Sportlovsladda till Åre > Audi i Åre > Audi Sverige
Sportlovsladda i Ljusdal

Sportlovsladdning elbil

Succé för snabbladdning av elbilen till fjällen

Under sportlovet från den 19 februari till 11 mars erbjöd Audi tillsammans med Jämtkraft och SkiStar kostnadsfri snabbladdning av elbilen, vid mobil laddstation i Ljusdal på väg upp till fjällen.

Laddade kilowatt

18 342

kW

Bilar som laddades

462

st

Effekten räcker till

7 974

mil

Laddstation av återvunna batterier

Laddstation av återvunna batterier

Audi mobility charging består av återvunna litiumjonbatterier från 5,5 tidigare Audi e-tron testbilar och har en kapacitet på mellan 150-75 kWh per bil beroende av hur många bilar som laddar samtidigt. Laddstationen baseras på ett flexibelt koncept med två laddkuber fyllda med återvunna batterier som via anslutning till elnätet fungerar som en stor powerbank, vilken laddas upp under natten.

”Det har varit fantastiskt att möta så många engagerade elbilister.”

– Det har också varit ett positivt projekt ur ett livscykelperspektiv eftersom vi återanvänt elbilbatterier i en ny funktion som buffertlager. Sportlovsladdarna har fungerat som ett väldigt bra komplement och visat på behovet av fler effektiva permanenta laddstationer på väg till fjällen. Antalet elbilar växer snabbt nu och redan i år beräknas var tredje ny bil i Sverige vara helt eldriven, säger Irene Bernald, kommunikationschef på Audi Sverige.

Ljusdal snabbladdning 150kW

Audi mobility charging Ljusdal

För att snabbladda elbilen fanns den mobila laddstationen vid Ljusdals rastplats längs riksväg 83. Möjlighet fanns att ladda dygnet runt mellan den 19 februari 2022 till den 11 mars 2022. Totalt fanns 2 laddkuber med sammanlagt 6 laddplatser.

Maximal laddeffekt var 150 kW, vid full beläggning vid laddkuberna blir effekten 75 kW per bil (när kuberna är maximalt uppladdade). Total effekt per laddkub är 300 kW.

Laddningen var kostnadsfri, naturligtvis öppen för alla elbilar med CCS-uttag.