audi_e-tron_sportback_elbil_hero.jpg

Elaine - Audis Gran Turismo elbil

Audi Elaine - Audis Gran Turismo elbil

Strax efter att Audi lanserar sin första rena elbil Audi e-tron kommer nästa rena elbil – Audis Gran Turismo i elbilsformat.

Elkonceptet Audi e-tron Sportback visades i vidareutvecklad form under bilsalongen i Frankfurt i höstas och fick då det passande namnet Elaine. Namnet talar sitt tydliga språk; El som i elektrifiering och AI, Audi Intelligence. 50 mils räckvidd och fylld med morgondagens mest avancerade teknik med allt från smarta strålkastare som tittar runt hörn, till avancerade assistanssystem och självkörande teknik för nivå 4.
Läs mer om Audi e-tron sportback

Slankare fortsättning på Audi e-tron

Modellen är en slankare coupéversion än helt eldrivna SUV-modellen Audi e-tron som lanseras 2018. Elaine är en helt eldriven Gran Turismo med räckvidd på upp till 500 kilometer, enligt den officiella körcykeln NEDC. I verklig körning kommer den att påverkas av körstil, väder- och vägförhållanden. Räckvidden är den stora stötestenen när det gäller de helt eldrivna modellerna. I Elaine ska räckvidden kunna förlängas på flera sätt, bland annat genom att bilens höjd kan justeras i fyra nivåer tack vare luftfjädringen vilket minskar energiförbrukningen.
Läs om Audi e-tron quattro concept

Återvinner energi

Bilen kan dessutom avgöra själv när den ska återvinna energi eller gå in i "seglingsläge" beroende på hur mycket laddning batterierna har kvar. Bilen hämtar själv information om framförvarande trafik- och vägförhållanden genom det smarta navigationssystemet och kan själv planera körningen på mest energieffektivt sätt.

Tre elmotorer

Elaine utrustas med tre elmotorer – en framtill och två bak. Litium-jonbatteriet är på 95 kWh. Effekten är på 320 kW, toppat till 370 kW, och med mer än 800 Nm i boostläge gör den 0–100 km/tim på bara 4,5 sekunder. 80 procent av batteriets kapacitet ska kunna laddas på 30 minuter, och batteriet ska också kunna laddas trådlöst genom Audi Wireless Charging (AWC) (se sid 82) på upp till 90 procent av batteriets kapacitet.

Elbil stor som A7 Sportback

Storleksmässigt hamnar Elaine i samma klass som Audi A7 Sportback även om Elaine är något högre och med mer SUV-känsla. Interiören i Elaine kommer att påminna om nya Audi A8 – stilren och digital. En Gran Turismo på el – och den är bara två år bort.

Källa: Audi Magasin 03/2017