Vårt hållbarhetsarbete > Audi Sverige
e-tron Sportback

Vårt hållbarhetsarbete

Audi miljöbilar

Nollutsläpp durch Technik

Inom Audi har vi en långsiktig vision för hur vi kan bidra till en mer hållbar värld och driva utvecklingen framåt. Den övergripande ambitionen är att skapa en livscykel för alla nya modeller där vi tar hänsyn till klimatet hela vägen; från utveckling, tillverkning och drift – till service och återvinning. Ett första exempel på detta arbete är vår banbrytande elbil Audi e-tron, som tillverkas i en 100% klimatneutral fabrik i Bryssel.

Här kan du läsa mer om vårt miljöarbete och vår nya generation bilar.

Vår väg mot en klimatneutral framtid
1 miljon

laddbara bilar i global försäljning 2025.

30

laddbara modeller ska erbjudas globalt till år 2025.

100%

klimatneutral tillverkning globalt till år 2025.

Audi Brussels, battery assembly: Final acceptance of cell module controller and cabling

Vår helt CO2-neutrala fabrik

Audi Bryssel är världens första certifierade anläggning med klimatneutral volymproduktion i premiumsegmentet. Med förnybar energi (95%) och klimatkompensation via miljöprojekt (5%) har vi säkerställt att tillverkningsprocessen och verksamheten i Bryssel inte tillför någon koldioxid alls. Redan 2012 gick fabriken över till grön el och på taket finns den största solcellsanläggningen i regionen med en yta på hela 37 000 kvadratmeter som sparar ca 17 000 ton koldioxid per år. I anläggningen tillverkas våra elbilar – Audi e-tron och e-tron Sportback.

Batterier i kretslopp

Vi samarbetar bl.a. med svenska Northvolt för att försäkra oss om en bra och pålitlig batterileverans – men vi vill även ta ansvar för batterierna när de börjar bli uttjänta i bilen. Därför pågår flera utvecklingsprojekt där batterierna används i ett s.k. 2nd Life, där de fortfarande kan göra stor nytta. Ett av användningsområdena är batterilager som ger extra kapacitet vid tillfälliga effekttoppar. Både under World Economic Forum i Davos och Alpina VM i Åre kunde elbilarna laddas tack vare återanvända bilbatterier. Ett kretslopp för framtiden.

Biodlingen i Tyskland

På fabriksområdet i Münchsmünster har vi under flera år odlat och studerat bin och deras pollinering. Bin är nämligen en viktig del av jordens kretslopp och bidrar till att hålla naturen frisk och fungerande. På området lever idag ungefär 90 olika arter av vilda bin. Biodlingen är ett av flera projekt som Audi driver för att främja biodynamisk mångfald.

Miljöprojekt för havet

I Rotterdam och Bryssel hjälper vi Recycled Island Foundation att samla in plastavfall i kanalen innan det når ut i havet. Avfallet återvinns sedan och används för att bygga öar och grönområden.

Återvunna PET-flaskor blir klädsel

I nya Audi A3 erbjuder vi för första gången en sätesklädsel som tillverkats av återvunna PET-flaskor. Resultatet är ett tyg med samma kvalitet i både utseende och känsla som konventionella textilklädslar. Totalt används upp till 45 stycken 1,5-liters PET-flaskor till klädseln. Dessutom har ytterligare 62 PET-flaskor återvunnits för att tjänstgöra som mattor i nya Audi A3. I interiören används ännu fler återvunna råmaterial, t.ex. isoleringsmaterial och ljudabsorbenter, sidoklädseln i bagageutrymmet, lastgolvet och iläggsmattorna.


Vilken bil passar dig?

 • e-tron_sb.png
  Elbilar

  Våra elbilar har rejält med räckvidd, otrolig komfort och renodlad eldrift. Framtidens bilar redan idag.

  Läs mer
 • a7-sb-tfsi-e.png
  Laddhybrider

  En trygg kombination av elmotor och förbränningsmotor som gör att den dagliga körningen oftast kan skötas helt utan lokalt utsläpp.

  Läs mer
 • A6-aq_2020.png
  Mildhybrider

  Motorer med mildhybridteknik kan frirulla med avstängd motor vilket sänker förbrukningen och höjer komforten.

  Läs mer
 • a4_g-tron_2020.png
  Biogasbilar

  Biogas är ett klimatsmart och närproducerat drivmedel som ger över 80% lägre CO2-utsläpp och ger dig ett miljösmart alternativ till eldrift.

  Läs mer

Audi Formula E

Redan 2017 gick Audi in i den helt elektriska Formula E-serien med en stor satsning på högpresterande elbilar – och resultaten lät inte vänta på sig. Första året i serien vann vi lagtävlingen och kom tvåa i förarmästerskapet. Ett tydligt bevis på att elbilar på alla nivåer är en självklarhet och prioritet för våra ingenjörer och för Audi globalt.

Audi Formula e
Hitta en Audi-återförsäljare
Välkommen in till din närmaste handlare och upptäck Audi.
Sök här
Hitta en Audi-återförsäljarei ditt område