Functions on Demand: Ge din Audi det du vill ha. När du vill ha det.
Audi Sverige Teknik
Functions on Demand

Functions on Demand: Ge din Audi det du vill ha. När du vill ha det.

Med Functions on Demand kan du vara flexibel och addera funktioner efter behov, även efter att du köpt din bil. Upptäck vilka funktioner som är tillgängliga idag. Och vilka som kan komma i framtiden.

Text: Nadia Riaz-Ahmed ― Foto: AUDI AG Lästid: 3 min

A smartphone screen shows the booking process of Functions on Demand.A smartphone screen shows the booking process of Functions on Demand.

Med digitaliseringen kommer nya möjligheter och därför har vi skapat användarvänliga Functions on Demand. För att möta våra kunders varierande behov i olika livssituationer har vi utvecklat ett digitalt erbjudande. Efter bilköpet kan Audi-kunder enkelt beställa extra utrustning för vissa modeller via myAudi-app eller på myAudi-portalen. De nya funktionerna aktiveras omedelbart efter beställningen och en omstart av bilen. Det krävs heller inget besök på verkstaden för att aktivera funktionerna.

Vare sig det handlar om navigering, smartphone-gränssnitt, ljuspaket eller olika assistanssystem – bestämmer du själv hur länge du vill använda den nya funktionen. Varje funktion kan testas med rabatt under en månad, därefter finns olika alternativ för användningstid tillgängliga. Tillgängliga funktioner varierar beroende på bilmodell och marknad. I Audi Q4 e-tron kan du till exempel uppgradera den standardmonterade luftkonditioneringen till tvåzons-klimatanläggning. I Audi e-tron och Audi e-tron Sportback kan LED-strålkastarna uppgraderas till matrix LED-strålkastare med helljusautomatik.

"Automatiserad körning kommer att förändra spelplanen."

Benjamin Schliewe är Product Marketing Manager för Functions on Demand på Audi. Han vet hur mycket digitala tjänster kommer att påverka framtidens mobilitet.

Just nu riktar sig Functions on Demand främst till hårdvarufunktioner. Vad kan vi vänta oss i framtiden?
Vi ser att våra kunder efterfrågar bekymmersfritt användande, snarare än klassiskt ägande. Med Functions on Demand kan vi fokusera på individualisering, flexibel användning och aktivering av ännu fler funktioner, så att kunderna kan välja utifrån sina behov. Framtidens bilar kommer att fungera mycket mer som ett vardagsrum med fokus på avslappning och underhållning. Jag ser framför mig att vi i framtiden kan erbjuda funktioner kopplat till detta. Spel, kontorsfunktioner och funktionalitet för automatiserad körning. Det kommer förändra spelplanen, framför allt på längre resor.

På vilket sätt påverkar ökad digitalisering mobilitet generellt? 
Den förändras i grunden. Användarupplevelsen och möjligheten till kommunikation mellan olika ekosystem kommer att bli helt avgörande. Fram till idag har det främsta fokuset lagts på interaktionen mellan bil och förare. I framtiden behöver se traafiken utfrån ett helhetsperspektiv. Kommunikation mellan olika transportsystem kommer att förbättra trafikflöden och göra resor effektivare än vad de är i dag.

Vad vill du själv se? 
Jag associerar mobilitet med upplevelser och kvalitetstid med människor som står dig nära. Jag tror att automatiserad körning kommer att förändra detta drastiskt. Våra nuvarande konceptbilar på Audi visar redan på detta, att bilen blir ett rum för upplevelser. Som sedan kan skräddarsys tack vare Functions on Demand.


Portrait picture of Benjamin Schliewe.

Benjamin Schliewe tror på automatiserad mobilitet som förvandlar bilresor till individuella upplevelser.

The Audi Q4 e-tron

Utrymme för mer

Eldriven, sportig och passar för all vardagsanvändning. Audi Q4 e-tron är en allround- och familjebil som uppfyller dina behov i alla livssituationer.

Förbruknings- och utsläppsvärden enligt WLTP