Ladda på resan > Laddning > Audi Sverige
Serpentinväg

Ladda på resan

Långresa med elbil är inga problem, vi hjälper dig med förberedelserna!

Ladda på resan

Det går inte att lansera en av marknadens ledande elbilar eller laddhybrider utan att ta ansvar för laddningsmöjligheterna, även när du är ute på resa. Audi vill ge dig friheten att kunna köra långa sträckor och ladda när du tar en paus. Därför har Audi skapat e-tron Charging Service som med ett kort ger dig tillgång till ett av Europas största laddnätverk med över 360 000 laddpunkter i Europa varav 9 700 i Sverige.

Lär dig mer om hur du laddar och enkelt betalar för din Audi i filmen nedan.

Ett smidigare betalalternativ

Med Audi e-tron Charging Service får du tillgång till ett omfattande och väl utbyggt nätverk av offentliga laddstationer i Sverige och över hela Europa vilket möjliggör ett bekymmersfritt långresande med din elbil eller för offentlig laddning där du bor. Använd myAudi-appen eller e-tron laddkort för åtkomst och samla betalningen smidigt på ett enda kort.

Du kan välja mellan olika taxor anpassade till dina behov. Kör du mestadels kortare avstånd i stan, exempelvis pendlar till och från arbete eller om du har en Audi laddhybrid ger City-taxan bästa pris och flexibilitet. Är du ofta ute och kör långa sträckor med elbil och behöver snabbladdning kan du välja Transit som bl.a. ger rabatterat högeffektladdning.

Löpande läggs nya leverantörer till men redan idag kan du använda Audi e-tron Charging Service för IONITY, Mer, E.ON, E.ON Drive & Clever, Recharge, Virta, Vattenfall InCharge, Park & Charge, Allego och OKQ8 (AC).

Läs mer

Kostnadsfritt första året

Vid beställning av någon av våra elbilsmodeller ingår Transit-abonnemanget utan avgift första året.

Plug & Charge – enklare laddning

Enklare laddning i Sverige

Audi e-tron Charging Service nätverk av laddpunkter fungerar idag på 9 700 laddpunkter i Sverige, varav 8 800 är AC-laddare och 900 snabbladdare (DC+HPC), där Vattenfall InCharge står för ca 4 200 laddpunkter. De anslutna stationerna är tydligt markerade med Audi-ringarna i navigationssystemet.

Modellerna Audi e-tron och Audi e-tron Sportback kan enkelt och säkert laddas hos IONITY utan vare sig RFID-kort eller app. Verifieringen sker automatiskt och så snart som laddkabeln ansluts till bilen startar laddningen. Debiteringen sker sedan automatiskt baserat på det befintliga e-tron Charging Service-avtalet. Funktionen fungerar initialt på Ionitys stationer. Även Audi Q4 e-tron planeras få samma funktionalitet.

För att använda systemet behöver funktionen vara installerad (gäller Audi e-tron/e-tron Sportback tillverkade från vecka 48/2021) och ett aktivt kontrakt hos e-tron Charging Service.

Läs mer

Kortare tid att ladda

Hög in-effekt i bilen tillsammans med ett smart batteri/kylsystem gör att den höga effekten är tillgänglig under större delen av laddtiden, vilket ger en snabb laddning inte bara på pappret utan även i verkligheten. Att kunna ladda med hög effekt ger dig ett extra smidigt elbilsägande och har stor betydelse för användbarheten. Detta leder i slutändan till att du spenderar mindre tid vid laddstolpen och mer tid ute på vägen.

Vid supersnabbladdare kan batteriet laddas upp till 80 procent på mindre än 30 minuter – vilket sparar avsevärt med tid på långresor. Anledningen till att Audi e-tron har en så hög laddkapacitet är det avancerade värmereglersystemet, som dessutom ger lång livslängd för batteriet och kraftfulla prestanda även under hög belastning.

Audis sportiga elbil e-tron GT är utrustad med ett 800-volts system som gör att den kan laddas från 5 till 80 % på bara 23 min när den laddas vid supersnabbladdare. Det gör att även ett kort laddstopp utökar räckvidden väsentligt och gör långresor ännu smidigare.

Noterbart är att batteriets laddningstid kan variera beroende på exempelvis utomhustemperatur och användning av förklimatiseringsfunktionen.

myAudi

Slipp räckviddsångest

Planera dina resor i myAudi-appen eller direkt i bilens navigation. Båda sätten ger dig automatiskt en rutt komplett med rekommenderade stopp vid laddstationer. Systemet tar hänsyn till batteriets laddstatus, den rådande trafiksituationen och tar även med den nödvändiga laddtiden i beräkningen av ankomsttiden. Reseplaneringen både i appen och bilen ger dig extra information om laddstationerna på vägen med info om tillgänglig laddeffekt och om det finns lediga platser.

Mer om myAudi appen

Hur hittar jag laddstationer?

När du kör en elbil från Audi kan du enkelt hitta laddstationer i bilens navigationssystem eller i myAudi-appen. För att hjälpa dig att planera din körning och även längre resor kan myAudi-appen och navigationen i din bil beräkna när och var du behöver ladda. Du har tillgång till ett nätverk av offentliga laddpunkter runt om i Europa genom e-tron charging services.

Se en översikt över var laddstationer finns här.

Optimerad laddkurva ger kortare laddtid

Vid laddning av en elbil går det olika fort att ladda vid olika batterinivåer (SoC = state of charge). Generellt sett är det möjligt att ladda snabbt med maximal effekt när batterinivån är lägre för att sedan minska i hastighet ju mer batterinivån ökar. När batterinivån närmar sig 100% minskar hastigheten markant, därför rekommenderas vid snabbladdning att ladda till 80% för att maximera antal nya mil i räckvidd i förhållande till tid vid laddstolpen.

I illustrationen visas laddkurvan för Audi e-tron 55 och hur bilen under en lång period kan ta emot laddning nära den maximala kapaciteten om 150 kW. Styrkan är att det under optimala förutsättningar är möjligt att ladda med maximal effekt när batterinivån är mellan 5-70%. För att nå 80% batterinivå behöver Audi e-tron 55 ungefär 30 minuter vid laddstolpen. Det innebär på daglig basis att du kan spara tid när du snabbladdar på resan.

Detta är möjligt tack vare avancerad temperaturreglering i batterierna från Audi, där vätskekylning säkerställer att batteriets temperatur förblir inom det optimala intervallet 25 till 35 grader även vid låga temperaturer. Hela 22 liter kylvätska cirkulerar i totalt 40 meter kylledningar. Vilket gör att du kan ladda med högre effekt under längre perioder, än för andra konkurrerande elbilar.

Audi support för laddfrågor

0200-89 86 77

Öppet dygnet runt, svensktalande support alla dagar 8-20. Övrig tid erbjuds support på engelska.