Långresans okrönte kung

Långresans okrönte kung

Till modellåret 2024 har två av Audis mest omtyckta modeller förfinats ytterligare. I uppdaterade Audi A6 och Audi A7 blir exempelvis quattro standard – och det finns mängder av smarta finesser som gör både långa och korta resor till ett nöje.

När det kommer till att resa långt och bekvämt är det få fordon som slår en stor sedan eller kombi. Bilar med generösa utrymmen, disponerade för maximal komfort i både framstolar och baksäten. Gärna med starka motorer som gör resan avslappnad och omkörningarna säkra. Dessutom är det en biltyp som ofta är effektiv i kraft av lågt luftmotstånd. 

Audi A6 är ett typexempel. I alla sina generationer har A6 höjt sig över den stora och lite grå massan. Redan på den ­tiden då modellen hette Audi 100 (fram till 1995) förhöll den sig en nivå upp med utmärkande egenskaper som inredningskvalitet, teknikinnehåll och körsäkerhet. Det sistnämnda inte minst tack vare möjligheten att välja till quattro. 

Medan många andra bilmärken fortfarande funderade över om fyrhjulsdrift verkligen hörde hemma i vanliga personbilar och inte bara i terrängfordon lanserade Audi quattromodeller i flera storlekar och för olika plånböcker. 

När A6 genomgår en ansiktslyftning inför modellåret 2024 tas ytterligare ett steg på resan i och med att quattro blir standardutrustning på alla versioner som säljs i Sverige. A6 finns som laddhybrid och med dieselmotor. 

Utvändigt känns nya A6 bland annat igen på grillen med bikakemönster. A6 i utförandet Proline Sport har grillen utförd i mörkt krom, medan S line har krominlägg samt nydesignade luftintag i frontens nederdel med detaljer i mattsvart och platinagrå inlägg. S line är unik även inuti, där bland annat instrumentpanelen och innertaket går i svart med fotstöd och pedaler utförda i rostfritt stål.

Stor färgpalett

Köparen kan välja mellan hela tolv lackkulörer för A6, med två nyheter på paletten: arkonavit och madeirabrunmetallic. I kombination med S line finns även grenadinrödmetallic samt ascariblå metallic som tillval. 

Fälgarna är en omistlig del av bilens design, och till uppdaterade A6 finns ett rikt utbud. Gemensam nämnare är att fler fälgar nu går att få i mörka kulörer – ett tydligt önskemål från många Audiköpare:


  • Standardfälgarna är grafitgrå och har 18 tums diameter.
  • Den första tillvalsvarianten är 19 tum och med femekrad design.
  • 20-tumsfälgarna med tioekrad, högblank stjärndesign går att få i antingen platinagrå eller svartmetallic.
  • 21-tumshjulen är graftigrå och högblanka med femekrad V-design och mörka accenter.
  • Överst i A6-sortimentet finns nya 21-tumsfälgarna med femekerdesign inspirerad av racing, där ekrarnas form bidrar till att kyla bromsarna.

Audis motto, ”Vorsprung durch Technik”, är sällan så uppen­bart som när det kommer till bilens förarmiljö. I nya A6 är Audi virtual cockpit (digital instrumentering) standard, liksom MMI navigation plus med MMI touch. 

LED-strålkastare med ny design ingår, och det gör även sportsäten samt adaptiv förarassistans (inklusive farthållare, kö-, undanmanöver- och nödfallsassistent).

Audi vore heller inte Audi om inte de praktiska finesserna fanns på plats: baksätet är fällbart i tre sektioner (40/20/40) och aktiv parkeringsassistent ingår också. 

Potential för långresa inledde vi med. Så sant. Då behövs högklassig underhållning också. Via MMI-systemet går det att ladda ned bland annat Spotify, om du valt till Audi Application Store.  

Endast två frågor kvarstår: Vart går den första resan? Och vilken musik blir dess soundtrack?
Så här blir uppdaterade Audi A7

Audi A7 genomgår samma uppdatering som A6, men givetvis med skillnader i detaljer. Till exempel har en A7 i utförandet S line bakdiffusor i krom. Klädseln i laddhybridversionen består av mikrofibertyget Dinamica Frequenz och läder med S-prägling på ryggstöden.

  • Quattro fyrhjulsdrift blir standard och ett urval nya fälgar kröner anrättningen. 
  • Standard är 20-tumsfälgar med 5-dubbelekerdesign i platinagrått. 
  • Smidda, polerade 21-tumsfälgar med 5-parallellekerdesign är ett möjligt tillval. 
  • Audi Sport bidrar med mattsvarta 20-tums Evofälgar med 5-ekerdesign samt 21-tums 5-armade multieker i matt mörkgrå kulör. 


Både Audi A6 och A7 finns som laddhybrid och med dieselmotor.

Text: Eric Lund ― Källa: Audi Magazine nr 02 2023