Laddkoncept > Mer om Audi e-tron > e-tron > Audi Sweden
Laddkoncept
Laddkoncept
CO₂-utsläpp bland. körn.: 0,0 null
Effektförbrukning bland. körn.:

Smart laddning

Audi e-tron är början på en ny epok för Audi, eftersom märket nu går från att vara en klassisk biltillverkare till att bli en systemleverantör för mobilitet. Tack vare ett omfattande utbud av laddningsalternativ med smarta lösningar för laddning hemma och på resan, kan kunderna utnyttja fördelarna med elbil fullt ut utan att behöva göra avkall på något.

Ladda snabbare med Connect laddsystem

Med Audi Connect laddsystem går det att ladda med 22 kW beroende på din elanläggning, så att full uppladdning tar 3,5 timme. Med Connect laddsystem kan Audi e-tron alltid laddas med maximal effekt i förhållande till vad elanläggningen hemma och bilen tillåter. Systemet tar också hänsyn till energibehovet hos andra förbrukare i hushållet och anpassar laddningen utifrån detta för att förhindra att elanläggningen överbelastas och säkringen slår ifrån.

I kombination med Connect laddsystem och ett elstyrningssystem med lämplig kapacitet utnyttjar Audi e-tron även fördelarna med varierande elpriser. Audi e-tron kan ladda batteriet när elen är som billigast och samtidigt ta hänsyn till kundens transportbehov som t.ex. avgångstid och laddnivå. Den prisinformation som behövs får Connect laddsystem antingen från elstyrningssystemet eller från information som kunden lägger in i myAudi-portalen. Om huset har t.ex. solpaneler kan kunden också optimera laddprocessen genom att prioriterat välja strömmen som solenergin genererar för att ladda Audi e-tron.

Connect laddsystem

Laddning i hemmet

Oftast kommer Audi e-tron att laddas hemma. I de flesta fall laddas elbilen på natten, nästa dag startar den med fulladdat batteri och en räckvidd på över 400 km enligt WLTP-körcykeln. Audi kan erbjuda olika lösningar för laddning hemma. Laddsystemet Compact (standardutrustning) laddar med en utgångseffekt upp till 11 kW. Connect laddsystem (Obs! Extrautrustning som ej är tillgänglig vid lansering) kan fördubbla effekten till 22 kW, förutsatt att Audi e-tron är utrustad med en extraladdare. Om Connect används i kombination med ett elstyrningssystem i hemmet får du också tillgång till smarta laddfunktioner. Utöver laddutrustningen som följer med bilen kan du beställa väggmonterade laddboxar som underlättar laddning hemma.

connect laddsystem

Långsträckor utan kompromisser

Den som laddar Audi e-tron på natten och kör iväg nästa morgon med fulladdat batteri behöver vid vanlig vardagskörning inte tänka på att planera in något laddstopp. Räckvidden på över 400 km i den realistiska WLTP-körcykeln gör att man kan köra på enbart el utan att behöva kompromissa. Om du ska ut på långresor finns det över 65 000 offentliga laddstationer i Europa där Audi e-tron kan laddas med likström (DC) eller växelström (AC). Antalet kommer dessutom att stiga under de kommande åren. Audi använder smarta lösningar för att se till att du kan ladda din elbil snabbt och enkelt.

laddning i farten

Sällsynt smart reseplanering

Längre resor kan planeras antingen i myAudi-appen eller direkt i bilen. I båda fallen visas rutten för kunden med nödvändiga laddpunkter för att nå destinationen. Navigationssystemet tar hänsyn till både batteriets laddstatus och trafiksituationen och tar med nödvändig laddtid i beräkningen av ankomsttiden. Systemet innehåller placeringen av DC-laddstationer i Europa där Audi e-tron kan laddas med likström, liksom de flesta AC-stationer för laddning med växelström. Reseplaneringen innehåller information om laddstationerna, till exempel deras effekt och – under förutsättningar att laddarna är konfigurerade för det – om de används eller är ur funktion.

reseplanering

Att ladda e-tron blir ännu enklare

Vid lanseringen kommer Audis nya e-tron Charging Service att ge e-tron-kunderna tillgång till ca 80 procent av alla offentliga laddningsstationer i Europa. Vare sig det gäller AC eller DC, 11 kW eller 150 kW, behöver kunden bara ett enda RFID-kort, e-tron Charging Service-kort, för att börja ladda. Många laddstationer kan också aktiveras genom att man skannar en QR-kod med en smartphone. Kunderna behöver bara registrera sig för tjänsten i myAudi-portalen och underteckna ett individuellt kontrakt. Priserna kommer att variera beroende på land.

Från och med 2019 blir laddningen ännu smidigare för Audi-kunder. Då lanseras en ny funktion som kallas Plug & Charge. Det gör att Audi e-tron kan auktorisera sig själv vid laddstationer genom en modern metod med kryptering och då behövs inte ens ett kort längre.

reseplanering