När han fick sin första Q5 tyckte han att det var den bästa bil han haft; skön att köra, bra storlek för både köksutrustning och familj. Dessutom bra sittkomfort och ”jäkligt” snygg.

Stjärnkocken och hans höjdarbil: Q5

Stjärnkocken och hans höjdarbil: Audi Q5

Krister Dahl är van vid att vinna. Han är till exempel ensam i världen om att ha vunnit OS i professionell matlagning fyra gånger. Men ändå vill han inte framhäva sig själv. Han är en i laget och drivs lika mycket av andras framgångar.

– Jag vill inte ha det perfekta livet eller någon fasad att visa upp.

När vi hälsar på Krister Dahl, längst upp på 29:e våningen i Gothia Towers restaurang Imagine i Göteborg, är det ännu tomt på gäster. Diskbänkarna är välputsade och glasen i baren hänger prydligt på räcken i huvudhöjd. Långt därnere pågår vardagen för tusentals göteborgare. Femmans spårvagn passerar Liseberg och långt ute i väster syns Tysklandsfärjan under Älvsborgsbron.

Årets kock … och många andra tävlingar

Krister Dahl har en lång karriär som kock, krögare och kökschef på ställen som Thörnströms, Herr Dahls och Hällsnäs. I dag är han chef för alla restauranger på Göteborgs största hotell. Därmed är han ansvarig att allt är av högsta klass, alltifrån det som dukas upp på fikavagnar till stjärnkrogen Upper House Dining. Han har regelbundna möten med alla köksmästare och restaurangchefer, är med och bollar menyer och, inte minst uppmuntrar han både kockar och serveringspersonal att tävla.

– Förra året var ett fantastiskt år. Fredrik Andersson kom till final i Årets kock och tvåa i Global Chef Challenge, Anton Husa blev årets unga kock, Fredrik Borgskog vann Valrhona C3, Kasper Kleihs var med och vann junior-OS, Gustav Cansund blev årets servitör, Emma Ziemann blev Sveriges bästa kvinnliga sommelier och Viktor Arabzadeh årets Eko-kock.

Stjärnbeströdda Upper House Dining

År 2016 var dessutom året då Upper House Dining fick sin första stjärna och Krister Dahl själv fick ta emot juryns hederspris på Restauranggalan. Men det nämner han inte, för han pratar hellre om andras framgångar och trivs inte själv så bra i rampljuset.

– På det sättet har jag inget bekräftelsebehov. Om jag velat blir mer känd hade jag kunnat bli det, eftersom laget haft sådana framgångar, men jag har valt att stå lite bakom, säger Krister Dahl.

Ändå säger han att det är bekräftelsebehovet som driver honom. Eller snarare att få uppskattning för det han gör. Men det är mer kopplat till den gemensamma prestationen och kamratskapet i ett lag än till kändisskap. Som när han och hans kamrater i Kocklandslaget vann OS senaste gången – och allt satt precis där det skulle! För första gången någonsin var det ett landslag som vann både det kalla bordet och varmköket.

Lagspelare

Krister Dahl har alltid gillat att tävla, men har nästan inte gjort några individuella tävlingar. Visst, han var med i en Årets kock-final och tävlade i Årets viltkock, men det är som lagspelare han trivs bäst.

– Jag spelade handboll i unga år och jag är bäst i grupp. Sedan kan jag vara en tävlingsmänniska i gruppen. Om kocklandslaget efter en lång dags träning avslutar kvällen med en innebandymatch, är det alltid jag som springer mest. På så vis sätter jag ribban. Min ledarstil handlar om att vara aktiv och närvarande till 110 procent. Jag vill vara ett steg före och ha kontroll, säger Krister Dahl.

Orimliga krav

Krister beskriver sig själv som en känslomänniska, en som har nära till tårar. En tillgång, säger han, särskilt efter att han gått igenom den tuffaste perioden hittills i sitt liv. Den infann sig när han som nygift och nybliven lagkapten i kocklandslaget bestämde sig för att öppna sin egen krog, Herr Dahls. Det som funkat så bra dittills – att prestera på topp – höll då på att knäcka honom.

– Jag satte orimligt höga krav på mig själv och kunde inte vara så närvarande jag ville. Var jag än var, räckte inte tiden till och jag mådde urdåligt.

Som så många andra krogar i stan stängde Herr Dahls över sommaren. När det var dags att öppna igen på hösten, hittade inte Krister tillbaka. Han skärmade av sig och tog omvägar av rädsla att träffa på någon han kände.

– Jag gick till en psykolog och insåg att det var min känsla av att aldrig vara nöjd som höll på att knäcka mig.

Hur hittade du tillbaka?

– Framför i gemenskapen i kocklandslaget. Där fanns värme och människor som stöttade. Laget blev min trygghet och lärde mig att jag var viktig.

Krister började träna och se ljusglimtarna i tillvaron. Och sålde restaurangen. Han förstod att ansvara för en egen rörelse inte var hans grej. Inte för lagspelaren Krister Dahl.

– Det största misstaget jag gjorde var att låta krogen få namn efter mig. Det gjorde mig personligen ansvarig för allt som kunde gå fel.

Vad har du fått med dig från den tiden?

– Jag har lärt känna mig själv mycket bättre. Numera släpper jag ifrån mig mer och litar mer på andra. Det har gjort mig till en bättre chef. Mina erfarenheter är också en hjälp när jag stöttar andra som har det svårt. Jag kan gråta ihop med en kollega och det är helt okej.

Perfektionskrav stannar på jobbet

I dag är han nöjd med livet. Han är gift med Tina och tillsammans har de dottern Freja, 2,5 år. Sedan tidigare har han dottern Olivia som nu är 10 år.

– Tina betyder otroligt mycket för mig, både i kärlek och vardag. Hon är den viktigaste kuggen i familjen och en underbar bonusmamma till Olivia.

Om precision och perfektionism gäller för jobbet så gäller annat hemma. Där behövs ingen fasad utan livet får vara precis som det är med sina ”ups and downs”.

Att Krister Dahl skulle bli kock var ingen självklarhet. Han kan inte bjuda några barndomsberättelser om bullbak, saftning eller julslakt. Visserligen var hans mamma en duktig matlagare, men vad hjälpte det när han alltid ratade hennes goda såser.

– Istället hade jag ketchup på precis allt! Då var det nog ingen som trodde att jag skulle hamna här.
 • 2
  kocken-krister-dahl_03_1_1.jpg

  En förrätt med rimgravad lax och sotad torsk med broccoli-aioli, rostad broccoli och forellrom.

 • 1
  kocken-krister-dahl_02_16_9.jpg

  I stället för lunch blir det tre bananer utspridda över eftermiddagen för stjärnkocken Krister Dahl.

 • 3
  kocken-krister-dahl_04_1_1.jpg

  Hoppfull mästerkock: Krister Dahl, på Gothia Towers.

Livsmedelsteknisk linje

Att det blev livsmedelsteknisk linje på gymnasiet handlade mer om att det var en praktisk linje än just matlagning. Han kunde lika gärna blivit snickare. Bara han fick använda händerna och arbeta hårt.
Men det finns vägskäl i livet som först senare visar sig bli livsavgörande. En praktikplats på Hotel Panorama i Göteborg kom att bestämma vilken riktning hans yrkesliv skulle ta. Det var på 1990-talet, och där jobbade flera av Göteborgs bästa kockar, bland andra Håkan Thörnström.

– Det var som att se ljuset. Det var matlagningen, stämningen, kamratskapet, allt! Ibland undrar jag vad som hänt om jag inte kommit dit, säger Krister.

Övergripande roll

Efter studenten blev ha erbjuder jobb som frukostkock på Panorama. När frukostpasset var avklarat jobbade han gratis i köket resten av dagen. Han ville inget hellre än att vara där, med de stora grabbarna. Fyra månader senare blev han anställd som ”riktig” kock.

– Det var stort när jag förstod att jag var uppskattad. Uppskattning har varit min största drivkraft sedan dess.

Efter 25 år i olika krogkök har du fått en mer övergripande roll på Gothia Towers. Hur trivs du med det?

– Det är en fri roll där jag får vara med och utveckla hela restaurangupplevelsen, och det blir många möten, men jag försöker ändå vara i köket så mycket som möjligt. När jag stått i köket en dag märker min fru det direkt när jag kommer hem, för då är jag extra glad. Då har jag fått det där goa pirret som jobbet i ett restaurangkök ger.

Har du aldrig funderat på att vara med i Kockarnas kamp?

– Jag har fått frågan några säsonger, men då skulle jag behöva lägga tre veckor på filminspelning. Det finns inte på kartan att prioritera bort min familj så länge. Eller jo förresten, om Sayan Isaksson och Magnus Ek ställde upp i samma säsong, då skulle jag fundera på saken. Men de är nog som jag, att de hellre låter deras arbete synas än att synas själva.
 • kocken-krister-dahl_01_1_1.jpg
  Coachar för OS-guld 2020

  Det har gått fyra år sedan Krister Dahl lämnade kocklandslaget. Tre dagar efter vår intervju (i april 2017, reds anm) tänker han göra comeback i landslaget. Den här gången som senior advisor. Det innebär att han blir mentor åt sin kollega Fredrik Andersson, som har tagit över som lagledare. Då får han stå ett steg bakom, men ändå vara en i gänget, när lagkamraterna tar nästa OS-guld 2020. För så måste det ju bli.

Text: Anna-Lena Bjarneberg | Foto: Stefan Edetoft
Källa: Audi Magasin 02/2017

Krister Dahl

 • Ålder: 43 år.
 • Familj: Frun Tina som han har Freja 2,5 år tillsammans med. Olivia, 10 år från ett tidigare äktenskap.
 • Bor: Mölnlycke, 1 mil utanför Göteborg.
 • Äter helst: Raggmunk och fläsk.
 • Dricker helst: Amerikanskt rödvin.
 • Kör: Har beställt sin tredje Audi Q5. Kör just nu en Q5 TDI S-line – en i raden av många Audibilar genom åren.
 • Meriter i urval: Fyra OS-guld med kocklandslaget (varav ett som junior och två som lagledare), två segrar i World-Cup med Kocklandslaget, finalist i Årets kock 2002, finalist i Årets viltkock 1994, stjärna i Guide Michelin 2016 (Upper House Dining, Gothia Towers).

6 snabba

 1. Vad är det värsta du ätit?
  – En risotto med torsklever och bläckfisk på en restaurang i Italien med Kocklandslaget.
 2. Vad skulle du blivit om du inte blev kock?
  – Snickare. Jag har byggt om hela köket hemma, allt från att riva väggar till att bygga stommar.
 3. Har du några kärnvärden?
  – Omtänksamhet och närvaro.
 4. Vad lagar du för mat hemma?
  – Gärna grytor, så får jag tid att hjälpa Olivia med läxorna medan maten puttrar på spisen.
 5. Tränar du?
  – Ja, jag tränar MMA tre gånger i veckan, varvat med löpning och gym. Men jag tävlar inte, det får jag inte för Tina, och det är nog klokt.
 6. Hur är du som bilförare?
  – Intensiv. Men jag har lugnat ner mig med åren.