1300x551_0001_AA3_SB_161004.jpg

https://www.facebook.com/help/1590463861209138

Så mycket kostar det att privatleasea din Audi

Trenden pekar fortsatt uppåt. På bara några år har Audi märkt en markant ökning av kunder som vill privatleasa sina bilar.
– Många väljer privatleasing för att det är tryggt och bekvämt. Man slipper betala någon kontantinsats och behöver inte fundera över andrahandsvärdet när det är dags att byta bil, säger Ola Petersson, marknadschef på Audi Financial Services.

1400x840_AQ5_161008.jpg

Det har blivit allt vanligare att vi hyr eller betalar en månatlig avgift för tjänster som rör sådant om mobiltelefoni, musik, TV och filmer.

Och samma trend syns i bilbranschen, där andelen som väljer att privatleasa sina bilar ökar. Allt fler svenskar föredrar privatleasing framför att äga bilen. Under de senaste två åren har andelen som väljer konceptet fördubblats, och för närvarande rullar över 100 000 privatleasade fordon på våra vägar. Detta har märkts av även hos Audi.

– Om man backar tillbaka ett tiotal år så kan man se att allt fler av våra kunder väljer att finansiera sin Audi med bilen som säkerhet. I nuläget väljer sju av tio av våra kunder att finansiera sina bilar via Audi Financial Services. 80 procent av dessa är genom privatleasing och resterande 20 procent har istället valt billån, säger Ola Petersson.
Audi_q5-1080x1080.jpg

Varför tror du att det är så?

–Jag tror att abonnemang som man betalar månadsvis blir allt vanligare i samhället över lag – inte bara i bilbranschen. Många tycker att det är tryggt och bekvämt. Det finns också en enkelhet i att till exempel slippa underhåll.
Hos oss får de en ny bil och vet i förväg vad kostanden blir varje månad. Om billån eller privatleasing är bäst är däremot snarare en fråga om behov och preferens än om ekonomi. Vissa kunder vill bara ha tillgång till mobilitet, inte äga bilen, säger Ola Petersson och fortsätter;

Med privatleasing behöver man inte binda upp kapital i en kontantinsats eller fundera över andrahandsvärdet på bilen. Efter avtalstiden lämnar du bara tillbaka bilen till din Audi-återförsäljare, det är några saker som många ser som fördelar. Dessutom har Audi ett bra andrahandsvärde, något som gör att månadskostnaden hålls nere.

Vilka privatleasar egentligen en bil?

– Nu för tiden skulle jag säga att det är vem som helst egentligen. Det som skiljer är kanske mer vilken modell man väljer. När det gäller ålder kan vi däremot se andelen leasade bilar pikar hos 90-talisterna för att sedan gå neråt generation för generation. Men det är ett högt snitt i alla åldersgrupper egentligen.

Vad ska man tänka på om man är intresserad av att privatleasa en bil?

– Utgångspunkten är att gå igenom vad man har för bilbehov och hur bilen ska nyttjas. Vilken typ av bil behöver du? Hur långt kör du per år? Vilken avtalstid är du intresserad av? Det här är frågor som du bör ställa dig och som även är grunden i leasingavgiften. Sedan kan du göra flera tillval, både när det gäller själva bilen, försäkring och serviceavtal.

När det kommer till hur långt du kör finns det en möjlighet att revidera ner eller upp antal mil för att undvika undermilsdebitering. Men det bästa är givetvis att ha en så korrekt bild av antalet mil som möjligt redan från start, säger Ola Petersson.
600x300_Macao_MV_02_Independent_rgb.jpg

Finns det några fördelar med att välja en försäkring genom er?

– Många upplever att vår försäkring har ett fördelaktigt pris och att mycket ingår, som till exempel reducerad självrisk vid vagnskada eller ingen självrisk alls vid stöld. Väljer du dessutom finansiering genom oss så blir försäkringspremien ännu mer förmånlig. Att sedan få både leasingavgiften för bilen tillsammans med försäkringskostnaden på samma faktura varje månad tycker många är smidigt. Du får även 25 procent lägre premie på Audiförsäkring, säger Ola Petersson.
Läs mer om Audi Försäkring.
1400x840_AQ2_161031.jpg

Och vad innebär själva serviceavtalet som man kan göra som tillval?

- Du betalar en fast månadskostnad och vet vad din service kommer att kosta. Just nu har vi kampanjer på Audi A1 Sportback, Audi A3 Sportback, Audi A3 Sedan, Audi A3 Cabriolet, Audi Q2 och Audi Q3. Där ingår dessutom serviceavtalet i kampanjpriset.
1400x840_Macao_MV_08_Int_Front_rgb.jpg

Hur gör man när man vill privatleasa en bil hos Audi?

– Sedan juni 2016 har vi också ett digitalt alternativ via audi.se. Där kan du välja mellan kampanjmodellerna, anpassa din bil och enkelt beställa. Självklart kan kunderna ta kontakt med närmaste återförsäljare och de går tillsammans med kunden igenom vilka behov man har, hur långt man tror att man kör under ett år och under hur länge man vill leasa bilen. Det vanligaste där är att kunderna väljer en period på tre år.

Vi i Sverige var först av alla inom Volkswagengruppen att erbjuda detta och vi ser att intresset för att leasa bil på detta sätt har ökat, berättar Ola Petersson.
Är du intresserad av att privatleasa en bil – här kan du snabbt kolla hur mycket det skulle kosta.
1400x840_0004_AA5_D_161024_1.jpg

Och vad händer om man bryta avtalet?

– Det kan ju inträffa en massa saker i en människas liv som gör att man inte vill eller kan leasa sin bil längre. Då får man betala en uppsägningsavgift på de återstående leasingavgifterna. Hur stor den avgiften blir beror på hur lång tid som återstår på leasingavtalet.
Men under hösten 2017 lanserade vi ett så kallat leasingskydd, för att dels undvika det här problemet och öka tryggheten hos kunderna. Ett skydd som är valbart att lägga till, säger Ola Petersson.
Läs mer om Audi Leasingskydd.
1400x840_0006_AA5_D_161021_1.jpg

Förändras privatleasingens månadskostnad om man lägger till extrautrustning?

–Allt handlar ju om vad man har för behov. I allt väsentligt är det som när man finansierar bilen med ett billån. Man delar upp kostnaden för tillvalen till en relativt låg månadsbetalning. Håll gärna utkik på våra kampanjer som har extra förmånliga erbjudanden, säger Ola Petersson.

På Audis egen sajt kan du på bara några sekunder testa hur mycket det skulle kosta för dig att privatleasa en bil. Du väljer modell och hur många mil du vill köra per år. I testmodulen kan du också kryssa i olika tillval. Utifrån de alternativ du väljer ser du sedan hur mycket de olika bilmodellerna skulle kosta per månaden.
Är du intresserad av att privatleasa en bil – här kan du snabbt kolla hur mycket det skulle kosta.