Däck och fälg > Audi Service och reparation > Audi Sverige

Försprång i föret.

Vinter, snö och is – härligt på många sätt, men också en tid att tänka på väglag, säkerhet och grepp. Bra vinterdäck är förstås ett måste för en bra vinter. Checklistan nedan visar vad du ska tänka på för att köra säkert. Låt gärna experterna på just din Audi skifta till vinterhjulen. Då vet du att det blir rätt gjort, och du kan samtidigt prata med dem om hur däcken mår för att veta att de är i form för en vinter till.

Dags för vinterdäck – här är listan med saker att tänka på

Den svenska vintern ställer stora krav på däcken. Så kontrollera att dina vinterdäck håller måttet. Vi rekommenderar att du byter till nya vinterdäck absolut senast när mönsterdjupet kommer neråt 5 mm. Behöver du nya så hjälper våra däckexperter hjälper dig att hitta rätt däck för din bil och din körning. Välkommen till din Audi serviceverkstad eller gå direkt till Audi Tillbehör Online.
1. Byt i tid
Lagen säger att du ska ha vinterdäck från 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Vinterdäcken kan vara dubbade eller dubbfria. Det är tillåtet med dubbdäck mellan 1 ok-tober och 15 april om det ska bli eller redan är vinterväglag.

Du kan vara säker på att vintern kommer även i år. Så boka tid för byte tidigt på säsongen så du är redo när halkan slår till.

Glöm inte bort släpvagnen – om bilen har vinterdäck måste även släpet ha vinterdäck.
2. Kolla hur däcken mår
Däcket slits olika beroende på körstil och hastighet. Tänk på att kolla däckets mönsterdjup innan du byter. Enligt svensk lag ska ett vinterdäck minst ha 3 mm mönsterdjup. Vi rekommenderar dock att du börjar fundera på att byta däck redan när mönsterdjupet kommer nedåt 5 mm för att behålla bromsförmågan och vägegenskaperna. Om du har dubbdäck ska dubbarna sticka ut minst 1 mm och vara skarpa i kanterna. Kontrollera att inga dubbar saknas.
3. Tänk på att däck åldras
Med tiden hårdnar gummit i dina däck och greppet försämras. Vi rekommenderar att du inte har däck som är äldre än fem år. Det är lätt att se hur gamla däcken är: Leta efter texten DOT och en rad siffror på däcket (längst ned mot fälgen). De sista siffrorna visar tillverkningsvecka och år.

Till exempel: DOT XX XX XXXX 1812. Däcket är tillverkat vecka 18 år 2012.
4. Välj rätt dimension
Däcken du köper ska vara anpassade för bilens vikt och hur fort bilen får köra. Audi har testat sig fram till vad som är optimalt för bilens väghållning och prestanda och vilka däck som bäst passar fälgarna. I bilens registreringsbevis står det vilken dimension däck och fälgar ska ha. Alla däck på bilen ska vara av samma typ, du får till exempel inte ha två sommardäck och två vinterdäck på bilen samtidigt. Du bör ha samma fabrikat på alla däck.

För bilar med fyrhjulsdrift: om skillnaden mellan däckens mönsterdjup är för stor, snurrar hjulen olika fort. Det kan leda till hög bränsleförbrukning och kostsamt slitage på drivlinan.

Enklaste sättet att se till att det blir rätt är att ta hjälp av experterna hos din Audi serviceverkstad. De ser till att du får exakt rätt däck till din bil.
5. Välj ett premiumdäck och välj dubb eller friktionsdäck.
När din Audi lämnar fabriken är den utrustad med premiumdäck anpassade just för din bilmodell. Däcken kommer från våra samarbetspartners och vi rekommenderar att du väljer någon av dem när du ska köpa nya däck. Det lönar sig ofta eftersom däcken har lägre rullmotstånd och gummiblandningar som klarar många mil och ger bra bränsleekonomi.

Dessutom beter sig bilen som den ska i ett skarpt läge. Så välj ett välkänt premiumdäck för din och dina medtrafikanters skull. Våra samarbetspartners är Bridgestone, Continental, Goodyear, Michelin, Nokian och Pirelli.
Det finns både nordiska och europeiska friktionsdäck. De nordiska är anpassade för vårt kallare klimat med mjukare gummiblandning, de europeiska är anpassade för väta och högre hastigheter.

Det existerar inget universaldäck som är tyst, har lågt rullmotstånd och samtidigt ger god bränsleekonomi på alla underlag. Så fundera på var du ska köra, vad det är för klimat och vilka andra förutsättningar som gäller.

Om du ska köra i miljöer där snö och is är mer regel än undantag är dubbdäck att föredra. Friktionsdäck är bra om du ska köra i en kommun/stad/land där det råder dubbdäcksförbud.
6. Boka tid för däckbyte
Din Audi Serviceverkstad hjälper dig att välja – och byta till – rätt däck. De kan också hjälpa dig med ett bromstest. Passa på att få fler saker gjorda när du ändå är inne, till exempel service eller reparation. Prata med din servicerådgivare när du bokar.
7. Efterdra och kontrollera lufttryck
Någon vecka efter att du skiftat hjul bör du efterdra hjulskruvarna så att de sitter ordentligt. Be gärna din verkstad om hjälp. Kontrollera även lufttrycket då och då. Fel lufttryck påverkar köregenskaperna, bränsleförbrukningen och däckets livslängd på ett negativt sätt. Du hittar information om lufttryck för just din bil i instruktionsboken, i tankluckans insida eller på dörrstolpen vid förarplatsen.
8. Byt till vinterdäck i tid
Från och med 1 december till 15 april är det lag att använda vinterdäck. Men tänk på att snön kan komma tidigare och att det redan från 1 oktober är tillåtet att köra på vinterdäck om det är eller ska bli vinterväglag.
9. Lagra däcken rätt
Lagra däcken rätt så räcker de längre. Däck är känsliga för värme och solljus, därför är det mörkt, torrt och svalt som gäller. Däck på fälg lagrar du liggande, lösa däck stående.
10. Däckhotell – spar utrymme och tid
Många av våra återförsäljare och servicepartners erbjuder däckhotell*, ett extra smidigt sätt att lagra sommardäck och vinterdäck under säsongen som de inte används. Du slipper ödsla förrådsutrymme för däcken, du vet att de blir lagrade på rätt sätt, och du får dem smidigt och korrekt monterade när det är dags för skifte.

* Lokala variationer kan förekomma. Kontakta din lokala Audi-återförsäljare eller Audi Serviceverkstad för tillgänglighet och tjänsteutbud gällande Audi däckhotellservice.
design_falg_750.jpg

Design som säkerhetsdetalj

Originalfälgarna som satt på din Audi när den var ny ska se snygga ut och fungera felfritt i många mil. Men en vacker dag kanske du vill byta dem.

Våra Originalfälgar är utvecklade med högsta kvalitet och designade för att passa perfekt på din Audi. Precisionen, säkerheten och livslängden får du på köpet. Det är ju en Audi Orignalprodukt.

Audi Originalfälgar finns i en mängd varianter, storlekar och dimensioner för alla Audi-modeller och smaker.

Kontakta din Audi-återförsäljare eller hitta dina nya Audi Originalfälgar på Audi Tillbehör Online.
Tillbehör Online
originaldack_750.jpg

Audi originaldäck - kontaktytan mellan Audi och vägen

Det är däcken på din Audi som överför Vorsprung durch Technik till vägbanan. För att däcken på din Audi ska leverera högsta kvalitet, komfort och säkerhet genomgår alla däck som Audi originalmonterar på sina bilar hårda uthållighets- och kvalitetstester. För dig som Audi-ägare innebär det att Audi Originaldäck ger dig en bra känsla redan från start. Här nedan kan du läsa mer om hur detta går till. Dessutom får du matnyttig bakgrundsinformation och praktiska tips som gör att du kan köra ännu mer avslappnat.
quality_tyre_750.jpg

Kvalitet

Med Audi Originaldäck på bilen står du och din Audi optimalt rustade för alla påfrestningar längs vägen. Däcken är nämligen speciellt framtagna för varje specifik Audi-modell. Det innebär bland annat att de är utvecklade med den senaste tekniken och tillverkade av hypermoderna material. Våra tester garanterar att däcken uppfyller Audis extremt höga krav på däckegenskaper såsom rullmotstånd, kördynamik, vägegenskaper, vattenplaning, höghastighetsprestanda, vinteregenskaper och likformighet. Först om de fått godkänt betyg i ca 50 olika tester får de användas på en Audi.
750x441_AOZ_DIV_131039.jpg

Prestanda

Extrem precision är ett utmärkande drag för varje Audi. Begrepp som kvalitet har därmed alltid högsta prioritet hos Audi, inte minst när det gäller något så viktigt för säkerheten som däcken. Därför måste Audi Originaldäck dessutom genomgå ytterligare tester till exempel:
– Extrema manövrer i hög hastighet
– Bromsmanövrer på torrt underlag
– Uthållighetstester över 40 000 km
– Koncentricitets- och rullmotståndstester
– Tester som undersöker samspelet mellan bil och däck
 • 256x144_AOZ_DIV_131048_1.jpg
  Däckhotell

  Audi har den perfekta allt-i-ett-lösningen för dina hjul. Vi skiftar och förvarar dina sommar- & vinterhjul korrekt så att både däck och fälgar är i topptrim vid nästa hjulskifte.
  Kontakta din återförsäljare.

 • 750x441_AOZ_DIV_131035.jpg
  Prata däck och fälg med proffsen

  Prata med proffsen på din Audi när det är dags för nya däck och fälgar. Vi vet nämligen vad som passar på den. Vi byggde den ju.
  Kontakta din återförsäljare

 • 750x441_AOZ_DIV_131038.jpg
  Låt oss ta hand om hjulbytet

  Dags att skifta hjul på din Audi? Låt oss som kan din Audi göra jobbet åt dig. Vi vet dessutom exakt vilka däck som passar till din bil om när du behöver byta dem.
  Kontakta din återförsäljare

Besök Tillbehör Online

I Audis onlinekatalog för Originaltillbehör hittar du alla tillbehör och accessoarer som förenklar och förbättrar tillvaron med din Audi. Du kan även kontakta din Audi-återförsäljare för mer information.
Audi Tillbehör Online