Audi e-tron GT concept > e-tron > Audi Sverige
  • CO₂-utsläpp, blandad körning*: 0 g/km
    stage_exterior_front.jpg

Koncept: Audi e-tron GT

Lanseras 2021

CO₂-utsläpp, blandad körning*: 0 g/km

Audi e-tron GT concept

Fyradörrars sportcoupén Audi e-tron GT concept blir märkets tredje elbil, efter Audi e-tron, som redan finns på marknaden, och Audi e‑tron Sportback, som presenterades i slutet av 2019.

Audi Sport utvecklar e-tron GT-konceptet till en produktionsmodell med quattro fyrhjulsdrift och 434 kW (590 hästkrafter). 0-100 km/h bör göras på 3,5 sekunder och topphastigheten är begränsad till 240 km/h. Detta är en fullblods-sportbil och den är fri från utsläpp!

En äkta Gran Turismo

Detta är en klassisk "Gran Turismo" som är 4,96 meter lång, 1,96 meter bred och 1,38 meter hög. Material som kolfiber, aluminium och stål gör vikten låg och hela konceptet tillverkas i nära samarbete med Porsche. Men missförstå mig inte; bilen är fylld med Audis DNA.

Konstruktionen är typisk Audi, och det plana golvet - vilket är ovanligt för elbilar - gör tyngdpunkten låg och köregenskaperna goda. Bilen har också lågt luftmotstånd, vilket är viktigt för både prestanda och räckvidd. Annars är designen muskulös med flera viktiga luftintag, och konceptbilen är utrustad med 22-tums fälgar. Färgen på konceptbilen är också ny, kallad "kinetic dust".

Fyra dörrar och fyra säten

Inuti finns det tillräckligt med utrymme för fyra personer, och instrumentpanelen har en design så att den ser ut som att den svävar framför föraren. Säten inspirerade av motorsport med bra sidostöd ger den bästa körupplevelsen.

I konceptbilen används många hållbart framställda material. Till exempel kommer sätena från återvunnet material, golvmattan är tillverkad av hållbara material och återvunna fisknät. Bagagerummet är upp till 450 liter, och där det annars finns en konventionell förbränningsmotor, under huven, finns det ytterligare bagageutrymme på 100 liter.

Prestanda

590 (434)

hk (kW)

Räckvidd

400

km

Laddsystem

800

volt

590 hästkrafter

434 kilowatt eller 590 hästkrafter är den imponerande prestanda tack vare två elmotorer - en på framaxeln och en på bakaxeln. Bilen har elektrisk quattro, vilket är snabbare än de mer traditionella mekaniska systemen.

Accelerationen från 0 till 100 km/h sker på 3,5 sekunder och 0 till 200 km/h på drygt 12 sekunder. Tack vare ett sofistikerat kylsystem kan denna övning göras gång på gång, något som inte alla konkurrenter kan matcha.

Räckvidd på 400 km

Med ett batteripaket på 90 kWh (placerat i bilens golv) får Audi e-tron GT-koncept en räckvidd på 400 kilometer.

Genom energiregenerering ökar räckvidden på Audis elfordon med upp till 30 procent. I Audi e-tron GT-konceptet hjälper bilen dig att köra ekonomiskt och regenerera energi, och 90% av all bromsenergi kommer från de två elmotorerna - innan de keramiska bromsarna slår till.

800 volts laddningssystem

Laddning upp till 80 procent av batterikapaciteten tar endast 20 minuter, vilket ger en räckvidd på 320 kilometer.

Audi e-tron GT-concept är den tredje elbilen från Audi. År 2025 kommer Audi att erbjuda 12 elfordon till sina viktigaste marknader i världen, och cirka 1/3 av alla Audi som säljs kommer att vara eldrivna.