veckan i september. Dit hade de sällskap av 27 andra par som vunnit deltävlingar över hela landet under våren och sommaren.

Johanna Carlsson och Kalle Montelius från Haninge hade toppat formen. Johanna Carlsson och Kalle Montelius från Haninge hade toppat formen.
Under en blå himmel och i brittsommarvärme avgjordes Sverigefinalen av Audi quattro Cup på Barsebäcks två banor – Pine Course och Ocean Course. Under en blå himmel och i brittsommarvärme avgjordes Sverigefinalen av Audi quattro Cup på Barsebäcks två banor – Pine Course och Ocean Course.

Barsebäcks golfbana, mellan Helsingborg och Malmö, är en av de där magiska platserna i gränslandet mellan hav och land som får golfare att längta och drömma. 

Anläggningen är en av de förnämsta i hela Europa och har stått som värd för stortävlingar som Scandinavian Masters och Solheim Cup (lagmatchen mellan Europa och USA). En plats där allting handlar om golf, hotellrummen är upp­kal­lade efter tidigare storstjärnor och klubbchefens hund ­heter naturligtvis Jack efter tidernas främste (Nicklaus). 

Eller bara en sådan sak som att klubben har låtit ta fram sin egen champagne – 240 flaskor – som åker fram så fort ett hole in one ska firas. Det känns liksom självklart att det ska vara så på Barsebäck. 

I klubbhuset, som med sina stora fönsterpartier ligger som ett inbjudande leende ut mot Öresund, hänger det en bild på Gösta Carlsson, den smått legendariske entreprenören och mannen som gjorde allt möjligt.

Gösta började sin yrkeskarriär i bilbranschen i Plymouths fabrik i Nyköping på 1930-talet innan hans stora motorintresse fick honom att flytta söderut och bosätta sig i Landskrona alldeles nära den klassiska motorbanan i ­Saxtorp, där han tävlade mot dåtidens bästa. 

Från hemmet i Landskrona kom han sedan att grunda företaget Järnkonst, som blev känt för sina lampor och ­lampetter, och blev en väldig framgång. Vad som började i en liten källarlokal hade 20 år senare växt till ett företag med över 1 000 anställda, och när Gösta i slutet av 1960-talet bestämde sig för att sälja blev han stormförmögen. 1974 köpte han Barsebäcks golfbana och började långsamt bygga upp anläggningen till vad den är i dag.

När spelarna kommer till ett av våra event vill vi att de ska känna sig utvalda, och då är endast det bästa gott nog.

Det var alltså i denna fantastiska miljö som Sverigefinalen av Audi quattro Cup avgjordes tidigare i höstas med Johanna och Kalle samt 27 andra förhoppningsfulla par.

”De två senaste åren har vi varit i Båstad, året innan var det Visby och nu är vi här på Barsebäck. När spelarna kommer till ett av våra event vill vi att de ska känna sig utvalda, och då är endast det bästa gott nog”, säger Helena Kepinski, sponsor- och eventchef på Audi Sverige.

I år var det 33:e gången som Audi quattro Cup arrangerades, en tävling som med åren har vuxit till världens största för amatörer. Över 70 000 spelare fördelade på 38 länder och 600 deltävlingar är imponerande siffror.

”Audi har alltid varit nära idrotten och att stötta en aktiv livsstil ligger i hela vårt DNA. Det syns i allting vi gör, från designen i våra bilar till hur vi väljer ­samarbetspartners. ­Förutom golf är vi sedan många år även involverade i skidsporten och sponsrar det alpina landslaget. I en tid när många i samhället mår dåligt och psykisk ohälsa breder ut sig får idrotten en ännu viktigare roll, att då ha ett arbete när man kan påverka och göra skillnad är jag väldigt stolt över.”

Tionde utslaget på Barsebäck med det nedlagda kärnkraftverket i bakgrunden.  Tionde utslaget på Barsebäck med det nedlagda kärnkraftverket i bakgrunden.

Dagarna på Barsebäck blir till ett minne för livet för deltagarna. Eller som en av de tävlande viskade under middagen efter första dagens spel: 

”Nu fattar jag hur proffsen känner sig, allt är så perfekt arrangerat.”


Spindeln i nätet för arangemanget heter Mats Hult och är värd några alldeles egna rader. Mats har arrangerat golftävlingar i snart 20 år, och efter en snabb huvudräkning säger han: 

”Totalt har det nog blivit uppemot 2 000 tävlingar. Tyvärr jobbar jag så mycket att jag nu för tiden aldrig hinner spela själv”, berättar han och  tillägger att han för en tid sedan till och med gav bort sina klubbor.

Tävlingsgeneralen Mats Hult har svart bälte i att arrangera golftävlingar. Runt 2 000, uppskattar han att det blivit genom åren. Tävlingsgeneralen Mats Hult har svart bälte i att arrangera golftävlingar. Runt 2 000, uppskattar han att det blivit genom åren.
Johanna Ericsson, i vanliga fall klubbchef på Djursholms GK, slår ut på 17:e på Barsebäck. Johanna Ericsson, i vanliga fall klubbchef på Djursholms GK, slår ut på 17:e på Barsebäck.

Till årets upplaga av Audi quattro Cup kom Mats på genidraget att knyta upp proffsstjärnorna Per-Ulrik Johansson, Helen Alfredsson och Catrin Nilsmark som medhjälpare och ambassadörer. 

”Jag känner alla tre sedan lång tid tillbaka och när jag fick det här uppdraget ville jag verkligen ha med dem. Förutom att de är riktiga förebilder så är de härliga människor och duktiga på att skapa skön stämning och trivsel runt sig.”

För Catrin Nilsmark var Barsebäck ett extra kärt återseende. Det var här hon år 2003 ledde Europa till seger mot USA som den yngsta Solheim Cup-kaptenen någonsin. Även denna gång hamnade hon i rampljuset – om än under andra omständigheter och talanger – när hon innan middagen rev av Dolly Partons hit 9 to 5 under stort jubel på klubbhusterrassen.

Roligt blev det också när Per-Ulrik Johansson intervjuades på scen av tv-ankaret Karin Frick, och en av de tävlande amatörerna insisterade på att ge Per-Ulrik, som spelat i två Ryder Cup, både svingtips och en snabblektion…

”Jag vet hur jag kan fixa ditt spel, kolla här!”

Många skratt blev det! På Barsebäck har Per-Ulrik haft en massa fina upplevelser, men också en av de jobbigaste i hela sin karriär. 

”Det var 1992 och jag var med i tätstriden i Scandinavian Masters men gjorde bogey på sista hålet och kom åtta. Hade jag gjort par hade jag kommit tvåa. Jag var så arg den kvällen att jag grät.”

Ett uppskattat inslag var när de tävlande fick utmana Helen Alfredsson i long driving.  Ett uppskattat inslag var när de tävlande fick utmana Helen Alfredsson i long driving.
Per-Ulrik ­Johansson. Per-Ulrik ­Johansson.

Jag är chockad, vi är egentligen inte så här bra. Men vi kompletterar varandra på ett helt fantastiskt sätt.

Tillbaka till tävlingen. Hur gick det då för de deltagande paren i Audi quattro Cup, och vad hände med Johanna Carlsson och Kalle Montelius som spelat så fint i kvalet på Haninge tidigare i år? 

Jo, Johanna och Kalle hade verkligen konserverat formen väl. Efter första dagens spel på Pine Course, den ena av de två 18-hålsbanorna på Barsebäck, så låg de på sjätte plats. När tävlingen dag två flyttade över till Ocean Course så bokstavligen krossade de banan. De  gick runt på fenomenala 45 poäng och tog hem segern och biljetterna till världsfinalen i Oman i Audi quattro Cup. 

”Jag är chockad, vi är egentligen inte så här bra. Men vi kompletterar varandra på ett helt fantastiskt sätt”, skrattar Kalle efter prisutdelningen.

Johanna fiskar upp mobilen ur fickan.

”Jag måste messa min kille. Det här är ju inte klokt. Jag började spela golf för lite mer än bara ett år sedan, och nu blir det till att resa till Oman och representera Sverige.” 

Vorsprung durch Svingtechnik... Alla deltagarna i Sverigefinalen samlade. Totalt spelades 28 deltävlingar under året varifrån de vinnande paren gick vidare till Barsebäck. Vorsprung durch Svingtechnik... Alla deltagarna i Sverigefinalen samlade. Totalt spelades 28 deltävlingar under året varifrån de vinnande paren gick vidare till Barsebäck.

Text: Mårten Niléhn ― Foto: Peter Westrup och Johan Lilja ― Källa: Audi Magazine nr 02 2023