Silverpilen – Auto Union Typ C från 1936

Skriv ut din Audi med 3D-skrivare

3D-skrivare är hett. Flera biltillverkare arbetar intensivt med att tillverka bilkomponenter och även verktyg med hjälp av 3D-skrivare. Minskat spill och lägre kostnader är målet. Audi har till exempel lyckats skriva ut en mini-replika av den klassiska Silverpilen.

Redan på 80-talet kom den första 3D-skrivaren, och på 90-talet var det en stor hype kring dessa tredimensionella skrivare. Sedan blev det tyst. Men nu är intresset stort kring så kallad additiv tillverkning igen. 3D-tillverkade produkter ger nämligen mindre materialåtgång och lägre driftskostnader.

Printar ut sina verktyg

Audi har en egen verktygsavdelning som i samarbete med andra enheter inom Volkswagenkoncernen satsar på 3D-utskrivna verktyg. Målet är att kunna ta fram olika metallföremål till bilar med 3D-skrivare. Med en sådan skrivare är det också enklare att ta fram nydesignade konceptbilar från digitala till fysiska bilar.

Audi har flera projekt på gång, och ett av de mer uppmärksammade är Audis replika av den klassiska Silverpilen – Auto Union Typ C från 1936 – i skala 1:2. Bilen har delar i både verktygsstål och aluminium som är tillverkade i en 3D-skrivare.

Additiv tillverkning

Tillverkning med 3D-skrivare kallas också för additiv tillverkning. Detta för att processen lägger till material till sina modeller istället för att ta bort överflödigt material, något som normalt sker vid produktioner där enheter till exempel tas fram genom svarvning eller fräsning.

Det lär dröja ett bra tag innan additiv tillverkning blir lönsam och kan ersätta gamla beprövade tillverkningsmetoder. Men historiskt sett vet vi att vägen till framtiden ofta går snabbare än vad vi tror…

Text: Lena Loheim Kangevik | Foto: Audi AG
Källa: Audi Magain 02/2017

Fakta

Hur går additiv tillverkning till? Jo, det finns ett otal olika tekniker med tre grundprinciper. Förenklat beskrivet:
  1. Ett tunt lager metallpulver läggs i botten på skrivaren och en elektronstråle smälter de delar som ska ge form. Nytt lager pulver läggs i skrivaren och ny smältning. Detta pågår tills formen är färdig. Då är skrivaren full med pulver. Det lösa pulvret blåses bort och inuti pulvret finns formen, det vill säga det pulver som smält till metall.
  2. Metalltråd smälts på plats, skikt för skikt, med hjälp av en robotarm.
  3. En tank fylls med flytande plast. Föremålet växer fram genom att en laserstråle härdar den plast som ska bli föremålet.