Våra miljöbilar > Vårt hållbarhetsarbete > Audi Sverige

Elbilar, laddhybrider och gasbilar

Vårt mål på Audi är att 2050 vara ett koldioxidneutralt företag och redan idag finns flera olika initiativ för att minska klimatpåverkan. Ett steg är att erbjuda bilar med lägre klimatpåverkan än en bil med endast förbränningsmotor. Behoven för dig som kund ser olika ut och vi kan erbjuda rena elbilar, laddhybrider, mildhybrider eller gasbilar. Det som går igenom alla bilar oavsett drivlina är en bra körupplevelse med lägre klimatpåverkan.

100% el, 100% Audi

Moderna, utsläppsfria, tysta – fördelarna med elbilarna från Audi är många. Vi kallar dem för e-tron och här kan du läsa mer om hur långt i framkant de faktiskt ligger.

Audi Q4 Sportback e-tron vid laddstolpe, kvinna med smartphone

Framtiden är elektrisk

Elbilar ligger i tiden. Därför har vi samlat all information om våra elbilar på en egen sektion som du hittar här

Läs mer om våra elbilar

Laddhybrider från Audi

Audis elektrifieringsoffensiv innehåller flera delar, där givetvis ett smart och flexibelt laddhybridskoncept ingår. En stark bensinmotor kombinerad med en elmotor i absolut toppklass skapar förutsättningar för en flexibel och bra körupplevelse med lägre klimatpåverkan.

Fördelar med laddhybrid
Ren

eldrift i vardagen.

Lägre

förmånsvärde och
låga bränslekostnader

Låga

CO2 utsläpp

A6 Avant TFSI e

Vem passar en laddhybrid för?

Laddhybrider är optimerade för att du ska kunna hantera dagliga resor och ärenden på 100% eldrift – helt utan utsläpp. Men samtidigt ska du kunna känna trygghet i att det finns en förbränningsmotor som tar vid om du inte har möjlighet att ladda bilens batteri med jämna mellanrum. På så vis är laddhybrider en smart mellanväg för moderna människor som vet med sig att de behöver flexibilitet i vardagen.

Vad är en laddhybrid?

Våra laddhybrider är utrustade med en klassisk förbränningsmotor och en elmotor för effektiv, flexibel och skonsam körning. Laddhybriderna väljer automatiskt den optimala fördelningsstrategin mellan motorerna, vilket bidrar till att öka räckvidden på el samt minskade CO2-utsläpp. Till vardags är räckvidden i elmotorn tillräcklig för att klara de flesta resor och ärenden – och ger dig friheten att köra fossilfritt. Det betyder att du kan sänka både dina bränslekostnader och din miljöpåverkan.

Hybriddrift

Våra laddhybrider är utrustade med olika körlägen för att du ska kunna välja hur du vill att bilen ska prioritera driften. Väljer du till exempel HYBRID-läget får du en effektiv kombination av el och förbränning som gör att bilen optimerar förbrukningen på längre resor.

Räckvidd

När man studerar hur folk faktiskt använder sina bilar i dagens samhälle kan man konstatera att majoriteten av alla resor är kortare än 50 kilometer. Det är därför laddhybriderna är ett så intressant och framgångsrikt koncept. Det dagliga användandet kan alltså till stor del ske på 100% eldrift, men vid behov så finns det en bensinmotor som hjälper till.

Säkrare med quattro®

I över 40 år har vår legendariska fyrhjulsdrift – quattro – varit ledande på marknaden. För flertalet av våra laddhybrider är quattro - fyrhjulsdrift standard.

Våra populäraste laddhybrider

 • a3-sb-tfsi-e-2021-n1.png
  Audi A3 TFSI e

  Med progressiv design, modern förarmiljö och mängder av Audi connect-tjänster är Audi A3 intressantare än någonsin.

  Förmånsvärde: från 2 194 kr/mån
  Frånpris: 419 500 kr

  Upptäck Audi A3 TFSI e
 • a6avantetron-n1-2020.png
  Audi A6 Avant TFSI e

  Tjänstebilsfavoriten som dessutom är en vägvinnande familjebil. A6 Avant är själva definitionen av en Audi: stark, säker, bekväm.

  Förmånsvärde: från 3 468 kr/mån
  Frånpris: 625 700 kr

  Upptäck Audi A6 Avant TFSI e
 • q5etron-n1-2020.png
  Audi Q5 TFSI e

  Kombinerar sportighet med smartness och flexibilitet i vardagen. Erbjuder dynamisk prestanda och ger inga utsläpp i helelektriskt läge.

  Förmånsvärde: 3 545 kr/ mån
  Frånpris: 642 800 kr

  Upptäck Audi Q5 TFSI e

Våra mildhybridbilar

Våra elbilar och laddhybrider kännetecknas såklart av elektrifiering. Men genom att dessutom erbjuda mildhybridteknik till majoriteten av våra förbränningsmotorer ser vi till att på bred front elektrifiera nästan alla våra modeller. Mildhybrid ger både ökad komfort och minskad bränsleförbrukning genom att en liten, intelligent remstartmotor och generator aktivt samarbetar med förbränningsmotorn så att den bl a kan stängas av i högre hastigheter och låta bilen frirulla. Bra både för dig som förare och din omgivning.

Fördelar med mildhybrider:
Utsläppsfri frirullning

över 55 km/h

Ökad komfort

med mjukt start-stopp system

Lägre C02-utsläpp

Bättre bränsleekonomi

A6 allroad quattro

Vem passar en mildhybrid till?

Mildhybridtekniken har utvecklats för att alla bilar ska kunna sänka sin bränsleförbrukning, så egentligen är en mildhybrid synnerligen lämplig för vem som helst. Vårt mål är att implementera den här tekniken så brett att den blir en standard och en självklarhet – och ett sätt för förbränningsmotorer att vara relevanta ett tag till, innan elektrifieringen är 100% på plats.

Vad är en mildhybrid?

Till skillnad från en laddhybrid har en mildhybrid inget ladduttag utan samlar in och återvinner energi från bilens användning, exempelvis vid inbromsningar. Tekniken bidrar sedan till bilens drift på ett smart och effektivt sätt genom att stänga av motorn när den inte behövs – till exempel vid stillastående och frirullning. Det bidrar till att förbättra motorns bränsleekonomi och koldioxidutsläpp jämfört med vanliga förbränningsmotorer. Frirullning med hjälp av mildhybridtekniken kan ske i hastigheter över 55 km/h och bilen blir då tillfälligt helt utsläppsfri.

Modeller med mildhybridsystem

 • a4avant-n1-2020.png
  Audi A4

  Vår klassiska bil i mellanstorleken. Alla motorer har mildhybridsystem.

  Se Audi A4
 • A6-aq_2020.png
  Audi A6

  En tjänstebils- och familjefavorit. Alla motorer har mildhybridsystem.

  Se Audi A6

Med biogas i tankarna

Med gaskonceptet g-tron har vi lyckats skapa en helhetslösning där hela energisystemet är cirkulärt – vilket är mer långsiktigt än att bara förbättra motorns effektivitet. Med den här sortens framåttänkande tar vi stora kliv i rätt riktning innan bilarna ens hunnit lämna fabriken. Audi g-tron finns A3 Sportback, A4 Avant och A5 Sportback.

Fördelar med gasbilar:
Över 80%*

lägre CO2 utsläpp med biogas.

Cirkulärt

och närproducerat bränsle.

A5 Sportback g-tron

Vem passar en gasbil till?

Gasbilar är ett klimatsmart alternativ för dig som inte har riktigt bra laddningsmöjligheter och därför kanske tvivlar på elbilar och laddhybrider. Audi g-tron ger betydligt lägre CO2-utsläpp än bilar med förbränningsmotorer och eftersom vi har 94% biogas i Sverige är det riktigt närproducerat och bra bränsle.

Vad är g-tron?

Med Audi g-tron kombineras våra sportiga linjer och progressiva designspråk med suverän komfort över längre sträckor, utan att du som förare behöver tänka om eller anpassa dig nämnvärt. Gasdriften gör att accelerationen inte är riktigt lika dynamisk som i en bensindriven Audi, men i övrigt finns det inga märkbara prestandaskillnader. Det beror bland annat på att gastankarna i kompositmaterial väger mindre än hälften så mycket som en ståltank, tack vare vår innovativa lättviktskonstruktion. Det enda du behöver vänja dig vid med Audi g-tron är att tanka gas och hålla kolla på bränslemätaren för CNG-tanken.

tanka gas

Så tankar du gas

Det finns ungefär 200 tankstationer för fordonsgas i Sverige, spridda över stora delar av landet. Även i andra europeiska länder går det bra att tanka CNG, framför allt i Tyskland, Schweiz, Österrike, Italien och Nederländerna. Men även i Belgien, Frankrike, Spanien och Tjeckien finns det tillräckliga möjligheter att tanka CNG. Totalt hittar du ungefär 3 500 tankställen i hela Europa.

Se var du kan tanka gas

Biogasen i Sverige.

Biogasproduktion är ett smart och effektivt sätt att ta hand om sopor och avfall i Sverige – och göra det till användbara, miljövänliga produkter som biogas och biogödsel. I vårt fall är ju det fina med biogasen att den kan ersätta bensin och diesel och på så sätt minska växthusgasutsläppen. Biogas ger hela 80%* lägre CO2-utsläpp och det är ganska fint att tänka att matavfall från ett hushåll på fyra personer räcker för att driva en bil med biogas upp till 12 kilometer per vecka.

Del av ett kretslopp

Bland det finaste med biogas är att det du slänger hemma i soporna faktiskt blir bränsle till din högpresterande Audi. Ett sådant kretslopp är synnerligen bra för alla involverade parter eftersom vi har hela 94% biogas till bilarna i Sverige. Biogas är helt enkelt ett närproducerat bränsle här i Sverige som absolut är en del av framtidens lösningar.

Skillnad på gas och gas

Vad är egentligen skillnaden på fordonsgas, naturgas och biogas? Jo, fordonsgas brukar användas som själva namnet på drivmedlet och tekniskt sett består den mest av metan. Om det är biogas eller naturgas som utgör själva fordonsgasen ligger bara i hur den producerats. Biogas är förnybart och tillför inte någon ny koldioxid, medan naturgas är ett fossilt bränsle som dock har en minskad miljöpåverkan jämfört med bensin och diesel. Men här i Sverige ligger alltså andelen biogas i fordonsgasen nuförtiden på hela 94%.

Våra gasbilar

 • A3 g-tron 2021.png
  Audi A3 Sportback g-tron

  A3 Sportback är en perfekt allround-bil i mindre storlek med en sportig karaktär.

  Förmånsvärde: från 2 343 kr/mån
  Frånpris: 341 600 kr

  Upptäck Audi A3 Sportback g-tron
 • A4 g-tron 2021.png
  Audi A4 Avant g-tron

  A4 Avant är vår ikoniska och populära familjebil med goda utrymmen och mängder av smartness.

  Förmånsvärde: från 2 804 kr/mån
  Frånpris: 479 500 kr

  Upptäck Audi A4 Avant g-tron
 • A5 g-tron 2021.png
  Audi A5 Sportback g-tron

  Körglädje och sportiga linjer karaktäriserar A5 Sportback. En otroligt härlig och förarorienterad bil.

  Förmånsvärde: från 2 980 kr/mån
  Frånpris: 503 500 kr

  Upptäck Audi A5 Sportback g-tron