Utan tandställning och med glasögon. Tonårsidolen Darin Zanyar har blivit man och kör Audi A7.

Darin bryter mark – med A7

Darin bryter mark – med Audi A7

Darin Zanyar kastar sig ut i det okända. Med en skiva på nytt språk, med nytt sound och eget skivbolag. Möt pojken som har blivit man.

Man förstår att åren går när Darin har skaffat glasögon och sjunger om sin ungdom. Hade han inte nyss tandställning? Det har passerat ett stort antal år sedan han slog igenom i tv-programmet Idol 2004 och förvandlade Stockholmsförorten Råcksta till en turist­destination. Fans kom från hela Sverige, tältade på gräsmattan utanför familjens hyreshus, klottrade på grillkiosken och i tunnelbanan, ristade in kärleksförklaringar på ytterdörren. Under 2005 var Darin den mest omskrivna personen i Sverige.

– Det gick väldigt fort. Ena dagen var jag en vanlig kille och nästa dag sprang kompisarna mot mig på skolan och lyfte upp mig, säger han.
darin_01_1_1.jpg

Så mycket bättre

Sedan dess har han vunnit Grammisar och Rockbjörnar, samarbetat med Robyn och Max Martin, specialskrivit en låt till kronprinsessan Victorias bröllop och haft sex låtar på iTunes topp10-lista samtidigt efter sin medverkan i tv-programmet Så mycket bättre 2012.

Det kan inte bli så mycket bättre, eller?
– Jag blir uttråkad ganska fort och vill alltid göra nya saker. Jag har lovat mig själv att ta risker, att vara spontan. Och jag har aldrig tagit en så stor risk som nu, säger han.
Exit, titeln på hans förra album, antydde att han nu var på väg mot något annat.
Fjärilar i magen, titeln på hans nya skiva, sammanfattar känslan som har präglat hans 2015.
– Det är nytt språk, nytt sound och jag släpper skivan på ett eget skivbolag. Jag tar verkligen alla risker själv. Jag ville sätta press på mig själv, ville att det skulle kännas som om det är den första skiva jag ger ut, berättar han.
Se Darins populäraste tolkningar från Så mycket bättre
darin_02_1_1.jpg

Utelämnande på svenska

För fem år sedan hade han aldrig kommit på tanken att skriva låtar på svenska. Idén väcktes under inspelningen av Så mycket bättre och när han senare spelade in »Öppna din himmel« på en hyllningsskiva till Ted Gärdestad.

– Jag visste inte om jag kunde skriva bra låtar på svenska. Jag var rädd att det skulle låta banalt. På engelska kan man komma undan med mycket, men på svenska blir det så utlämnande. Men när Mauro Scocco hörde den första låten jag hade skrivit och tyckte att den var bra fortsatte jag.

Projektet blev så personligt och kom så nära att Darin själv ville ta kontroll över hela processen. Därför lämnade han sitt skivbolag och startade ett eget, Dex Music. Första singeln – »Ta mig tillbaka« – släpptes redan i mars och visar en ny och mer vuxen sida. En Darin som närmar sig 30 och ser tillbaka på sitt liv:
»Det var en sommar som aldrig tog slut
För vi levde varenda minut«, sjunger han.
Och:
»Jag kände mig så liten men så fri.«

Det låter som om du saknar något från den där tiden?
– Nej, jag gör verkligen inte det. Det har aldrig varit roligare än just nu. Men ibland kan det vara bra att titta tillbaka på den där 17-åringen och tänka på hur mycket som har hänt. Och vad häftigt att jag kan leva på musiken och nu har en situation där jag kan göra precis som jag vill.

Vad är det bästa med att vara 28 år?
– Det är skönt att folk ser på mig som vuxen. Ibland känner jag mig extremt vuxen, nästan för vuxen, som när jag tar hand om en sak som pensionsförsäkring. Då tänker jag att jag måste skärpa mig. Jag vill inte tappa barnasinnet, för jag tror att det är det bästa en människa kan ha. Den där glöden får jag aldrig förlora.

Kan du också känna att du spelar vuxen ibland?
– Absolut, man tror att man ska vara på ett visst sätt när man är vuxen, men så är det ju inte. Det handlar mer om att landa i sig själv och att hitta ett lugn. Det behöver inte betyda att man ska bli tråkig och allvarlig. Man kan ha lika kul ändå. Jag har umgåtts mycket med äldre, eftersom jag kom in i musikbranschen så tidigt. Men samtidigt har jag behållit många av mina jämnåriga kompisar.

Det här är andra gången du bryter med dem du arbetar med. Redan 2011 sparkade du hela ditt management. Vad hände?
– Jag hade tappat lusten för musiken. Jag brukade alltid gå och sjunga hemma, men jag slutade med det. Det försvann. Det var inte kul längre. Jag kände att jag måste hitta tillbaka till glädjen. Det var nog en tidig 30-årskris. Jag började jobba så tidigt, så min kris kom fem år för tidigt. Jag hade haft jättebra folk omkring mig som lärt mig så mycket och gett mig vägledning om hur branschen funkar. Alla hjälpte mig med allting. Jag behövde bara be någon att fixa en grej så löste de det. När jag fyllde 24 kände jag att måste ta tag i saker själv. Jag måste bli vuxen. Så jag började ta hand om management själv, fixade möten, bokade resor. Och så stack jag ut och reste i åtta månader, hajkade i djungeln i Brasilien, tog dykarcertifikat, åkte runt i Europa och USA.

Vad lärde du dig om dig själv?
– Det var väldigt nyttigt för mig att klara mig själv. Det gav en trygghet, en fastare grund att stå på. Man kan förlora sig själv när man slår igenom som ung. Musikvärlden är speciell. Det är lätt att bara stänga in sig i en bubbla och stänga ute allt annat.

Var det viktigt att ta sig ur den där bubblan?
– Ja. Det är lätt att folk får en bild av en, att man blir den där personen som det skrivs om, flickidolen med tandställning. Därför har jag ofta känt ett starkt behov av att dra i väg till platser där ingen ser mig på det sättet. Jag har vänner i Berlin, och det har blivit min tillflyktsort där jag kan koppla av och vara mig själv. Det finns många sidor av mig som folk inte känner till. Folk här tror nog inte att jag kan freaka ut och festa hårt, och vara extremt barnslig, men det kan jag där.

Har du rymt från popstjärne-Darin?
– Jag har ett stort behov av frihet och av självständighet. Det har jag nog alltid haft. När jag var 19 år och skulle gå och handla frukost bestämde jag mig spontant för att sticka iväg. Jag hade min första bil, en Audi TT, och skrev in Nice på GPS:en. Så körde jag genom Danmark, Tyskland, Belgien och Frankrike. Det var vinter i Sverige. Jag ringde min manager och sa att jag behövde vara ledig. »Vad gör du i Frankrike? Hur kom du dit?«, frågade han. Jag svarade att jag kör bil. Sedan köpte jag shorts, t-shirt och solbrillor. Jag hade kört till sommaren.

Har du funderat på vem du är om du inte har musiken?
– Ja, och det är därför det är så viktigt för mig att försöka koppla bort musiken ibland, även om jag brinner för den, och skilja på de två olika rollerna. Privat är jag inte artisten Darin.

Du är klok.
– Tack. Men jag har mycket kvar att lära. Jag är väldigt filosofisk. Jag tänker mycket. Mer än vad jag skulle önska. Det kan vara jobbigt ibland. Men jag kollar mycket på film, och det är skönt för då kan jag koppla bort och sluta tänka på mig själv och fokusera på något annat.

Internationellt genombrott

Dagen efter intervjun ska Darin flyga på en minisemester till Argentina. Hösten kommer att bli krävande. Plötsligt, mitt i lanseringen av sin första skiva på svenska, står han på tröskeln till ett internationellt genombrott. Sony Music har skrivit kontrakt med honom för en satsning i Asien. Hans singel »Nobody knows« har börjat klättra på listorna, och därför ska han turnera i Kina och vidare till Thailand, Malaysia, Indonesien, Nya Zeeland och Australien. Då måste han in i den där bubblan igen.
darin_04_1_1.jpg

Text: Markus Wilhelmson | Foto: Karl Nordlund | Stylist: Jennifer Hedlund | Hår & make up: Åsa Elmgren
Källa: Audin Magasin 03/2015

Darin Zanyar

darin_03_1_1.jpg
  • Ålder: 28 år.
  • Familj: Mamma, pappa och syster.
  • Bor: Stockholm.
  • Uppvuxen: På flera platser i Stockholm. När han slog igenom bodde hans familj i Råcksta i västra Stockholm.
  • Kör: Audi A7.
  • Album: The Anthem (2005), Darin (2005), Break The News (2006), Flashback (2008), Love­killer (2010), Exit (2013), Fjärilar i
    magen (2015).
  • Aktuell: Hans första skiva på svenska – Fjärilar i magen – släpptes den 25 september. Singeln »Ta mig tillbaka« blev Svensk­toppen­etta i september.
  • Övrigt: Har arbetat som ambassadör för SOS Barn­byar och tilldelats en guldskiva tillsammans med Eagle-Eye Cherry för låten »Dream Away«, där intäkterna skänktes till SOS Barnbyar.