Sladdlös laddning

E-tron – Sladdlös laddning ger stora möjligheter

Sladdlös laddning ger e-tron stora möjligheter

Audi kommer framöver att kunna erbjuda e-tronkunderna ett nytt sladdlöst sätt att ladda sin elbil bortom kablar och traditionella kontakter.

sladdlos_laddning_16_9.jpg
Laddningsmöjligheter är ett av de hinder som behöver övervinnas innan elbilen kan slå igenom ordentligt. Därför satsar Audi stenhårt på att ta fram nya laddlösningar. En av de mest intressanta är Audi Wireless Charging. Det visar sig nämligen att det inte bara är infrastrukturen för laddstolpar som behöver byggas ut, utan elbilsföraren skulle dessutom gärna se en sladdlös laddning för minsta möjliga (s)laddbesvär.

Det här är möjligt tack var en platta på marken, cirka 90 x 70 cm stor och 7 cm hög. Plattan väger cirka 40 kg och kan placeras var som helst, till exempel på garageuppfarten eller i garaget. Den mesta av elbilens laddning sker nämligen vid hemmet, nattetid.

Kommande e-tronbilar kommer att kunna lokalisera plattan, och med hjälp av bilens automatiska parkeringshjälp kan föraren enkelt låta bilen själv hitta sin position över plattan. Därefter startar laddningen automatiskt.

Text: Eva Brandsma | Illustration: Audi AG
Källa: Audi Magasin 03/2017