Fem sanningar om ett Michelinkök
Audi Sverige Livsstil
Fem sanningar om ett Michelinkök

Fem sanningar om ett Michelinkök

Future is an attitude. Stjärnkocken Norbert Niederkofler i ett samtal om hur han ställt om till att endast använda hållbara och lokalproducerade råvaror på sina gourmetrestauranger.

Text: Bernd Zerelles ― Foto: Andi Mayr ― Video: Arnd Buss von Kuk Lästid: 7 min

Norbert Niederkofler behind a glass facade in the AlpiNN restaurant.Norbert Niederkofler behind a glass facade in the AlpiNN restaurant.

Fram till 2008 gjorde krögaren Norbert Niederkofler sig ett namn genom att servera olika varianter av gåslever och saltvattenfisk som han importerade till Sydtyrolen från hela världen. Men plötsligt kände han att det var dags för en förändring. 

"Det slog mig att det var absurt att internationella besökare i en liten bergsby i Sydtyrolen serverades samma gourmetmat som de kunde få i till exempel Australien".

Norbert Niederkofler växte upp i Ahrntal i Sydtyrolen. Han spenderade flera år som lärling i Tyskland, Schweiz, USA och Österrike innan han fick lära sig den högsta kokkonsten under ledning av Jörg Müller och Eckart Witzigmann i Tyskland och Nadia Santini i Italien. På sin restaurang St Hubertus har han tagit fram menyn enligt konceptet "Cook the Mountain", där lokala och hållbara råvaror är i fokus. Resultatet är en unik gourmetupplevelse som harmoniserar perfekt med naturens rytm, miljön och människorna runt omkring.

Norbert Niederkofler inside the building.Norbert Niederkofler inside the building.
A portrait of Norbert Niederkofler.A portrait of Norbert Niederkofler.

Norbert Niederkofler vill att hans rätter ska förmedla berättelser om bergen, bönderna och djuruppfödarna och deras krävande vardag, kvaliteten på deras produkter, nedärvda traditioner samt en känsla av strävsamhet, beständighet och lätthet i tillvaron. Det gör han med sådan bravur att Restaurant St Hubertus har lyckats behålla sina tre Michelinstjärnor som den fick 2018. På en annan av Norbert Niederkoflers restauranger, AlpiNN som ligger på berget Kronplatz i Sydtyrolen får gästerna till på köpet njuta av hans matlagningskunskaper på 2 275 meters höjd. 

Genom att konsekvent fokusera på det lokala och hållbara bidrar han också till att så frön till morgondagens kulturella och sociala värderingar: 

"Att förena bergskultur och tradition med olika kök och fine dining från hela världen bidrar till en hållbar global tillväxt. Det kan dessutom stimulera till en ny form av socioekonomisk utveckling som tar hänsyn till alla aspekter av de nära sammanlänkade relationerna mellan produkt, producent, ursprungsregionregion och konsument." 

Plums in mason jars.Plums in mason jars.
Norbert Niederkofler at the door to the bunker.Norbert Niederkofler at the door to the bunker.
A wheel of cheese.A wheel of cheese.
Onion on a bed of herbs.Onion on a bed of herbs.
Stjärnkocken Norbert Niederkofler med sin egen variant på soya.Stjärnkocken Norbert Niederkofler med sin egen variant på soya.
Mountain lentils.Mountain lentils.
A contemporary dumpling dish.A contemporary dumpling dish.
South Tyrol’s mountain landscape.South Tyrol’s mountain landscape.
Henrik Wenders and Norbert Niederkofler in conversation.Henrik Wenders and Norbert Niederkofler in conversation.

Samtal om framsteg: Henrik Wenders möter Norbert Niederkofler

 

Conversations on Progress: Henrik Wenders trifft Norbert Niederkofler
 
Reinterpreting design

Nytolkad design

Upptäck hur Audi Q8 Sportback e-tron kombinerar kraften hos en rymlig SUV med elegansen hos en fyrdörrars coupé.