Audi mot Dakarrallyt 2022 > Audi Sport > Audi Sverige

Dakarrallyt 2022

Följ rapporteringen från Saudiarabiens öken via Audi MediaCenter.

Audi elektrifierar öken.

Audi står inför en av de största utmaningarna inom motorsport: som första biltillverkare i världen tävlar vi med en elektrifierad drivlina i Dakarrallyt 2022. Det alternativa drivkonceptet kombinerar en elektrisk drivlina med högspänningsbatteri och högeffektiv energikonvetering för första gången. Terrängrally kommer att vara spjutspetsen för fabrikens motorsportåtagande i framtiden.

Start

2 januari

för första etappen

Längd

ca 500 mil

genom öken

Tid

14 dagar

sammanlagt

Audi RS Q e-tron

Knappt ett år efter den första koncept-idén, har Audi Sport börjat testat nya Audi RS Q e-tron. I januari 2022 tävlar RS Q e-tron i Dakarrallyt.

> Elektrisk drivlina med ett högspänningsbatteri
> Första team som ställer upp med eldrift
> MGU från Audis Formula E-bil
> Tre MGU:er används: En på framaxeln, en bak samt en som fungerar som generator till batteriet

Läs mer

Mattias Ekström & Emil Bergkvist

Mattias Ekström har spenderat nästan hela sin racingkarriär tillsammans med Audi, inte minst i DTM där han vann titeln två gånger med Audi. Mattias har även hunnit med att vinna rallycross-VM och varit framgångsrik i World Rally Championship, amerikanska Nascar och australiensiska V8 Supercars. Tillsammans med Emil Bergkvist (tidigare aktiv rallyförare) som kartläsare tacklar Mattias Dakarrallyt för andra gången. Nu med en innovativ eldriven Audi.

Road to Dakar: Dream team

Audi är första biltillverkare att slåss om totalseger med elektrifierad drivlina i världskända Dakarrallyt och startar därmed en revolution i ökenrallyt. Audi Sport har lyckats rekrytera tre välmeriterade förarteam för det ambitiösa projektet. Mattias Ekström/Emil Bergkvist, Stéphane Peterhansel/Eduardo Boulanger och Carlos Sainz/Lucas Cruz ingår i Audi´s ”Dream Team”.
 • A213483_1080x762.jpg
  Mattias Ekström & Emil Bergkvist

  Mattias Ekström har tillbringat nästan hela sin karriär med de fyra ringarna och tog hem mästerskapstiteln i DTM två gånger (2004 och 2007). 2016 tog Ekström VM-guld i rallycross med sitt eget team EKS och han är även fyrfaldig mästare i Race of Champions. Under 2021 tävlar han för CUPRA i den nya eldrivna offroad-serien Extreme E och debuterade även i Dakarrallyt i år.

 • A213227_1080x762.jpg
  Stéphane Peterhansel & Edouard Bouolanger

  Stéphane är i sammanhanget en levande legend och har vunnit Dakarrallyt total 14 gånger. Sex gånger på motorcykel, åtta gånger i bil! Senaste vinsten kom i år tillsammans med kartläsaren Edouard.

 • A213245_1080x762.jpg
  Carlos Sainz & Lucas Cruz

  Carlos Sainz är också en levande legend. Spanjoren är tvåfaldig rallyvärldsmästare (1990 och 1992) och har vunnit Dakarrallyt tre gånger hittills: 2010, 2018 och 2020. “Vid 59 är jag fortfarande hungrig annars hade jag inte tagit den här nya utmaningen,” säger Sainz. “Redan som barn var det min dröm att blir rallyförare. Min passion är oförändrad.”

Se alla våra RS-modeller

från 598 000 kr