a7_sportback_hero.jpg

Nya Audi A7 Sportback

Nya Audi A7 Sportback – en helt ny klassiker

Nytt designspråk, ny designprocess och ny bil. Med nya Audi A7 Sportback visar Audi upp sitt nya designspråk. En design som än mer befäster Audi A7 Sportback som en av världens vackraste bilar.

a7_sportback_1_16_9.jpg
I slutet av oktober var det dags för världslansering av nya Audi A7 Sportback. Samtidigt passade Audi på att inviga sin helt nya designstudio i Ingolstadt. I mars lanseras bilen i Sverige, och redan i november var det möjligt att börja beställa den. Nya A7 Sportback är en Gran Turismo ­med design som drar ögonen till sig. Bilen visar hur Audis nya designspråk ser ut. En design som kunde anas redan 2014, när Prologue-konceptet visades upp i Los Angeles: långa svepande linjer, markerade övergångar mellan de olika designelementen och en stilren avskalad digital interiör.

En äkta Gran Turimo

Nya A7 Sportback är nästan fem meter lång men blott drygt 1,4 meter hög, något som i sig gör den till en äkta Gran Turismo. Bilen har en lång motorhuv, lång hjulbas och korta överhäng med markerade hjulhus – ett arv från Audis quattro-historia. Den låga taklinjen bryts skarpt nedåt vid bakpartiet med inspiration från en klassisk yacht. Här, i änden av bakluckan, finns också en integrerad spoiler som fälls ut vid farter över 120 km/tim. Ännu en detalj som ökar både körglädje och körsäkerhet.

Interiör i A7 Sportback är som en lounge

Interiören är futuristisk och avskalad, och uppbyggd med material av yppersta kvalitet. De horisontella linjerna och en stilren instrumentpanel ger en känsla av rymd och att sitta i en lounge. Många av de tekniska innovationer som återfinns i nya A7 har bilen gemensamt med nya Audi A8. Det finns inte mindre än 39 avancerade säkerhets- och assistanssystem att utrusta bilen med.
a7_sportback_3_16_9.jpg

Smarta skärmar

Högupplösta touchskärmar ersätter de traditionella vridreglagen hos tidigare bilar. Den övre skärmen liknar väldigt mycket de skärmar vi är vana vid från våra smarta mobiler. Ikoner kan byta plats och anpassas, ett klick hörs som bekräftelse på att du gjort något och logiken är väldigt lätt att sätta sig in i.

Nedanför huvudskärmen sitter ytterligare en skärm där du kan styra klimat- och komfortfunktioner. Här kan du också med pekfingret skriva in vart du ska och få guidning. Dessutom erbjuder nya A7 Sportback Virtual Cockpit, information om de viktigaste funktionerna direkt i siktfältet. Dessa styr du med multifunktionsratten. En röststyrning gör din resa ännu enklare och bekvämare.
a7_sportback_2_16_9.jpg

Körglädje och långfärdskomfort

Tillsammans med det nya design­språket visar Audi även upp en imponerande teknisk utveckling i Audi A7 Sportback. Körglädjen i A7:an är stor samtidigt som bilen har klassisk härlig långfärdskomfort. Med hjälp av bland annat dynamisk fyrhjulsstyrning (tillval), det elektroniska chassiprogrammet (ECP) och den uppdaterade luftfjädringen blir körupplevelsen ännu vassare. A7 är en perfekt Gran Turismo för dynamisk körning på slingriga landsvägar samtidigt som den är bekväm på längre motorvägssträckor.
a7_sportback_1_1.jpg

A7 Sportback med mildhybridteknik

Audi arbetar ständigt med att ta fram innovationer för att minska bränsleförbrukningen i sina bilar. Alla motorer i nya A7 Sportback är därför elektrifierade mildhybrider, precis som i nya A8. Det innebär att de två V6-motorerna kombineras med ett 48-volts huvudelsystem. Systemet består av en kombinerad generator/startmotor (BAS) som arbetar med ett litium-jonbatteri och på så sätt kan återvinna energi med upp till 12 kW vid inbromsning. När motorn inte är aktiv rullar bilen fritt i farter mellan 55 och 160 km/tim, för att sedan smidigt och mjukt starta igen när det behövs. Dessutom har start-stop-funktionen blivit mer effektiv i och med att den nu aktiveras redan vid 22 km/tim. En frontkamera har koll och bilen sätts mjukt igång igen så fort den framförvarande bilen har kört iväg.

3-liter V6 i nya A7 Sportback

Inledningsvis kommer nya A7 Sportback med en 3-liters V6 TFSI-motor på 340 hästkrafter med ett vridmoment på 500 Nm. Det ger en acceleration 0–100 km/tim på 5,3 sekunder, en bränsleförbrukning på 6,8 liter/100 km och ett koldioxid­utsläpp på 154 gram (enligt NEDC). Förutom ovanstående finns det alltså oerhört många fler tillval och system att välja mellan för att göra din nya A7 Sportback till just din drömbil. Upp till sju förare kan lagra sina önskade inställningar i individuella användarprofiler där så många som 400 parametrar kan personaliseras. En massage kanske skulle sitta fint under långresan? Cirkapriset för nya A7 Sportback ligger på från 662 000 kronor.

Text: Lena Loheim Kangevik | Foto: Audi AG
Källa: Audi Magasin 03/2017