Gasbilar > Vårt miljöarbete > Audi Sverige
g-tron

Gasbilar

Vår version av naturgas

Med naturgasbilen Audi g-tron och vårt egenutvecklade Audi e-gasbränsle har vi lyckats skapa en helhetslösning där energisystemet är ekologiskt – något som är mycket mer långsiktigt än att bara förbättra motorns effektivitet. Med den här sortens framåttänkande tar vi stora kliv i rätt riktning innan bilarna ens hunnit lämna fabriken.Lär känna Audi g-tron och Audi e-gas. Vår kombination för en smartare framtid.

Vilka modeller finns som g-tron?

Audi har utvecklat gasdrift till Audi A3 Sportback g-tron, Audi A4 Avant g-tron och A5 Sportback g-tron. Samtliga modeller finns tillgängliga för beställning.

Fördelarna:

  • Största möjliga mobilitet med låg miljöpåverkan tack vare 90 % lägre CO₂-utsläpp med biogas
  • Lägre bränslekostnader för gas jämfört med en jämförbar bensinbil
  • Lägre partikelutsläpp genom den särskilt rena förbränningen
  • Klimatbonus 10.000 kr/år, tillträde miljözon 3
  • Nedsatt förmånsvärde för tjänstebilisten
  • Klimatsmart alternativ för boende utan laddmöjligheter

Tanka gas i Sverige

Det finns ungefär 180 tankstationer för fordonsgas i Sverige, spridda över stora delar av landet. Även i andra europeiska länder går det bra att tanka CNG, framför allt i Tyskland, Schweiz, Österrike, Italien och Nederländerna. Även i Belgien, Frankrike, Spanien och Tjeckien finns det tillräckliga möjligheter att tanka CNG. Totalt hittar du ungefär 3 500 tankställen i hela Europa.

Måste jag som förare anpassa mig?

Genom Audi g-tron kombineras de välkända sportiga linjerna och ett progressivt designspråk med suverän komfort över längre sträckor, utan att du som förare behöver tänka om eller anpassa dig. Gasdriften gör att accelerationen inte är riktigt lika dynamisk som i en bensindriven Audi, men i övrigt finns det inga märkbara prestandaskillnader. Det beror bland annat på att den lågt placerade gastanken väger mindre än hälften så mycket som en ståltank, tack vare vår innovativa lättviktskonstruktion.

Med en Audi g-tron får du en andra bränslemätare för CNG-tanken samt betydligt lägre bränslekostnader. Du gör även en insats för miljön eftersom g-tron utöver CO₂-minskningen inte framkallar några skadliga partiklar vid förbränningen av Audi e-gas.

80 % mindre CO₂-utsläpp med Audi e-gastekniken.

För fordon som drivs med naturgas har Audi skapat en särskild helhetslösning, nämligen Audi g-tronmodellen i kombination med det egenutvecklade bränslet Audi e-gas. Med Audi e-gastekniken tar vi inte bara ansvar för driften, utan även bränsleproduktionen. Med denna så kallade Well-to-wheel-metod är CO₂-utsläppen från gas betydligt lägre än från jämförbara bensin- och dieselmodeller. Dessutom har gasen inte hämtats ur marken.

Utvecklingen av Audi e-bränslen.

Audi e-bränslen är syntetiska bränslen som tillverkas med hjälp av förnybar energi. Audi bedriver forskning om Audi e-diesel, Audi e-bensin och Audi e-etanol. Alla dessa utgör syntetiska bränslen av den senaste generationen. Gemensamt för alla e-bränslen är att ungefär samma mängd CO₂ upptas vid tillverkningen som senare släpps ut av bilarna. Detta innebär att koldioxiden i stor utsträckning stannar kvar i samma kretslopp.

Mer om e-drivmedel