Flexibel framtid
Audi Sverige Framtid
Flexibel framtid

Flexibel framtid

Audi urbansphere concept mäter passagerarnas stressnivåer och har en digital butler som håller i meditationsstunderna.

Text: Salka Hallström, Audi AG ― Källa: Audi Magazine nr 02 2022 Lästid: 3 min

Bilen som visas är en konceptbil och finns inte tillgänglig som produktionsmodell.

Audi som visar de nya framlyktorna i framifrån.Audi som visar de nya framlyktorna i framifrån.

Ljuset dämpas i varma toner, lugn musik drar i gång. Sätet fälls tillbaka, du kan släppa allt och bara fokusera på din andning. Lämna larmet och stöket bakom dig. Audi urbansphere concept har utformats in i minsta detalj för att skapa en så avkopplande miljö som möjligt. I det så kallade hälsoläget förvandlas bilen till en skön oas, där ljus och ljud samspelar med sittställning och digitala gränssnitt. 

Christina Huber, gränssnittsdesigner på Audi, är den som har utvecklat processen i samarbete med Italdesign som är Audis dotterbolag och designstudio i Turin, Italien.

“I hälsoläget upplevs bilen som en kokong, som passageraren kan sjunka in i. Atmosfären liknar inget annat”, säger hon.


Andas lugnt. När hälsoläget aktiveras tar den digitala assistenten över. Andas lugnt. När hälsoläget aktiveras tar den digitala assistenten över.

Den digitala assistenten är som en butler, alltid redo att tillgodose varje upptänkligt behov...

Det är ändå bara en aspekt av flera. Ett annat läge är välkomstscenariot, som sätter i gång när du närmar dig bilen. En matta av ljus projiceras på marken och dörrarna öppnas automatiskt. Sätena vänds mot de öppna dörrarna. När du väl har satt dig hälsas du välkommen ombord av den digitala assistenten. 

“Den digitala assistenten är som en butler, alltid redo att tillgodose varje upptänkligt behov, ge råd och interagera med dig”, förklarar Christina Huber.

Ett av alternativen som assistenten erbjuder passagerarna i baksätet är just hälsoläget. När man gör detta val utför en kamera i framsätets ryggstöd en ansiktsskanning, där pupillstorleken mäts för att fastställa stressnivån. Om detta är förhöjt startas det meditationsprogram som beskrevs tidigare – och som guidar passageraren till ett tillstånd av avslappning.

När programmet är genomfört förvandlas fordonets insida igen, till ett neutralt läge. Nu kan passagerarna bestämma hur de vill fortsätta använda sin tid – kanske koncentrera sig på jobb, lyssna på upplyftande musik eller ¬engagera sig i någon form av samtal.

Hälsoläget erbjuder en möjlighet att hämta andan för en stund, och samla sig. När man väl känner sig återställd kan man lägga sin energi på andra saker.

Audi som visar de nya framlyktorna i framifrån.Audi som visar de nya framlyktorna i framifrån.