Audis nya designcenter

Audis design in i framtiden

Audis design in i framtiden

Audis nya ultramoderna Design Center i Ingolstadt visar vägen in i framtidens form, funktion och digitala designprocess.

Audi nya Design Center har tagit fördelarna av digitaliseringen i kombination med skickligt designhantverk till sin spets. Lägg därtill öppenhet och transparens mellan de olika avdelningarna. Allt detta har gjort att det som förut kanske tog flera månader att slutföra i dag tar bara några dagar. Det gör förstås att designprocessen inte bara sparar tid, den gör också både slutproduktens tillförlitlighet och hållbarhet större.
designcenter_3_16_9.jpg

Audis nya designcenter i Ingolstadt

designcenter_1_1_1.jpg

Två Audibilar med nytt designspråk

Nya Audi A8 är det första exemplet på Audis nya stilrena designspråk: stora ytor, skarpa linjer och minimal dekor. Nya Audi A7 Sportback är nästa exempel på det nya designspråket och bilen premiärvisades samtidigt som Audis Design Center invigdes i slutet av oktober. Designen kommer nu att appliceras på nya bilmodeller och tas fram i Audis nya digitala Design Center i Ingolstadt, som använder det senaste inom CAD och 3D-visualisering i kombination med handgjorda modeller.
Läs mer om Nya Audi A7 Sportback
designcenter_2_16_9.jpg

Tvärdisciplinärt samarbete

Designcentrets öppna koncept utgör basen för ett integrerat tvärdisciplinärt samarbete. Audis designchef Marc Lichte är chef för centret och ligger även bakom designen av nya A7 Sportback.

– Denna fyrdörrars Gran Turismo med sin skulpturala form illustrerar Audis nya progressiva och dynamiska framtoning, säger Marc Lichte.
Tack vare kraftfulla datorkluster i kombination med 3D-visualisering, CAD-frästa lermodeller och hantverk kan designteamet utvärdera designen av en ny bil i ett tidigt stadium och ta beslut som kanske leder till förändringar och förbättringar.
designcenter_1_16_9.jpg

Digitalt och hantverk

Men digitala hjälpmedel i all ära; fortfarande behövs det en skicklig designhand för att ta fram alla detaljer som gör en riktig Audi. Det kan till exempel handla om vinklar i instrumentpanelen eller bakljusens utformning.

Text: Lena Loheim Kangevik | Foto: Audi AG
Källa: Audi Magasin 03/2017

Audis designprocess består av fem faser:

  1. Portfoliofasen inleder processen. Här avgör Audis marknadsavdelning och ledning behovet av en ny Audibil, Audimodell eller en uppdatering av befintlig design.
  2. I den första designfasen tas de första skisserna fram.
  3. I urvalsfasen har en skiss valts ut, och den modellen ritas nu fullt ut digitalt.
  4. I den digitala designfasen tas en referensmodell i lera fram i skala 1:1.
  5. Tillverkningsfasen. Nu börjar det hända saker på riktigt. Lera- och CAD-modellerare tar nu fram en fullskalig handgjord lermodell inklusive alla detaljer som behövs för en framtida serietillverkad bil.

    Dessa fem faser är till för att säkra att Audis nya designspråk i form och kvalitet, i samspel med innovativ teknik, ska genomsyra varje framtida Audimodell.