En värld av design
Audi Sverige Design
En värld av design

En värld av design

Enligt en undersökning bland 17 500 tillfrågade svenska bilägare är det tyngst vägande skälet att köpa en Audi designen. Inget annat bilmärke får lika högt betyg när det gäller just design som Audi.

Audis designvärld sträcker sig långt bortom bara bilens utseende. Genom att vara partner till flera av världens mest prestigefulla design­evenemang är man också med och driver framtiden inom form, funktion och hållbarhet.

Ett exempel på designfokuset är Audis partnerskap till Scandinavian Design Awards, där Skandinaviens främsta inom arkitektur, formgivning och interiör utses och prisas i åtta olika kategorier i en storslagen ceremoni i Stockholms stadshus Blå hallen.

Flera av dessa pristagare ställde också ut ­under Stockholm Design Week i september i år, där själva huvudarenan var Audi Studios vid Norrmalmstorg i Stockholm.

"För Audi går design och teknik hand i hand. En tidlös och reducerad design har alltid varit ett mål, där varje linje har en funktion. Inte minst när det gäller elbilar, där aerodynamiken är ännu viktigare och påverkar formen samtidigt som det är viktigt att behålla märkets identitet", säger Irene Bernald, kommunikationschef på Audi Sverige.

Vi har väldigt design­intress­erade kunder, så det känns självklart att vilja visa upp det bästa av modern design för dem.

 

På Audi Studios kunde design- och bilintresserade ta del av olika samtal, talks och event under Stockholm Design Week.

"Vi har väldigt designintresserade kunder, så det känns självklart att vilja visa upp det bästa av modern design för dem."

Stockholm Design Week är långt ifrån Audis enda designengagemang. Internationellt är Audi sedan flera år tillbaka också en viktig del av ­Miami Design, Shanghai Design och Milano Design Week. För att hela tiden ligga i absolut framkant har Audi ett stort designcenter i Ingolstadt med fler än 450 anställda av ungefär 60 olika nationaliteter. Man har också dedikerade designstudios i kaliforniska Malibu och i Beijing. Den medvetna designsatsningen har bland annat resulterat i ett flertal utmärkelser i prestigefulla och välrenommerade Red Dot Awards.

På Audi Studios i Stockholm har besökarna också kunnat titta på nya konceptbilen Audi sky­sphere som designats i Malibu, som tar både hållbarhet och form till en helt ny nivå.

"De nya konceptbilarna har designats inifrån och ut för att skapa en ombonad känsla i takt med att bilarna blir allt mer självkörande. Här är det tekniken som påverkar designen. Ett annat exempel på hur Audi drivit utvecklingen är hur man lagt fokus på att skapa en ljusdesign som är både funktionell och estetisk, som en integrerad del av bilens design", säger Irene Bernald.

 
Konceptbilen Audi skysphere på Audi Studios i Stockholm. Konceptbilen Audi skysphere på Audi Studios i Stockholm.

Text: Oskar Hammarkrantz  ―  Foto: Peter Cederling  ―  Källa: Audi Magazine nr 02 2023