Så beräknas förmånsvärde > Tjänstebilar > Audi Sverige

Så beräknas förmånsvärde

När ska jag betala förmånsvärde?

För dig som använder företagets bil för privat körning mer än 100 mil eller vid mer än 10 tillfällen per år ska beskattas för bilförmån. Exempelvis om du har Audi som förmånsbil eller tjänstebil som används privat. Det innebär att din arbetsgivare adderar en löneförmån som du betalar skatt för, vilket blir bilkostnaden för dig som förare.

Hur beräknas förmånsvärde

För att beräkna förmånsvärde på din nya Audi används ett antal olika parametrar. Det som ligger till grund är det bilpris som rapporterats in till Skatteverket, bilens förmånsgrundande nybilspris. Varje modell har ett nybilspris vilket rapporteras in 2 gånger per år. Om du väljer en elbil, laddhybrid eller gasdriven Audi får bilen ett lägre nybilspris baserat på en jämförbar bil utan miljöteknik. Väljer du till extrautrustning ska det även läggas till det förmånsgrundande priset. Kör du mer än 3 000 mil i tjänsten per år får du även göra ett avdrag på förmånsvärdet med 25 procent. Sedan 1 juli 2018 är även fordonsskatten en parameter i förmånsvärdesberäkning. Sammanfattningsvis påverkar följande förmånsvärdet för din Audi.

  • Nybilspris, eller för miljöbil jämförbar bils nybilspris
  • Extrautrustning, tex metalliclack och vinterdäck
  • Bilens drivning (el-, laddhybrid eller gasbil)
  • Antal mil i tjänst, över eller under 3 000
  • Fordonsskatt

För att se aktuella nybilspriser för Audi rekommenderar vi att du använder Skatteverkets bilförmånsberäkning här: skatteverket.se/portal/bilformansberakning

1920x1080_AQ2_161025_b.jpg

Nya regler för förmånsvärdesberäkning

Senaste åren har flera förändringar skett gällande beräkning av bilförmån och den senaste ändringen gäller från och med den 1 juli 2021. Då ändrades reglerna för bilförmånsberäkning genom att två delkomponenter i beräkningen justerades, det ränterelaterade beloppet och prisrelaterade beloppet.

Störst skillnad innebar det att det så kallade lyxbilstillägget inte längre gäller då den tidigare nivåskillnaden för nybilspriser över 7,5 prisbasbelopp försvann. De nya reglerna gäller för bilar registrerade 1 juli 2021 eller senare.

Regeringen har även aviserat ytterligare förändringar gällande förmånsvärdesberäkning och när dessa beslutas kommer vi uppdatera informationen.

Du som förare kan se förmånsvärdet för din nya Audi direkt i Bygg din bil.

Bygg din önskade Audi i vår konfigurator och se förmånsvärdet för just din bil.

> Steg 1: Följ länken till modellöversikten och klicka på "bygg din Audi" för att anpassa bilen efter dina behov och önskemål.

> Steg 2: Klicka på "Mer information" vid prisuppgifterna och sedan "Ändra månadskostnad" för att ändra exempelvis din marginalskatt.

> Steg 3: Klicka "Gå vidare" längst ner på sidan när du är klar. Nu kan du se vad förmånsvärdet för just din Audi kostar per månad.

Hitta din modell