25 timmen hero

Smartare mobilitet – ger en extra timme egen tid

Smartare mobilitet – ger en extra timme egen tid

Tid är en bristvara i dag. Och lär bli än mer i framtiden. Det verkar helt enkelt aldrig finnas tillräckligt med tid. Audi arbetar på intelligenta lösningar som ger dig möjlighet till mer tid genom att använda en smartare mobilitet. En mobilitet som till och med öppnar för en extra timme per dygn.

25_timmen4_1_1.jpg
Vår galna resa mot framtiden är i dag mer komplex än någonsin. En oändlig ström av nya önskningar och behov slåss ständigt om vår energi och uppmärksamhet. Resultatet av detta halsbrytande tempo är att tid är en bristvara. Tiden håller helt enkelt alltid på att ta slut. Tiden ska inte bara räcka till det vi måste göra – de nödvändiga sakerna. Den ska även räcka till det vi vill göra – vår egentid. Våra liv är formade av det sätt vi hanterar tiden på. Om vi kunde leva i harmoni med vår biologiska dygnsrytm skulle dygnet bestå av 25 timmar istället för dagens 24. I dag, mer än någonsin, skulle denna extra 25:e timme kännas som en fantastisk gåva. För tid har blivit alltmer av en lyxvara. Vad annars är livet, om inte just – tid?
25_timmen2_16_9.jpg

Thomas Mann om tid

Sociolog och tidsforskare professor Karlheinz Geissler menar att tid för människan, är som vatten för fisken. Skillnaden mellan oss och fiskarna är att vi har kapaciteten att begrunda tiden vi rör oss genom. Folk äger inte tid. Vi består av tid. Lyckas vi spara tid sparar vi också liv. Men vad är då tid?

Frågan tas upp i kapitel sex i Thomas Mann's roman The Magic Mountain (Bergtagen). Så här skriver han:
"Vad är tid? En hemlighet – illusorisk och allsmäktig. En förutsättning för den yttre världen, en rörelse ihopflätad sammansmält med kroppar som existerar och rör sig i rymden. Men finns ingen tid utan rörelse? Ingen rörelse utan tid?"
25_timmen3_16_9.jpg

Tid är pengar

När det handlar om tid är vetenskapen splittrad. Några påstår till och med att vetenskapen står hjälplös inför tiden. För fysiker är tiden en grundläggande variabel, medan samhällsvetare hänvisar till den som ett sätt att få ordning på det övergående. Ekonomer erbjuder ett väldigt enkelt sätt att se på tiden, eller som Benjamin Franklin uttryckte det: "Tid är pengar.".
25_timmen_hero.jpg

...och fler citat om tid

Återigen: Vad är tid? Fråga filosofer som utforskat tidens natur och du får väldigt diversifierade svar. Från forskare kan du till och med få ganska lakoniska svar på gåtan om tiden. Fysikern Johan A Wheeler, till exempel, gillar att citera definitionen av tid från ett klotter på herrtoaletten i ett kafé i Texas: "Tid är naturens sätt att hindra saker från att hända på en och samma gång.".

Albert Einstein har också bidragit med sin definition: "Tid är något du mäter med en klocka.".

Dessa citat kan kännas ganska nonchalanta. Ändå sammanfattar de år av diskussioner av vad tid och rum är. Faktum är, att Einsteins pragmatiska resonemang är nyckeln till hans relativitetsteori, den som introducerar ett radikalt nytänkande kring rum och tid. Genom att fokusera på klockan och blockera alla subjektiva störningar, gjorde han klart att det enbart är de mätbara enheterna som räknas.

Insulära loben

"Tid är liv eftersom en individ bara kan uppleva sig själv i tid", förklarar Marc Wittmann, hjärnforskare vid Institutet för gränsområden kring psykologi och mental hälsa i Freiburg i Tyskland.

Under sina studier avslutade Wittmann en praktik under ledning av tidsforskaren Ernst Pöppel och började få ett vetenskapligt intresse i ämnet. Han har sedan dess undersökt tidens momentum och människans uppfattning om tiden. Tillsammans med sina kollegor har han lyckats identifiera den insulära loben – ett speciellt område i hjärnbarken, som ett primärt centrum för kroppsuppfattning. Det är här alla sinnesintryck tas emot – köld, törst, även olika känslor – och sammanfogas med vår medvetenhet om tid som därmed skapar en bild av oss själva. Med andra ord, såsom vi uppfattar oss själva är ofrånkomligen länkat med tiden. Och det är inte bara uppfattningen av yttre stimuli som skapar våra subjektiva upplevelser av tid utan också ursprungförnimmelser i våra egna kroppar som kommer från våra biologiska klockor.

Tiden expanderar

Som mänskliga varelser är vi medvetna om två olika sätt att uppleva tiden, från tillfälle till tillfälle och att minnas tillfällen. Ofta kommer vi tydligt ihåg första gången vi gör saker i livet – vår första kyss, första fest, första bil – och andra viktiga ögonblick. Ju fler upplevelser vi samlar på oss, desto längre bort från oss känns de. Det är som om tiden expanderar. Som om nya erfarenheter känns väldigt bekanta. Och ju färre spännande saker som händer, desto färre minnen skapas och när de återupplevs känns de inte heller lika starka. Genom att bryta med våra rutiner tillåter vi nya upplevelser och intryck att ta plats. I vardagslivet är detta lättare sagt än gjort. Speciellt om du sitter fast i en bilkö…

Folk kan spendera i genomsnitt 90 minuter i bilen till och från jobbet. Vem som helst som bor i London behöver göra ett allvarligt övervägande kring tid som en resurs samtidigt som de kämpar genom trafikkaoset i 19 km i timmen. I Berlin är pendlaren lyckligt lottat som kan hålla en högre hastighet, hela 5 km i timmen snabbare än i London. På grund av all trafik tillbringar vi cirka 2,5 år av våra liv i bilköer – tvärt emot idén om bilen som ett verktyg till frihet och oberoende. Att köra bil ska ju handla om längtan och äventyr.

Audis vision om autonoma bilar

Vad händer då i framtiden? Jo, nu förvandlas bilen till fantastiska tidsmaskiner. Sofistikerade sensorer, kameror och optimerade sammanlänkade datorer med högupplösta kartor hjälper bilar att köra sig själva. Audi pushar även på utveckling med att löpande presentera nya autonoma körverktyg. Eftersom det verkar som om det dagliga trafikkaoset är här för att stanna, tycker Audis ingenjörer att det är hög tid att dessa förlorade timmar i bilköer används på ett mer tillfredsställande sätt.

Den framtida visionen är därför den helt autonoma bilen som självständigt kör och navigerar genom trafiken. Då kommer förare ha möjlighet att själva välja hur de vill tillbringa den nyfunna egentid som deras pendlande erbjuder. Audi kallar den tiden ”den 25:e timmen” och syftar på den nya friheten och möjligheten att ta kontroll över din tid.

Fem sätt att använda tiden

Men innan vi kommer dithän, har Audi tagit reda på hur folk tillbringar sin tid och vad som är viktigt för var och en av oss. Och det har visat sig att vi använder vår dagliga tid på har fem olika sätt.
  • Kvalitetstid är den tid vi reserverar för att umgås tillsammans med familj och vänner alternativt utöva våra fritidsintressen.
  • Under vår produktiva tid jobbar vi. Det är då vi prioriterar våra karriärer och professionella liv.
  • Nödvändig tid kallas den tid som vi ägnar åt våra ansvarssysslor och skyldigheter.
  • När vi till slut slappnar av och lägger dagens stress bakom oss, kallar vi den tiden för slappartid.
  • Tiden mellan dessa tidszoner, då vi växlar över från en tid till en annan, kallar vi övergångstid.

Kötid kan bli vilken tid du vill

Den tid vi i dag använder när vi kör bil, och då ofta väntar i bilköer, definierar vi som nödvändig tid. Vi ska bara ta oss från en punkt till en annan och att komma fram är det enda som räknas.

I framtiden, om bilen kör sig själv, har vi frihet att välja vilken slags tid vi vill ha i bilen. Bilen skulle själv kunna plocka upp barnen från skolan. Du själv kan göra precis vad du vill. Du skulle kunna passa på att lära dig ett nytt språk. Eller slappna av genom att läsa en tidning eller bok. Eller ringa vänner och familj. Eller titta på en film. Vill och behöver du skulle den här tiden också kunna bli produktiv tid för att få lite jobb gjort, delta i telefonkonferens eller något virtuellt möte. Eller varför inte bara ägna dig åt lite dagdrömmeri medan du lyssnar på musik och studerar landskapet som susar förbi – det som psykologerna kallar REST (random episode silent thinking)? Med andra ord, göra ingenting och låta dina tankar vandra. Dessa tillfällen är viktiga. Det är sådana stunder som skapar oväntade eureka-upplevelser. Tänk därför på restiden i den autonoma bilen som nydefinierad flextid och låt resan bli målet.
25_timmen5_1_1.jpg

25:e timmen ger lite mer frihet

I morgondagens självkörande bilar kommer Audi, som en logisk följd av att vi kan välja vad vi vill göra med tiden i bilen, erbjuda mycket olika interiörer och en stor valfrihet i fråga om inredning. Intelligenta filter kommer kunna förändra miljön och kommunikationen i bilen beroende på varje passagerares individuella preferenser.

Framtidens bil kommer förvandlas till en personlig värld av upplevelser – en slags tidsmaskin där vi inte bara bestämmer själv vad vi ska göra av tiden, utan på köpet också får en upplevelse av en extra timme. Den här underbara 25:e timmen som ger oss lite mer frihet. I tid.


Text: Michael Köckritz | Svensk översättning och bearbetning: Lena Loheim Kangevik | Illustration: Sebastian Schwamm
Källa: Audi Magasin 02/2017