Audi exclusive Exteriör > Audi exclusive > Audi Sverige
Exterieur

Exteriör

Världen har ett obegränsat antal färger.

Var och en av de över 50 kulörerna hos Audi exclusive är någonting speciellt. Varje steg, från blandning av de enskilda kulörerna till appliceringen av de olika lackskikten, kräver yttersta precision, för att slutresultatet ska bli just din drömnyans.

Individuelle Farben

Hur framställs min individuella kulör?

Din valda kulör är en blandning av organiska och oorganiska pigment, tillsammans med bindemedel, lösningsmedel och ett antal tillsatser. De organiska pigmenten ger kulörens klarhet och uttryck, medan de oorganiska pigmenten svarar för lackens vädertålighet. Detta säkerställer bestående färgintensitet. Pigmenten för grundfärgerna fördelas individuellt i bindemedlet för att bilda en pasta. Därefter blandas pigmentpastor med olika kulörer till den slutliga nyansen.

Om metallflagor tillsätts erhålls den fascinerande metallic-effekten, som i kulören Diamantbeige metallic. Flagorna är vanligen av aluminium, men även mässing används. Lackering med metallic-lack kräver en särskilt varsam process, för att säkerställa att inte metallflagorna skadas.

Denna beskrivning av arbetsmomenten visar hur höga kraven är i Audi exclusive.

Die Audi exclusive Lackierung

Känner du till de olika skikten i en Audi-lack?

Trots att den inte är tjockare än en människas hårstrå, består lacken på Audi av upp till fyra skikt. Lacker med metallic-effekt består av sex skikt. Detta säkerställer att din Audi har bästa möjliga skydd mot miljöpåverkan och slitage. Och att din personlighet lyser igenom.

Först appliceras en primer på karossen för att skydda den från korrosion. Under det här steget doppas hela bilen i en tank och roteras, så att varje millimeter av varje hålighet täcks med ett primerskikt. Därefter får karossen torka i 45 minuter vid 180 °C.

När primern härdats måste karossen rengöras inför nästa steg. Detta görs med hjälp av emufjädrar som sveper över karossen med en roterande rörelse för att avlägsna varje dammpartikel.

Audi exclusive Individuallackierungen

Detta följs omedelbart av det andra steget, där spackel appliceras. Detta utjämnar eventuella ytojämnheter och har den elasticitet som krävs för att förhindra att lacken spricker vid eventuella stenskott.

Det tredje skiktet består av den färgade lacken, den synliga kulör du valde när du konfigurerade din bil. Denna baslack appliceras på din Audi med en snabbroterande spruta, vars munstycke genererar en extremt fin dimma av små färgdroppar. Detta gör att lacken kan fördelas jämnt och exakt där den behövs över hela bilens yta. Mindre delar, som ytterspeglar och tanklucka, lackas med den valda kulören för hand med sprutpistol.

I det fjärde steget adderas ett skyddande lager klarlack, som sedan måste härdas i en halvtimme vid 140 °C. Klarlackskiktet skyddar mot UV-skador, åldrande och miljöpåverkan, men också mot fågelspillning och harts från träd. Klarlacken bidrar till att ge kulören glans och djup, så att du kan njuta av din favoritfärg så länge som möjligt.

När torkningsprocessen är slutförd kontrolleras karossen igen och alla lösa komponenter som lackats med karosskulören monteras. När Audi-ringarna är på plats går din bil vidare till monteringen.