audiconnect_01_hero.jpg

Ständig uppkoppling med Audi connect

Ständig uppkoppling med Audi connect

Varje sekund görs 40 000 sökningar via Google – ett företag som inte ens fanns för 20 år sedan.
I dag har vi hela världen i fickan genom mobiltelefonen. Och lika självklart är det att också bilen ska vara uppkopplad. Därför finns Audi connect. En hubb för nästan hela ditt liv.

I vår uppkopplade värld har bilen redan i dag en central roll. Och uppkopplingen i bilen kommer bli ännu viktigare.

– På Audi frågar vi oss dagligen vilken roll bilen har för människor – i dag som i morgon – för att kunna ge våra kunder den bästa produkten. Men det är svårt att förutspå framtiden; inte ens de kommande tio åren är möjliga att förställa sig, säger Sven Schuwirth, head of brands and sales development på Audi.
audiconnect_023_16_9.jpg

Audi Connect och Audi MMI connect

95 procent av Audis kunder runt om i världen använder en smart mobiltelefon och de förväntar sig att utan hinder kunna använd den fullt ut. Både till att ha koll på allt runtom bilen, i övriga världen, och att ha koll på själva bilen.

Med Audi Connect och Audi MMI connect är detta redan möjligt.

– Statistiskt sett tillbringar en Audi-kund 90 minuter i bilen varje dag. Därför kräver våra bilförare uppkoppling mellan livet utanför och inuti bilen. Därför finns Audi connect, förklarar Sven.

Som sig bör var Audi före sin tid. Redan 2001 presenterades första generationen uppkoppling i bilen med Audis MMI-system. Systemet var en mindre revolution men ack så dyr och komplex.
2007 lanserades den första iPhonen, och allt förändrades.

Efter det gick utvecklingen mot ständigt mobil uppkoppling väldigt fort. Audi har fortsatt och fortsätter att utveckla teknik med försprång, men nu inbegriper den tekniken även digitala innovationer.

Smarta verktyg

Redan nu är Audi connect en verktygslåda full av smarta verktyg som gör livet enklare och smidigare. Ta navigationskartorna som exempel.

I dag, tack vare smarta Audi connect-tjänster, är du praktiskt taget alltid uppkopplad i bilen. Uppdateringar hämtas regelbundet, och allt du behöver göra är att godkänna nedladdningen med ett knapptryck.

I bilen finns dessutom ett integrerat SIM-kort som funkar utan extra avgifter eller gränshinder över nästan hela Europa. Det hämtar till exempel kartuppdateringar och trafikuppdateringar i realtid.

Den här ständiga uppkopplingen är också grunden till ännu ett viktigt och nytt säkerhetssystem som kan rädda liv. Skulle olyckan vara framme kan systemet automatiskt ringa ett nödsamtal och meddela position och annan viktig information till Audi emergency-kundtjänsten för en snabb räddningsinsats.

– I mina ögon är den här utvecklingen i nivå med införandet av trepunktsbältet eller krockkudden, säger Sven Schuwirth.
audiconnect_02_16_9.jpg

My Audi med fler tjänster

I framtiden kommer en plattform som myAudi att bli ännu viktigare och den kommer kunna erbjuda en bredare uppsättning av tjänster och möjligheter till kommunikation – och dessutom både effektivisera resan och göra den säkrare. Genom att bilen analyserar sin omgivning och rapporterar in vad den ser till en molntjänst kan andra bilar samtidigt dra nytta av informationen. Bilarna utvecklas helt enkelt till att bli en databank. Det kan innebära förmåga att läsa av trafikskyltar som ständigt hålls uppdaterade och därmed förbättrar effektivitetsassistenten. Det kan handla om varningsinformation om en olycka har skett längre fram och det kan innebära att bilen lämnar information om trafiksignaler och parkeringsplatser.

Audi har i dag en testflotta där 70 bilar hela tiden rapporterar in data om position, körsätt och till och med vilka knappar i kupén som används mest. Bilarna skickar 500 signaler per sekund, vilket blir totalt sex miljarder data under en och samma dag. Informationen från tjänstebilarna kan sen användas för att utveckla bilen och fordonskomponenter, eftersom företaget får en större inblick i körsätt och användning.

PIA lär känna föraren

Med framtidens PIA (personal intelligent assistant) ska bilen dessutom lära känna dig som förare och samtidigt koppla ihop olika miljöer och enheter. Det innebär att PIA håller koll på användaren och lär sig hens vanor. På så vis kan systemet anpassa avresetiden till kontoret och semesterstugan – och samtidigt väga in både trafiksituation och körvanor.

– PIA kommer att bli lite som Knight Riders talande bil KITT. Föraren ska kunna prata som vanligt med sin bil, utan att använda programmerade fraser, förklarar Andreas Reich på Audi Electronics Venture. Det är ett dotterbolag till Audi som helt och hållet arbetar med nya tekniker och tjänster för framtidens bilar. Företaget grundandes 2001 – samtidigt som konceptbilen Avantissimo – och har i dag 150 anställda.

Att bilarna i framtiden kommer vara mer än en bil råder ingen tvekan om. Med Audi connect vill företaget skapa en hubb som binder samman livet inuti och utanför bilen.

– Jag är övertygad om att bilen har en mycket ljusare framtid än vad många tror, delvis tack vare Audi connect, säger Sven Schuwirth.

– Människan kommer alltid att förflytta sig, men genom att koppla ihop vår omgivning gör vi det både enklare och mer bekvämare. Det är framgång genom teknik.

Text: Patrick Morda | Översättning och svensk bearbetning: Erik Gustafsson | Foto: Audi AG
Källa: Audi Magasin 03/2016

 • Den här hjälpen får du med Audi connect

 • Upptäck världen
  Audi_connect_geofencing.jpg

  Upptäck världen:
  Tack vare Audi connect kan du lära dig allt om ditt resmål, innan du ens påbörjat resan. Restauranger, bränslestationer och intressepunkter finns alla samlade i MMI navigator-systemet. Telefonsamtal och GPS-navigering ligger bara en knapptryckning bort.

 • Snabb surf
  Audi_connect_smartwatch.jpg

  Snabb surf:
  LTE-baserade trådlösa wifi-nätverket tillåter upp till åtta enheter att vara uppkopplade till internet i bilen samtidigt. Dessutom har Audi connect ett förinstallerat SIM-kort för navigering via Google Earth. Kartdata kan dessutom uppdateras online.

 • Trådlös fjärrkontroll
  Audi_connect_remote.jpg

  Trådlös fjärrkontroll:
  Audi MMI connect-appen ger dig full kontroll på din bil. Du kan kolla upp bränsle- och laddningsstatus, hitta lediga parkeringsplatser i närheten och låsa eller låsa upp bilen.

 • Undvik köer
  hazard-connect-7-16-9.jpg

  Undvik köer:
  Genom att ta emot trafikinformation i realtid kan bilen kalkylera om rutten så att du smidigt tar dig fram genom att undvik olyckor och andra hinder på vägen.

 • Spara tid
  Audi_connect_parking_position.jpg

  Spara tid:
  Du får du snabb och nyttig information om parkering, parkeringshus, lediga platser, avgifter med mera i närheten.

 • Få hjälp
  Audi_connect_roadside.jpg

  Få hjälp:
  När olyckan är framme känns det skönt att få rätt hjälp. Audi connect kan larma larmcentralen och delge räddningstjänsten såväl position som annan relevant information.