Här rullar framtiden!
Audi Sverige Framtid
Här rullar framtiden!

Här rullar framtiden!

Med sphere-konceptet flyttar audi gränserna för vad vi trodde var möjligt.

Text: Eric Lund ― Källa: Audi Magazine nr 01 2023 Lästid: 4 min

Bilarna som visas är konceptbilar som inte finns tillgängliga i serieproduktion.

Framtidens bilism kommer inte bara att handla om att bilarna blir självkörande och drivs elektriskt. Dessa tekniker kommer att prägla hur bilar fungerar och används, men vad de framför allt gör är att öppna dörren till en mängd nya möjligheter. Det är vad Audi sphere concept handlar om – att sträcka armen in i framtiden och uppleva hur bilen omdefinieras. Från att ha varit ett redskap för körning och transport till att vara ett rum för upplevelser av en mängd olika slag. sphere i bemärkelsen utrymme, omgivning och atmosfär alltså. 

Med sphere visar Audi ett tankesätt där bilen formas inifrån och ut – det är interiören och rummet som är utgångspunkten. Om bilen helt eller delvis kan framföras utan att föraren behöver ta aktiv del kan inredningen utformas efter helt andra premisser. En stor frihet skapas och den vill Audi använda. 

Vad bilarna i sphereserien visar är smakprover på det som sker inom Audi. För även om konceptbilar är just fantasiprodukter, som ska ge näring åt drömmar och visa på teknik som kanske kan bli verklighet i de bilar vi köper, så baseras alltsammans på realistisk grund. Audi går från att utveckla bilar till att erbjuda fordon som är så mycket mer.


Grunden är elektrifieringen. Den möjliggör helt annan paketering och disposition av bilens funktioner. Batterier och elmotorer kan placeras annorlunda än en förbränningsmotor i en vanlig bil, och därmed kan hela bilen disponeras utifrån de resande på ett nytt sätt. Självkörande bilar medger att inte bara passagerarna utan även föraren kan ägna sig åt något mer givande än att stirra på motorvägen. Därför utvecklar Audi tekniker och system som kan fylla bilen med meningsfulla sysslor – vare sig det handlar om vila, arbete eller underhållning. 

Med Audi activesphere finns det nu fyra modeller i serien. Samtliga med distinkta, egna personligheter och inriktningar. Men också med en gemensam utgångspunkt i form av ett ekosystem byggt på kommunikation och avkoppling, arbete samt privat ”retreat”.

skysphere concept (2021)

Två bilar i en – på en riktigt!
Först ut 2021 var Audi skysphere concept, en spektakulär roadster, det vill säga en cabriolet med två dörrar och två sittplatser. Dessutom med en unik specialitet: justerbar hjulbas och karosslängd. Det påstås ofta om bilar att de är två personligheter i en, men tack vare denna finess är det för första gången på riktigt i skysphere concept. 

Med ett enkelt knapptryck förvandlas den 519 centimeter långa, bekväma granturismon till en 494-centimeters sportbil. Ett kortare chassi gör bilen kvickare i vändningarna och mer inspirerande att köra aktivt på vindlande landsvägar. I det här läget fälls ratten och två pedaler ut, så att föraren kan njuta av att köra själv.

grandsphere concept (2021)

En eldriven privatjet för landsvägen.
Audi grandsphere concept är en provkarta på det ekosystem av tjänster som kännetecknar Audi sphere-konceptet. Men här har man också tagit det visionära tänket till sin spets vad gäller flexibel inredning, där ratt och pedaler bara är synliga i undantagsfall. 

Audi grandspere concept är en två-plus-två-sitsig privatjet för markburna resor och där inredningen är en luxuös kokong skräddad i trä och ull, syntetiska textilier och metallytor. Det mest påtagliga är att inga synliga skärmar finns – i stället projiceras dessa på träet. En fullt ut digitaliserad bil – där det digitala endast närvarar när det behövs.

urbansphere concept (2022)

Bilen reserverar bord på favoritkrogen.
Den rymligaste bilen någonsin med fyra ringar i fronten. Audi urbansphere concept från 2022 visar hur eldrift och automatiserad körning kan resultera i rena biosalongkänslan. Med en hjulbas på hela 319 centimeter men bara fyra sittplatser erbjuds utrymmen som annars kanske mest förknippas med en förstaklasskupé på ett tåg. Eller ett vardagsrum. Som dessutom har en ständigt närvarande betjänt, om än digital. 

”Bilen kan även ta hand om uppgifter som går utanför själva resan, exempelvis att reservera bord på restauranger eller sköta shopping online”, står att läsa i presentationen. Kanske inte de finesser du kommer att utnyttja mest, men onekligen ett bevis för tankesättet som präglar sphere.