Att äta ute är en av de största trenderna sedan tio åren tillbaka, säger Mikael Mölstad grundare av White Guide.

Alla vill hamna på White Guides lista

Alla vill hamna på White Guides lista

Det är inne att äta ute.
– Krogen har blivit vårt vardagsrum, och där umgås vi på ett mer internationellt sätt än förut. Därför är kvaliteten allt viktigare.
Den som provsmakat sig mest genom landet, är vin- och matkännaren Mikael Mölstad, tillika grundaren av White guide.

Guiden som listar de bästa restaurangerna i Sverige har funnits i över tio år nu. Med Caféguiden, Nordiska guiden och White Guide Junior som betygssätter skolmat och nytillskottet Senior som kvalitetsbedömer maten på äldreboenden kan man säga att krog-Sverige är genomätet.

White guide kommer ut varje år med den senaste topplistan. Poängbedömningen sker enligt en fast mall. Kriterierna är, förutom maten, även utseende, råvaror, kvalitet, ursprung, lokalen och stämningen.

Det jobbar ett femtiotal testare bara för restaurangguiden. De är anonyma, de kommer alltid oanmälda och de betalar alltid för sig, poängterar Mikael Mölstad.
Varje år testas upp till 800 restauranger runt om i Sverige. Av dem hamnar 600 i guiden.

– I dag är kanske behovet av guideböcker större än någonsin. Det flödar över i alla medier av tips och tyckande, och människor vill verkligen ha oberoende recensioner gjorda av journalister och kännare som man kan lita på.

Ok, men kan läsaren lita på guiden?

Absolut, men ingen kan dock vara helt objektiv. Vi bygger upp ett förtroende med läsaren och vi har ett manifest där vi lovar hur vi ska jobba. Vårt betygssystem är helt transparent.

Strävan är, menar Mölstad, att ha en bredd och guida till restauranger över hela landet.

Maten utanför Stockholm har ofta svårt att konkurrera. För den restaurang som får under 60 totalpoäng redovisar vi inte betyget i varje kategori. Då blir slutbetyget ”också ett bra ställe”. Så även den får vara med eftersom vi vill ha bredd.

Vin- och matskribent

Mikael Mölstad har en bakgrund som journalist och reklamman. Han har varit vin- och matskribent på Svenska Dagbladet i tio år och han är redaktör för tidskriften Allt om vin. Därtill har han skrivit ett stort antal vinböcker.

Vinintresset fick han redan som ung i Helsingborg. Han upptäckte att han hade ett väl utvecklat doftsinne och blev fascinerad av att upptäcka olika smaker.

Visst var han också ute efter själva effekten av vindrickandet när han turade mellan Helsingborg och Helsingör, men han fastnade också i de danska vinbutikerna där kunden fick gå runt själv och botanisera bland utbudet. På den tiden låg Systembolagen på stadens bakgator, säger han, och köpte man för mycket kunde försäljaren invända.
whiteguide_16_9.jpg

White guide testar och poängsätter restauranger över hela Sverige. Mikael Mölstad grundade guiden för drygt tio år sedan.

Professionell livsnjutare

Hans favoritvin är ”ett äkta vin”.

– Ett vin där man kan känna igen druvsorten, var det kommer ifrån och att man får en känsla av människorna, maten och kulturen runt vinet. Motsatsen är bombastiska viner där man pumpar upp smak och alkohol.

– Jag gillar mest pinot noir-viner från Bourgogne och bland vita viner är riesling favorit. Båda druvsorterna är svåra och kräver sin man eller kvinna.

Du låter som en riktig livsnjutare…

– Ja, det är ju mitt liv… Jag har lätt att till mig njutning som resor, mat och vin. Det svåra är ju att kunna leva på denna livsstil. Men det har jag turen att kunna göra.

– Men du ska veta att det ligger hårt arbete bakom mitt jobb, vilket är svårt att förstå för många. Det kräver mycket koncentration att smaka på 20 rätter på en restaurang och kunna beskriva dem efter en provning, eller att testa sig igenom 130 viner och behålla fokus – även om jag så klart alltid spottar ut när jag testar viner.

Har du tid att leva som du lär – livsnjuta?

– Ja, nu har jag det, eftersom jag delvis är pensionär. Men jag har inte alltid haft det. Nu kan jag planera och bestämma själv vart jag ska åka. Min fru och jag reser gärna tillsammans. Nu ska vi till exempel ner till San Sebastian och prova restauranger. Vi förenar nytta med nöje.

Hur klarar du av att hålla vikten i ditt jobb?

– Det är inte så lätt, och nu har jag gått ner en del. Att sköta sig är ett förhållningsätt man måste ha i den här branschen, annars överlever man inte helt enkelt. Se på dagens kockar – de är ofta vältränade och inte längre runda som förr.

– Det här med vikt är väldigt intressant – och hur vi förhåller oss till våra kroppar. Det finns massor av dieter men egentligen är det väldigt enkelt – färre kalorier in och att röra sig mycket.

Vilken är din favoritkrog i Sverige?

– Jag gillat det ny-nordiska köket. Det finns till exempel i Fäviken i Jämtland och hos Daniel Berlin i Skåne Tranås.

– Bäst i Stockholm tycker jag är Esperanto, den fick också full pott i guiden. Menyn är nyskapande och musikalisk – där äter man 15-20 smårätter och de är uppbyggda likt en symfoni med starkare och svagare delar, snabbare och lite långsammare.

Du har kört Audi sedan 70-talet. Varför?

– Ja, jag har haft ett dussin Audi nu tror jag. Jag gillar kvaliteten och känslan. Det är ett varumärke som står för en lågmäld status – det signalerar att jag är en människa som vill ha kvalitet utan att skryta med det.

Text: Eva Brandsma | Foto: Mattias Bardå
Källa: Audi Magasin 03/2016